Moje hobby

4 inspiracje
Decoupage Agnes76: Jeszcze jedna "dwudziestka"
Składniki, 4 porcje:

• 2 duże pojedyncze piersi kurczaka (1 podwójna)
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
• 700 g dyni (zważonej ze skórą), około 450 g samego miąższu, użyłam dyni hokkaido
• 300 g pieczarek
• 1 nieduża cebula
• 3 łyżki mąki
• 2 i 1/2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy
• 125 ml śmietanki kremowej 30%
• 600 ml bulionu (najlepiej własnego wywaru z jarzyn, przepis poniżej)
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


• do podania: tłuczone ziemniaki lub smażone talarki ziemniaków, ziemniaki opiekane

Domowy wywar z jarzyn:

• 750 ml (3 szklanki) wody
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 łyżka sosu sojowego
• 3 gałązki natki pietruszki wraz z listkami
• włoszczyzna: 1 marchewka, 1/2 małej pietruszki, kawałek pora, po małym kawałeczku selera i kapusty oraz - jeśli mamy - plasterek suszonego podgrzybka
• sól i świeżo zmielony pieprz

* Do rondelka wlać 750 ml wody, dodać oliwę, sos sojowy, natkę oraz obraną i pokrojoną marchewką, pietruszką, umytym porem, selerem, kapustą i grzybkiem. Doprawić szczyptą soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut do czasu aż marchewka będzie bardzo miękka. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby. Odcedzić. Do potrawy dodajemy gorący wywar.

Przygotowanie:

Piersi oczyścić z błonek i kostek. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Oprószyć je solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.
Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obkroić ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki (np. plasterki lub ósemki). Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać szeroki, większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty bez mieszania aż od spodu lekko się zrumienią.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na talerz.
Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.
Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez około 2 - 3 minuty. Podczas obsmażania składników wszelkie zrumienienia w garnku (ale nie przypalenia) są naturalne, rozpuszczą się w sosie i nadadzą daniu głęboki smak.
Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 1 - 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie, tylko do połowy), nie mieszać energicznie. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu (danie ma delikatnie bulgotać) przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.
Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje.
Podawać na purée ziemniaczanym. Kurczak przygotowany w ten sposób rozpływa się w ustach :-)
SKŁADNIKI:

Masa mleczna:

1/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku

Masa czekoladowa:

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych (dałam więcej)

Dodatkowo:

3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)*
50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką)
50 g czekolady gorzkiej

*użyłam pokrojonych czekoladowych wafli (150g)

WYKONANIE:

Masa mleczna:

Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.

Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować.

Masa czekoladowa:

Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.

Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać zmielone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

Składanie:

Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation