Ciasto czekoladowe
Na ciasto potrzebne będą:
3 duże jajka
4 łyżki posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
2 łyżki fruktozy
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli
Na krem:
1 duży jogurt naturalny (420 g)
1/2 łyżki fruktozy
3 łyżeczki żelatyny
250 g świeżych truskawek
kilka kropelek aromatu waniliowego
LENIWE KREMÓWKI - bez pieczenia
Składniki:
2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane)
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1 cukier waniliowy (16 g)
4 jaja
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Jedną warstwę krakersów ułożyć na blaszce (około 20 krakersów, jak na zdjęciu).
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylać na krakersy.
Na wierzch wyłożyć drugą warstwę krakersów, odczekać by przestygło i zgęstniało do końca, posypać cukrem pudrem.
BLOK WANILIOWY
Składniki:
200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
75 g masła
pół szklanki wody
200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)
50 g suszonego ananasa
50 g suszonej papaji
W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.
Sernik z bananami
Składniki na spód:
110 g mąki
2 łyżki cukru pudru
45 g masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wgnieść w spód, ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 190ºC (lub krócej, do lekkiego zbrązowienia).
Składniki na masę serową:
500 g serka twarożkowego śmietankowego
80 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 roztrzepane jajka
1 łyżka soku z cytryny
3 duże dojrzałe banany (1,5 szklanki rozgniecionych bananów)
Banany rozgnieść lub zmiksować blenderem, dodać do reszty składników, zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek oddzielnie). Wlać na podpieczony spód.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC (można w czasie pieczenia przykryć folią od góry). Gotowy sernik jest ścięty od góry i sprężysty pośrodku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Po ostudzeniu schłodzić przez 3 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.