Design

Design

Malinowo - advocatowe ciasto bez pieczenia

SKŁADNIKI:

250g herbatników maślanych

MASA MALINOWA:
500g malin (koszyczek)
2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin)
1 galaretka malinowa

Maliny wraz z cukrem (proponuję dodać 2 łyżki i ewentualnie dosłodzić już po połączeniu z galaretką jeżeli będzie taka konieczność) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Mus malinowy przetrzeć przez sito o nie całkiem drobnych oczkach, tak aby zostały na nim same pestki (nie jest to konieczne, ale serdecznie polecam). Gotowy mus zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać (w tym momencie spróbować i ewentualnie dosłodzić). Odstawić w chłodne miejsce do stężenia do momentu w którym masę będzie można jeszcze rozprowadzić na cieście ale nie będzie już płynna.

MASA ADVOCATOWA:
1 budyń waniliowy bez cukru (lub jeśli z cukrem zredukować ilość cukru z przepisu do 2 łyżek)
350ml mleka
150ml advocatu (likieru jajecznego)
4 łyżki cukru
125g masła

Odlać pół szklanki mleka, pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać likier, zagotować na wolnym ogniu. Ciągle mieszając wlać rozpuszczony budyń. Nie przestając mieszać gotować około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojone na kawałki masło i wymieszać do połączenia (jeżeli masło nie będzie się chciało rozpuścić można budyń lekko podgrzać). Przestudzić kilka minut, aby masa nie była bardzo gorąca i lekko stężała.

Keksówkę o wymiarach około 10x35cm wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Na spodzie ciasta ułożyć herbatniki, tak aby ściśle do siebie przylegały (w razie potrzeby przekroić ciasteczka na mniejsze części). Na nie wylać ciepłą masę advocatową i równo rozprowadzić. Ułożyć ściśle kolejną warstwę herbatników i wyłożyć na nie tężejący mus malinowy. Na musie ułożyć kolejne herbatniki.

MASA ŚMIETANOWA:
1,5 szklanki (duży kubek tj. 330g) śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

30g czekolady startej na tarce

Żelatynę zalać kilkoma 4-5 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu (nie zagotować). Wlać żelatynę do śmietany jednocześnie miksując masę. Gotową wyłożyć na przygotowaną ostania warstwę herbatników, wyrównać i obsypać startą czekoladą.

Ciasto wystudzić do temperatury pokojowej (chodzi o warstwę z budyniem) i odstawić na co najmniej 8h do lodówki. Podawać dobrze schłodzone, przechowywać w lodówce.

źródło: czarownie.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation