Wegańskie lody bez maszynki – lody orzechowe z orzechowymi chrupkami » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan
Składniki:
- 2/3 tłustej śmietanki UHT, np. Krasnystaw (minimum 30% tłuszczu),
- 100-125 ml cukru,
- 40-50 dg mrożonych lub suszonych owoców oraz
- szczypta waniliny.
Jeżeli stosujecie dietę, zamiast śmietanki UHT może być jogurt naturalny.
Teraz mieszamy to wszystko np. przy pomocy blendera i wkładamy do zamrażarki. Od czasu do czasu wyciągamy lody i mieszamy. W ten sposób będziemy mieli coś a’la sorbet.
Wkładając natomiast wymieszane składniki do lodówki, otrzymujemy deser o konsystencji i smaku lodów.
Sorbet z czarnej porzeczki - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Moje Wypieki | Lody z białej czekolady
Lody kokosowe bez nabiału (paleo, wegańskie) - Cook it Lean - sprawdzone paleo przepisy
Lody bananowo-pomarańczowe z rodzynkami (bez cukru)
Lody przepyszne i idealne na gorące dni dla ochłody, dzięki zawartości jogurtu są bardzo delikatne, a po przez dodanie słodziutkiego banana i nektaru z tego samego owocu zbędny jest cukier. Lody po zamrożeniu poprzez dużą zawartość wody są twarde i bardziej przypominają sorbet. Dlatego przed podaniem radzę na 5 min wyjąć je z zamrażarki ;)
Składniki (na 2 niepełne średnie pudełka lodów):
400g jogurtu naturalnego 2%
1 duży banan
1 pomarańcza
pół cytryny
pół szklanki nektaru bananowego
pół szklanki rodzynek
Śnieżka + 200ml mleka
Pomarańcz i banana obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy jogurt i nektar, miksujemy blenderem.
Po zmiksowaniu wyciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
W innym naczyniu ubijamy śnieżkę z mlekiem na sztywno, po ubiciu dodajemy wcześniej zmiksowane owoce i mieszamy łyżką aż do powstania jednolitej masy. Przelewamy lody do plastikowych pudełek i posypujemy równomiernie rodzynkami.
Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Smacznego ;)
Sorbet ananasowo – bazyliowy
Domowe lody waniliowe (bez maszyny) - przepis Marty
Składniki (około 700 ml):
300 ml śmietanki 36%
2 jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (7 g) lub ok. 2 łyżek domowego cukru waniliowego
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
Jajka sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną masę. Dodajemy połowę cukru i ponownie mieszamy. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę, a w kolejnym żółtka z przegotowaną wodą i cukrem, do uzyskania prawie białej masy. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Nakrywamy folią aluminiową i przekładamy do zamrażarki. U mnie lody były gotowe po 1 nocy ; )
Smacznego : )