Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Ciasto czekoladowo-cukiniowe


Składniki:

120 ml oleju,
240 g mąki,
60 g kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki soli morskiej,
3 duże jajka,
150 g cukru pudru,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach (ze skórką),
tabliczka czekolady (gorzkiej albo mlecznej, wg uznania), posiekana,
Orzechy (wedle uznania).

Wykonanie:

W dużej misce mieszam mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól. W oddzielnej misce mieszam dokładnie olej i cukier puder, dodaję kawę i jajka i dalej miksuję.

Do masy jajecznej wsypuję 2/3 suchych składników (resztę odkładam). Mieszam delikatnie do połączenia składników (masa nie powinna być długo mieszana).

Do miski z pozostałą mąką wrzucam cukinię (nie odsączając jej z płynu!) i posiekaną czekoladę, mieszam, aż proszek oblepi składniki. Następnie mieszam to z resztą ciasta (do połączenia składników). Jeśli ktoś się zdecyduje – należy dodać orzechy.

Wylewam ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy (25 cm), wyrównuję jego powierzchnię. Piekę w 180 st. C przez około 40-50 minut (aż wetknięty do ciasta patyczek nie będzie lepki).

Polewa na wierzch:

500 g świeżego serka śmietankowego,
150 g cukru pudru,
drobno starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie).

Ubić dokladnie serek, dodać cukier puder dalej ubijając i na koniec dodać skórkę.
Rozsmarować na zimnym cieście i schłodzić przed pokrojeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation