Przepisy

51 inspiracji
Mmm. Na zimne wieczory:*
Składniki na 4 porcje:
500ml mleka
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
100g mlecznej czekolady
30g dobrego ciemnego kakao bez cukru
4 łyżki likieru migdałowego (amaretto niekoniecznie, możemy również użyć innego likieru lub nie dodawać go wcale)
Do dekoracji:
płatki migdałowe
czekoladki

1. Przygotować 4 szklanki i do każdej wlać po łyżce likieru.

2. W rondlu z grubym dnem zagotować mleko i połowę śmietanki.

3. Do wrzącego mleka dodać kakao, wymieszać. Zmniejszyć trochę ogień i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Ciągle mieszając, potrzymać na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i czekoladę rozlać do szklanek.

4. Resztę śmietanki ubić i nałożyć na wierzch czekolady w szklankach. Posypać płatkami migdałowymi, ozdobić czekoladkami.

Smacznego:)
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym.
Pomysł na pyszną i zdrową grilowaną kanapkę - Jedzonko - Jara mnie Toster
Czosnkowe chlebki Naan

Składniki na 5-6 chlebków:

* 320 g mąki pszennej

* 125 ml ciepłego mleka

* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

* 1 łyżka oliwy

* 7 g suchych drożdży

* 1 łyżeczka soli



Dodatkowo:

* 2 pełne łyżki stopionego masła

* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku



Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.

Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem. 

Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Tosty z ziołowym omletem

Składniki:

• pieczywo tostowe
• omlet ziołowy (przepis poniżej)
• majonez czosnkowo - ziołowy i majonez musztardowy (przepisy poniżej)
• sałata, rukola, roszponka
• pomidor
• cebula

Przykładowe dodatki:

• szynka
• ser mozzarella, camembert lub cheddar
• awokado
• pieczarki

Przygotowanie:

Pieczywo opiec krótko w tosterze lub zgrillować na patelni grillowej, ewentualnie podpiec w piekarniku. Na jednej kromce rozsmarować majonez czosnkowo - ziołowy a na drugiej majonez z dodatkiem musztardy. Ułożyć cieniutko pokrojoną i oprószoną solą cebulę, złożone liście sałaty, złożonego omleta, plasterek pomidora oprószonego solą i pieprzem. Możemy położyć połówkę omleta i dodać szynkę, ser, awokado lub pieczarki. Złożyć kanapki, przekroić na połówki, można spiąć wykałaczkami, szpikulcami lub patyczkami. Czytaj więcej w BLOGU.

Cienki omlet ziołowy (2 - 4 sztuki):

• 2 duże jajka
• 2 łyżki zimnej wody
• około 2 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
• + dodatkowo około 1/2 łyżki posiekanego koperku lub to co mamy: natka, oregano, tymianek, kolendra, estragon lub mieszanka różnych ziół
• sól i świeżo zmielony pieprz

Do miseczki wbić jajka, dodać wodę, sól i pieprz, szczypiorek oraz zioła, wszystko zmiksować. Na małym ogniu rozgrzać patelnię z powłoką teflonową (może to być patelnia na naleśniki i nie może być bardzo mocno rozgrzana, jajka mają się wolno ścinać a nie smażyć). Wlać część masy jajecznej tak aby pokryła dno patelni cienką warstwą, rozprowadzić ją po powierzchni. Podgrzewać aż masa się zetnie, następnie podważyć brzeg omletu widelcem i palcami przewrócić omlet na drugą stronę. Po kilkunastu sekundach zdjąć z patelni. Usmażyć kolejne omlety.

Majonez czosnkowo - ziołowy:
• 1/4 - 1/3 szklanki majonezu
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól i pieprz
• 1 obrany ząbek czosnku starty na drobnej tarce
• 2 łyżki drobno posiekanych ziół (natki, oregano, mięty, estragonu)
• 1 łyżeczka suszonego estragonu lub oregano

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.

Majonez musztardowy: odłożyć połowę majonezu czosnkowo - ziołowego i wymieszać z 2 łyżeczkami musztardy.
chwytać marzenia: Tosty francuskie na słono.


Potrzebujemy:

- chleb tostowy
- jajka (1 tost = 1 jajko)
- ser
- szynka



Skórki należy odkroić, później możemy zrobić z nich grzanki, które wykorzystamy do zupy czy do sałatki.



Na tost kładziemy plaster szynki, 2 plastry sera, i ponownie szynkę, przykrywamy kromką chleba.



Tak przygotowany tost maczamy zarówno z obu stron w jajku, jak i po jego bokach. Smażymy do zarumienienia z każdej strony.



Zachęcam do wypróbowania i życzę SMACZNEGO! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona