kuchnia

11 inspiracji
Ciasto bananowe

Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
50g poszatkowanej, gorzkiej czekolady z zawartością kakao 60%
2 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
150g miękkiego masła
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
120g śmietany 18%
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Wierzch:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
Kolorowa posypka cukrowa

Ciasto:
1. Banany obrać, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, wymieszać.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

3. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.

4. Do ciasta dodać banany, czekoladę i wymieszać łyżką, ale tak, żeby składniki się dobrze połączyły.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
6. Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze (w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą) lub w rondelku z grubym dnem.

7. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.
Sernik Anastazji

Składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
10 dag smalcu
10 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)
szczypta soli

MASA SEROWA
1 kg zmielonego białego sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń
½ szklanki mleka
3 jajka
ok. 1 szklanki cukru kryształu
½ kostki masła
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
CIASTO
Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na ½ godz. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor.

MASA SEROWA
Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą.
Składniki:
*200 g wiórek kokosowych
*100 ml kremówki
*70 g cukru pudru
*70 g masła
*opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
*200g mlecznej czekolady

Wykonanie:
W naczyniu mieszamy wiórki z cukrem pudrem. W garnuszku podgrzewamy kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną masę wlewamy na wiórki i mieszamy.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego – choć lepsze są troszkę mniejsze. Układamy je na papierze np. śniadaniowym, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę (ja trzymam min. godzinę, a potem jeszcze z pól godziny w zamrażarce).

Rozpuszczamy czekoladę (w mikrofali albo w kąpieli wodnej). Każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i wykładamy na papier (ja nadziewam kulkę na wykałaczkę i obtaczam w czekoladzie, którą uprzednio nabrałam na łyżkę- tak jak spaghetti. Jeśli moczy się kulki bezpośrednio w czekoladzie, pojedyncze wiórki zostają w naczynku z czekoladą, i pod koniec zagęszczają ją, tworząc masę ciężką do obtoczenia reszty kulek. Bardzo pomaga mi zmrożenie kulek, gdyż im są bardziej ściśnięte, łatwiej się nimi „operuje” i mniej wiórków się obsypuje.)
Czekolada na kulkach musi stwardnieć, powinno się więc włożyć je na jakiś czas do lodówki.

1 porcji wychodzi mi ok 40 kulek i są REWELACYJNE, właściwie to nie ma osoby, której by nie smakowały:)
Zdjęcie pochodzi z pierwszej próby, kiedy proces tworzenia nie był jeszcze zoptymalizowany, więc sam wyrób nie ma postaci idealnej, którą osiągamy teraz :)
Ciasto Maxi King

Składniki (na blachę 23x37):

ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka



Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
Obłędny snickers

Forma 20x20 lub duża keksówka:

2 duże opakowania krakersów (2x180 g)

Krem:

2/3 szklanki mąki kukurydzianej plus 4 czubate łyżki*,
1,5 l mleka zimnego,
1 szklanka cukru,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
140 g gorzkiej czekolady,
3/4 szklanki masła orzechowego

Karmel:

6 łyżek wody,
1 szklanka cukru,
1/4 szklanki kremówki,
4 łyżki masła,

Ganache czekoladowy:

100 g gorzkiej czekolady
gorąca woda,
1 łyżka kremówki

Dodatkowo:

3 duże snickersy

Krem: mąkę kukurydzianą, cukier oraz mleko dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnuszka, który następnie umieszczamy na większym wypełnionym do połowy wodą. Krem będzie się gotował w kąpieli wodnej. Gotujemy krem w kąpieli wodnej ok. 25 minut od momentu gdy woda zaczęła się gotować. Ja jeszcze na chwilę postawiłam go później na palnik żeby krem "zabulgotał" i tak gotowałam cały czas mieszając ok. 1 minuty. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

Krem dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy masło orzechowe, do drugiej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy. Lekko studzimy kremy.

Karmel: wodę z cukrem gotujemy, nie mieszając cukru łyżką. Potrząsamy tylko garnuszkiem, gotujemy aż karmel będzie jasnozłoty, dodajemy masło i kremówkę. Lekko studzimy.

Ganache: czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powoli wlewamy po łyżce wrzątku cały czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji - u mnie gęstość nutelli.

Snickersy kroimy na plastry lub w kostkę.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy warstwę krakersów - na to krem czekoladowy - krakersy - krem orzechowy - krakersy - krem czekoladowy - krakersy - krem orzechowy - krakersy - karmel - ganache - snickersy.
Ciasto wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki.
Tarta czekoladowa z malinami
20 g maki pszennej
110 g zimnego masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

kruszonka:
100 g cukru
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
20 g cukier waniliowy

krem czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady 70 proc. kakao
250 g śmietany 36 proc.
50 g masła
2 łyżki miodu

sos malinowy:
350 g malin
2 łyżki maki ziemniaczanej
80 g cukru
150 ml czerwonego wytrawnego/słodkiego wina


Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru
Przygotuj sos malinowy: przygotuj zawiesinę z mąki i części wina. Pozostałe wino z cukrem i malinami wymieszaj w rondelku i zagotuj. Dodaj wcześniej przygotowaną zawiesinę i wymieszaj, a gdy sos zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia. Odstaw do wystygnięcia i po przestudzeniu nałóż na podpieczoną tartę.
Przygotuj krem: w rondelku wymieszaj śmietanę z miodem i podgrzej do około 50 st. C. Zalej nim pokruszoną czekoladę i odstaw na 2-3 min. Po tym czasie wymieszaj. Na koniec dodaj masło i połącz z resztą polewy.
Na całkowicie wychłodzoną warstwę malin nałóż krem czekoladowy. Tartę wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem udekoruj wiórkami z czekolady.
Kilimandżaro -

Lista składników

Składniki na ciasto ciemne:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady gorzkiej
pół łyżki margaryny
2 - 3 łyżki wody



Jak zrobić?

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp.peraturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Margarynę roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:-)

Temperatura piekarnika : 170oC

Czas pieczenia: 25 minut

skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe
Kostka alpejska

ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bez

Masa śmietanowa:
400 ml kremówki 36%
2,5 łyżeczki żelatyny
½ tabliczki gorzkiej czekolady



ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.

Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.


Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.
Kuleczki kokosowe

Składniki:
biszkopty okrągłe
300g słodkiej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
100g kokosu
1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Mleko lekko ciepłe nalać do miseczki.
Biszkopt zanurzyć na krótko w mleku (1-2 sekundy).
Na biszkopt nałożyć bitą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem również namoczonym w mleku.
Całość obtoczyć w kokosie.
Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz., aby biszkopty całe zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona