Ekspresowe ciasto czekoladowe
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Wymieszać na sucho:
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
Wymieszać na mokro:
2 szklanki maślanki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
250g masła – roztopić
2 jajka
Ciacho to coś między Brownie a murzynkiem. Jest wilgotne ale nie ciężkie, a przepis prosty.
Etapy przygotowania
Gdy mokra mieszanka urośnie dodać: suchą mieszankę, ostudzony tłuszcz i jajka – wymieszać i piec do suchego patyka w 170`C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Polać czekoladą / polewą.
Szarlotka na kruchym cieście
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
szczypta soli
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 do 1 ½ kg jabłek (u mnie papierówki)
1 kisiel cytrynowy
½ szklanki cukru
4 białka
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodaję cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.
Wykonanie całości:
Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec na złoty kolor, u mnie piekarnik był nastawiony na 180 st. C na ok. 1 godzinę.
Jeśli potrzebujecie dość szybkie i efektowne ciasto, to polecam ten przepis. Czas wykonania tego ciasta zajęło mi ok. 30 minut (przygotowałam sobie wcześniej produkty), plus czas wypieku :))). Nazywa się sernik, ale nie oczekujcie, że będzie tak smakował, masa serków, bardziej przypomina mi masę budyniową o konsystencji ptasiego mleczka. Całość oczywiście świetnie smakuje w połączeniu z czekoladowym spodem i czekoladową kruszonką. Przepis znalazłam u Sary, jak również znajdziecie go na tej stronie klik klik, polecam !:).
Składniki na ciasto:
2 ½ szklanki mąki
¾ kostki margaryny - stopić
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 żółtka
Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.
Składniki na masę serową:
3 serki homogenizowane po 200g
1 szklanka cukru (dałam 0,5 szklanki cukru)
½ kostki margaryny - stopić
1 budyń śmietankowy
2 białka ubite na sztywno
Wykonanie całości:
Blaszkę o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą.
Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić, zanim będziemy kroić :).
Nalesniki z kremem cytrynowym
Składniki na naleśniki:
300 g mąki pszennej
6 jaj
800 ml mleka
łyżka cukru z wanilią
2 łyżki oleju
szczypta soli
Dodatkowo: 1-2 łyżki kakao
Do miski wbić jajka, wlać ok. 1/3 mleka, dodać mąkę, sól i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe mleko i olej. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Z gotowego ciasta odlać porcję ok. 200 ml, dodać do tego 1-2 łyżki kakao. Masa powinna być ciemna, ale rzadka, dlatego w razie potrzeby rozrzedzić ją wodą. Przelać do rękawa cukierniczego lub grubego worka i odciąć minimalnie rożek. (gdybyśmy chcieli wylewać więcej ciasta kakaowego, dobrze by było masę kakaową odrobinę posłodzić)
Patelnię rozgrzać i posmarować olejem. Wylać porcję ciasta białego a na nim wylewać kakaowe paski. Poczekać aż masa stężeje i obrócić, dosmażyć przez kilka sekund. Najlepiej poczekać aż naleśnik dopiecze się i nie obracać go wcale, ponieważ podczas dopiekania na naleśniku robią się brązowe kropki.
Składniki na krem:
250 g serca mascarpone
5 kopiastych łyżek lemon curd
łyżka cukru pudru
przyprawa do dań słodkich Kamis - w jej skład wchodzi między innymi skórka cytrynowa, cynamon, kardamon, goździki i mięta
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać lemon curd i zmiksować do połączenia składników.
Naleśniki układać wzorem do dołu, nałożyć krem, obsypać przyprawą i zwijać. Podawać.
PRZEKŁADANIEC
herbatniki
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
500g twarogu śmietankowego z wiaderka
300g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżeczki żelatyny
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Twaróg utrzeć z cukrami.
1Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody.
2.Czekolady rozpuścić pojedynczo w kąpieli wodnej.
3.Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem
4.Śmietanę ubić na sztywno. 5.Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać.
6.Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki.
7.Ciasto wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając do góry nogami. Ściągnąć papier i polać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami
Chrupiące i lekko pikantne kotleciki z kalafiora -
O przepisie
Deliktne w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie są właśnie kotleciki z kalafiora. Moje są lekko pikantne, ale ci co nie lubią ostrych potraw mągą pominąć papryczkę chilli.
Chrupiące i lekko pikantne kotleciki z kalafiora - Przygotowanie
Ugotowanego i ostudzonego kalafiora drobno posiekać lub ugnieść widelcem, dodać jajko, posiekaną cebulkę, szczypiorek i papryczkę chilli. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystko razem, dodać mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy kalafiorowej formować kotleciki i obtaczać w pokruszonych płatkach. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Delikatnie przekręcać.
Gdyby kolteciki się rozpadały dodać jeszcze trochę mąki.
Podawać gorące.
Tagi: kalafior, czosnek, kotlety z kalafiora, chrupiące kotlety z kalafiora
Chrupiące i lekko pikantne kotleciki z kalafiora - Galeria