Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Faszerowana cukinia
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

2-3 małe cukinie,
1/2 kg mięsa mielonego indyczego,
2 papryki kolorowe,
30 dag pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku
pomidory w zalewie w kawałkach z ziołami,
koncentrat pomidorowy,
ketchup
sól, pieprz,
oliwa z oliwek,
ser żółty starty.
Sposób przyrządzenia:

Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Gdy papryka trochę zmięknie wrzucić obrane pieczarki pokrojone na drobne kawałki.
Dodać pomidory w puszcze, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz łyżkę ketchupu. Dusić wszystko razem kilka minut. Potrawa ma być dość gęsta. Przyprawić solą, pieprzem, ew. papryką w proszku.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Obrać ze skórki (bądź nie, jeżeli ktoś woli). Wydrążyć łyżką miąższ i nakładać w środek farsz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, posypać startym żółtym serem i zapiekać już bez przykrycia kolejne 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation