Inne

różowe piwonie stoją w wazonie

Malinowe Eklerki

Przepis na 20 - 25 eklerów.

Składniki na ciasto:

1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzone (koniecznie!) ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki lub z tylką okrągłą.

Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać podłużne porcje ciasta, około 10 cm, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Malinowy krem budyniowy:

200 g malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
400 ml mleka
120 g cukru
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Do garnuszka wrzucić maliny, dodać sok z cytryny. Postawić na palniku, zagotować, mieszając. Mieszać i gotować do momentu, aż maliny się rozpadną i puszczą sok. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Powinno powstać około pół szklanki malinowego puree.

W większym garnuszku zagotować mleko.

W misie miksera utrzeć żółtka i cukier na jasny, puszysty kogel mogel. Dodać przesiane mąki i zmiksować, do otrzymania pasty.

Do zagotowanego mleka dodać pastę jajeczną, malinowe puree i ugotować budyń, mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, wystudzić. Schłodzić w lodówce.

Ponadto:

200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
300 g malin, do wypełnienia eklerków
Kremówkę ubić do otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder.

Różowy lukier:

1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki wrzątku
kropla różowego barwnika w paście
W naczyniu rozetrzeć cukier puder, wodę i barwnik. Gdy lukier będzie zbyt płynny, dodać więcej cukru pudru; gdy zbyt rzadki dolać wody. Zamiast wody i barwnika można dodać odrobinę puree z malin (wykonanie puree jak przy budyniu).

Wykonanie:

Przekrojone eklery wypełnić budyniem malinowym - najłatwiej przekładając budyń do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Na budyń wyłożyć maliny, po 2 do każdego eklera, pozostałe wolne miejsce uzupełniając bitą śmietaną. Odkrojone 'czapeczki' eklerów zanurzyć na chwilę w lukrze, strzepując jego nadmiar, przykryć eklery.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation