Kuchnia

Risotto

Risotto z kurkami, serem roquefort i szynką parmeńską

przepis na 4 porcje
1l bulionu z warzyw
pół szklanki białego wina
około 50g masła
2 łyżki oliwy
300g ryżu Arborio
250g kurek
25g sera roquefort
4 plastry szynki parmeńskiej
sól i pieprz
natka pietruszki

W rondlu podgrzać pół masła z oliwą, dodać ryż, wymieszać i poczekać, aż ziarenka się zeszklą, dodać wino i przykryć pokrywką. Po chwili dodać bulion, wymieszać i przykryć ponownie. Na patelni podgrzać pozostałe masło i podsmażyć kurki. Przełożyć je do ryżu, zmniejszyć ogień, dodać ser (ja dodałam tylko trochę, bo ser był bardzo intensywny), wymieszać i cały czas gotować, aż do chwili, aż bulion wsiąknie w ryż. Ryż powinien być miękki i kleisty. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Podawać gorące. Nałożyć na talerze i ułożyć porwane plasterki szynki parmeńskiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation