przetwory

162 inspiracje
2 obserwujących
Buraczki marynowane
SKŁADNIKI
2 kg buraczków
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie

ZALEWA
4 szklanki wody
łyżka soli
szklanka cukru
3/4 szklanki octu

1/Buraki umyć i ugotować w łupinach do miękkości. Odcedzić, wystudzić i obrać.

2/Pokroić w dowolny kształt (plastry, kostkę, ćwiartki). Wkładamy do słoików, dodać po 2 kuliki ziela na każdy słoiczek i 3 kawałki czosnku pokrojonego w plastry.

3/Zalewę zagotować i zalać buraki. Zamknąć słoiki i pasteryzować ok 15 min.
Pigwówka
Składniki:

1kg owoców pigwy
1/2 kg cukru
1/2 litra wódki
1 szklanka spirytusu (jeśli nie lubimy mocnej nalewki zastępujemy wódką)
Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki wydrążamy gniazda nasienne.

Kroimy w kostkę. Przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem.

Jeżeli mamy dużo pigwy proponuję przekładać pigwę cukrem (np. pigwa- cukier- pigwa- cukier).

Odstawiamy na 10 dni, często potrząsając słojem, aby cukier się rozpuścił.

Następnie przecedzamy sok przez gazę i mieszamy go z wódką i spirytusem.

Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy dobrze zamkniętą na 2-3 miesiące. Po tym czasie możemy delektować się pigwówką.
Mizeria w słoikach na zimę

Składniki
1 kg ogórków gruntowych
ok. 0,75 litra wody
2 łyżki soli
1 i 1/2 łyżki cukru
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:
-Umyte ogórki obrać, poszatkować na plastry i posolić.
-Zagotować wodę z cukrem, ziarnami pieprzu i kwaskiem cytrynowym.
-Ogórki ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać je gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 20 min. w temperaturze 85°C.
MojeTworyPrzetwory: Buraczki z czosnkiem

Składniki:
5 kg tartych buraczków
1 łyżka soli
8 ząbków czosnku

Przygotowanie:
w dużej misce wymieszać buraczki z solą
dodać rozgniecione ząbki czosnku, bardzo dokładnie wymieszać
ponakładać ciasno do słoików
pasteryzować 20 minut od zagotowania

Prawda, że łatwo?;)
Smorodinówka czyli likier z czarnej porzeczki - PrzyslijPrzepis.pl

Nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję ale najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić!

- 1,5 kg czarnej porzeczki
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- 1,5 litra wódki
- 1 szklanka spirytusu - 250 ml

- Porzeczki zalać wodą i gotować 15 minut.
- Odcedzić i przetrzeć przez sitko miąższ, tak aby pestki i skórki pozostały.
- W gorącym soku rozpuścić cukier,
- Po wystygnięciu soku dodać wódkę i spirytus.
- Rozlać do butelek.

Porady
Można ją robić z mrożonych porzeczek.
Wiśniówka - PrzyslijPrzepis.pl

1 kg wydrylowanych wiśni
15 pestek z wiśni
1 kg cukru
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki

Wiśnie i pestki włożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Powstały sok zlać do garnka, zagotować i ostudzić. Do zimnego dolać spirytus, wymieszać i przelać do butelek, odstawić. Wiśnie, które zostały w słoju, zalać wódką i odstawić na około 2 tygodnie. Po tym czasie wymieszać sok ze spirytusem i przecedzoną wódkę. Przecedzić jeszcze przez gazę i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.
Likier z ciemnych winogron - PrzyslijPrzepis.pl

3,2 kg ciemnych winogron (najlepiej słodkich i z własnych winorośli)
1kg cukru
1l wódki

1. Winogrona oberwać z gron, wypłukać i zagotować z 0,7 litra wody.
image-13st3222. Gotować na małym ogniu przez około 10 min.
image-1jiap2l3. Gorącą zawartość garnka przelać przez sito, pozostałości wyrzucić do kosza.
image-12xdd394. Sok z winogron ponownie zagotować, dodać cukier, gotować około 10 min na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
image-02ltib05. Do zimnego soku z winogron dodać alkohol. Przelać do butelek i gotowe. Najlepsze jest to iż można od razu degustować.

Porady
Przed degustacją najlepiej schłodzić w lodówce:)
Likieru wychodzi około 3,5l :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona