Czekoladowe muf finki z batonikami Daim

1 inspiracja
Czekoladowe muf finki ze szwedzkimi batonikami Daim- chrupkimi maślanymi karmelkami z kawałkami migdałów mlecznej czekoladzie. Składniki na 12 sztuk: • 3 jaja średnie (roztrzepane) • 100g...
Czekoladowe muf finki ze szwedzkimi batonikami Daim- chrupkimi maślanymi karmelkami z kawałkami migdałów mlecznej czekoladzie. Składniki na 12 sztuk:
• 3 jaja średnie (roztrzepane)
• 100g jasnego cukru
• 200g maki pszennej lub orkiszowej
• 3 łyżki kakao
• 1łyżeczka proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
• 150ml jogurtu greckiego
• 50 ml mleka
• 50 g masła (roztopione i lekko przestudzone)
• 2 łyżeczki mocnej kawy (zaparzonej)
• 150g batoników Daim (z grubsza posiekanych)

....Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej....

W naczyniu wymieszać składniki mokre (jajka, jogurt, mleko, masło, kawę). Dodać cukier i zamieszać rózgą kuchenną.
W drugim naczyniu wymieszać składniku suche ( mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao) i przesiać.
Zawartość naczyń połączyć*, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników.Pod sam koniec dodać Daimy.
Ciasta lejemy ¾ wysokości foremki.
Piec w temperaturze 190ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 10min lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Do muffinek można zrobić polewę czekoladową i posypać posiekanymi Daimami

*jeśli ciasto będzie dość rzadkie można dodać 1-2 łyżki mąki
~`Smacznego`~
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation