Tarta z rabarbarem
Składniki:
Ciasto kruche:
• 250 g mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli
• 150 g masła (zimnego)
• 6 łyżek lodowatej wody
• 5 łyżek wiórków kokosowych
• opcjonalnie, dodatkowo inny tłuszcz: 3 łyżki smalcu lub oleju kokoso........
Aromatyczna zupa z botwinki
Składniki (na 6 porcji):
pęczek botwiny
1 udko kurczaka bez skóry
pęczek szczypioru
pęczek kopru
3 małe marchewki (najlepiej młode)
1 pietruszka
pól selera
1 cebula
1 łyżka octu winnego
pół butelki (150 ml) koncentratu barszczu czerwonego)
sól, pieprz
3 jajka ugotowane na twardo
opcjonalnie śmietana lub jogurt grecki
Przygotowanie:
Do garnka nalewamy około 1,5-2 litry wody. Wrzucamy udko i zagotowujemy. Zdejmujemy szumy, dorzucamy całą cebulę i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy około 35-40 minut. W międzyczasie botwinkę dokładnie płuczemy. Jeżeli botwinka miała buraczki warte obierania (a nie takie ledwie korzonki) to je także dokładnie myjemy i obieramy. Botwinę wraz z buraczkami kroimy w cienkie paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki lub pół-plasterki.
Po upływie tych 35-40 minut, do wywaru dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy około 10 minut po czym z zupy wyciągamy udko. Gdy przestygnie, obieramy je z mięsa, które wrzucamy z powrotem do zupy. Następnie dodajemy posiekaną botwinę wraz z buraczkami i gotujemy około 10 minut. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koper i szczypior, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem winnym i koncentratem barszczu. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz łyżką jogurtu greckiego lub śmietany.
Smacznego!
Kurczak caprese pieczony w oliwie...
Kurczak caprese pieczony w oliwie...
Piersi z kurczaka oprósz solą, pieprzem, polej oliwą i ułóż w naczyniu do zapiekania. Przykryj je plastrami mozzarelli, połówkami pomidorków koktajlowych, posiekaną, świeżą bazylią i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 45 minut...
Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą - Przepis
Składniki, 4 porcje:
• 3 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)
• po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
• 2 łyżeczki kurkumy
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka mąki
• 1 cebula
• 3 z........
Składniki (3 porcje):
• 250 g mascarpone
• 100 ml śmietanki 30%
• laska wanilii
• 2 łyżki cukru pudru
• 200 g malin (mrożonych lub świeżych)
• 100 g herbatników
Wykonanie:
Mascarpone zmiksować ze śmietanką, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii (przecinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy ziarenka za pomocą noża). Herbatniki połamać na małe kawałeczki. Maliny podgrzać w mikrofalówce aż puszczą sok, następnie porozgniatać je łyżką lub widelcem. Nakładać warstwami - maliny, herbatniki, masę serową, herbatniki, maliny i znowu masę z wanilią. Na wierzch wyłożyć po jednej malince. Podawać od razu. Smacznego :)
Deser Bananowy
Potrzebne nam będą:
-banany
-bita śmietana
-budyń waniliowy
-crunchy wielozbożowe
-miód lub sos karmelowy
Crunchy kruszymy i wysypujemy nim dno salaterek. Następnie układamy kolejno warstwy: budyń waniliowy, banany, bita śmietana, trochę crunchy i miodu. Potem znowu budyń z bananami i bita śmietana. Na wierzch posypujemy crunchy i polewamy miodem lub sosem karmelowym.
Składniki:
(2 duże porcje lub 4 mniejsze)
1 mango
1 dojrzały banan
1 gęsty jogurt naturalny (ok. 300ml)
2 pierniczki domowej roboty (lub inne ciasteczka – polecam wielozbożowe, digestive)
Przygotowanie:
Pierniczki pokruszyć.
Mango zmiksować z bananem na gładki mus.
Do kieliszka wkładać na przemian: pokruszony pierniczek, jogurt, mus.
Można udekorować listkiem mięty.
Kraina rozkoszy podniebienia...: Mandarynkowe muffiny z wnętrzem pełnym sosu
mandarynkowego
Muffinki
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
1/4 szklanki oliwy
1 jajko
Sos mandarynkowy
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
120 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
Krem
120 g masła
100 g serka mascarpone
50 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
1 łyżka cukru
W jednej misce mieszamy składniki suche muffinek, a w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Z podanych składników wychodzi 6 dużych muffinek. Gdy muffinki się pieką przygotowujemy sos mandarynkowy. W małym rondelku ubijamy trzepaczką żółtka z cukrem, następnie dodajemy sok mandarynkowy i całość podgrzewamy na małym gazie do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowy sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Na końcu robimy krem: cukier ucieramy z masłem, a następnie stopniowo dodajemy do niego serek mascarpone i sok mandarynkowy. Krem wkładamy do lodówki aby stężał. Upieczone i wystudzone muffinki wydrążamy specjalnym przyrządem lub po prostu za pomocą noża. Do otworów wlewamy sos mandarynkowy, a wierzch muffinek przykrywamy kopułką z kremu. Krem dekorujemy cząstkami mandarynek.
Składniki:
1 banan
2 jajka
odrobina ziarenek wanilii
ponadto:
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka borówek