Cooking

50 inspiracji
by Gosha
1 obserwujący
Domowe pianki marshmallows.

Przepis na 20 sztuk:
1 łyżka żelatyny
1 szklanka cukru (około 200g)
150 ml zimnej wody
1 łyżka soku wiśniowego
niewielka ilość oleju rzepakowego
Żelatynę wsypać do miski, dodać do niej 60mlzimnej wody i dokładnie wymieszać. w niewielkim rondelku zagotować pozostałą wodę, dodać do niej cukier. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, często mieszać.
Przygotować ręczny mikser. Napęczniałą żelatynę spulchnić widelcem, włączyć mikser na średnie obroty. Cienką strużką wlać do żelatyny syrop cukrowy. Miksować przez 20 minut, po 10 minutach wlać syrop wiśniowy.
Niewielki pojemnik (o wymiarach 20cm na 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Odstawić masę na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć pianki na oprószony cukrem pudrem blat i pokroić w zgrabne kostki

http://terazjedzmnie.blogspot.se/2013/04/domowe-pianki-marshmallows-jak_16.html
Ciasto kolorowe ze śmietany

Składniki:
· 1l śmietany 18%
· 210g cukru
· 5 łyżeczek żelatyny
· skórka otarta z 1 cytryny
· sok z 1 cytryny
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżeczka esencji waniliowej
· 1 paczka galaretki z owoców leśnych
· 1-1,5 szkl. świeżych jagód

Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje uzupełnić szklankę wrzącą wodą i dobrze rozmieszać. Letnią żelatynę połączyć ze śmietaną i zmiksować. Śmietanę podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać esencje waniliową, do drugiej kakao, a do trzeciej sok i skórkę z umytej w gorącej wodzie cytryny.
Tortownicę o średnicy ok. 21 cm obłożyć od zewnątrz folią aluminiową. Wylać do formy warstwę waniliową i wstawić do lodówki na ok. 30 min., żeby trochę stężała. Następnie wylać masę kakaową i ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Na koniec wylać masę cytrynową i wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę i odstawić, żeby zaczęła tężeć. Kiedy galaretka będzie lekko tężała wylać ją na ciasto. Do galaretki wsypać jagody tak, żeby pokryły cały wierzch i wstawić do lodówki na minimum 2h.

Smacznego!
Ekspresowe lody przygotowane tylko z dwóch składników: masy krówkowej i słodkiej śmietany. Jeśli ktoś lubi wyjadać masę krówkową z puszki jak np. ja ;) to te lody będą mu smakować. Są mocno słodkie i smakują intensywnie krówkowo ;)
Składniki:
1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
600ml słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Odmierzyć 380g masy krówkowej i wymieszać ją trzepaczką.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy krówkowej i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do plastikowego pojemnika (przeznaczonego do mrożenia), przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na parę godzin lub na noc.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony: sabrinasue.blogspot.de
Babeczki Kinder Bueno

Składniki na 12 babeczek:

160 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
165 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżk...
Sernik Raffaello na zimno

Składniki:

Spód:
• 100 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa

Masa kokosowa:
• 250 g serka mascarpone
• 1 i 1/2 szklanki (225 g) cukru pudru
• 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)
• 250 g twarogu ser...
Ciasteczka guziki
Składniki na całą masę guzików (ponad 60 sztuk):
150 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
225 g mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny*

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można również do przygotowania kruchego ciasta wykorzystać malakser). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka - można użyć foremki w kształcie guzika,dziurki (2, 3 lub 4) wyciąć słomką.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów.
Ciastka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętej puszce, w temperaturze pokojowej.
* zamiast można użyć dowolnego ekstraktu lub aromatu
Kakaowa wersja guzików:
150 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
185 g mąki pszennej
40 g kakao

Wykonanie jak powyżej.
50 dietetycznych przekąsek - 100kcal

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych, żytnich (tylko nie błyskawiczne)
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki sezamu, słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego
3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolne, ja uwielbiam laskowe)
1 szklanka posiekanych suszonych moreli, daktyli, śliwek, rodzynek
2 białka
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju
Rozpuszczony miód zmieszać z wodą i olejem.
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać 2 ubite na lekką, puszystą piankę białka. Wymieszać na jednorodna masę. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st C. Lekko wystudzone kroić w paski
- 0,5 kg truskawek
- 3 dojrzałe kiwi
- 1 duży banan
- duży kubek jogurtu greckiego, ok. 400 g.
- 5 łyżek mleka
- cukier do smaku

(na 4 porcje)

Truskawki umyj dokładnie i usuń szypułki. Wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukru do smaku (ja dałam 1 łyżkę).
Kiwi obierz i zmiksuj w drugiej misce z bananem. Tego już raczej dosładzać nie trzeba.
Do jogurtu dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Chodzi o to, aby wszystkie masy miały podobną konsystencje. Mój jogurt był bardzo gęsty więc musiałam go rozcieńczyć. Możesz dodać odrobinę cukru.
Na dno kieliszka wlej masę truskawkową, na nią łyżką wyłóż delikatnie jogurt, potem kiwi z bananem, kolejno jogurt i na wierzch znowu truskawki. Udekoruj np. pociętymi na plasterki truskawką i listkami mięty.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki, aby deser mocno się schłodził.
Składniki :

( na 3 - 4 porcje )

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka

1 szklanka wody

ziarenka z połowy laski wanilii

pół szklanki mleka

2 łyżki cukru pudru



Frużelina truskawkowa :

2 szklanki truskawek ( świeżych lub mrożonych )

1 łyżka cukru

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

pół szklanki zimnej wody



Sposób przygotowania :

Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie a następnie przelewamy wrzątkiem ( pozbywamy się w ten sposób goryczki ) . Kaszę przesypujemy do garnuszka i zalewamy 2 szklankami mleka i 1 szklanką wody . Z połowy laski wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy je do kaszy . Wstawiamy całość na gaz i gotujemy na małym ogniu , mieszając od czasu do czasu . Gotujemy kaszę ok. 15-20 minut , do miękkości . Odstawiamy do przestudzenia .

Przestudzoną , ugotowaną kaszę blenderem ucieramy na gładką masę dolewając po trochu mleka , słodzimy . Gotowy mus jaglany przekładamy do pucharków .

Truskawki przekładamy do garnuszka z grubym dnem i dolewamy 2 łyżki wody . Gotujemy do czasu aż truskawki się rozpadną . Dodajemy cukier i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Gotujemy jeszcze kilka chwil i odstawiamy do wystudzenia .

Na mus jaglany nakładamy przygotowaną frużelinę truskawkową . Deser schładzamy przed podaniem .
Ciasto czekoladowo orzechowe czyli domowe Ferrero Roche

Ciasto:
6 białek
5 żółtek
tabliczka gorzkiej czekolady
15 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kieliszka alkoholu
herbata do nasączenia ciasta

Krem I:
10 dag zmielonych orzechów włoskich
1 tabliczka mlecznej czekolady
¾ szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3 żółtka
1 łyżka cukru pudru
20 dag masła roślinnego
kieliszek spirytusu (dawałam do smakuJ)

Krem II:
2 niepełne szklanki mleka
2 opakowania „Śnieżki”
1 łyżka kakao
10 dag pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady
opakowanie podłużnych biszkoptów
mocny napar z kawy do nasączania biszkoptów
drobno pokrojone orzechy włoskie


Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Czekoladę roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz alkohol i ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite n sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Każdy piec około 20 minut w temperaturze 180C. upieczone i wystudzone placki nasączyć mocnym naparem z herbaty.

Krem I: w rondelku, na małym ogniu, rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Następnie wlać pół szklanki mleka i gotować do zgęstnienia. Następnie wsypać orzechy, i cały czas mieszając, chwilę pogotować. Masę wystudzić. Czekoladę połamać, i w osobnym naczyniu, rozpuścić w pozostałym mleku, a następnie wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puch, a następnie nie przerywając ucierania ostudzić. Masło utrzeć na puch, i cały czas ucierając, stopniowo (małymi porcjami) dodawać masę jajeczną, orzechową oraz czekoladę. Na koniec, nie przerywając ucierania, dodać spirytus. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części (jedną nieco większą)

Krem II: w mocno schłodzonym mleku ubić Śnieżki. Kakao rozpuścić w kilki łyżkach gorącej wody, a następnie- razem z orzechami – dodać do kremu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i wystudzić. Letnią żelatynę połączyć z kremem.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć większą część pierwszego kremu i ułożyć na nim biszkopty nasączone w kawie. Następnie wyłożyć drugi krem i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oraz boki posmarować pozostałym kremem. Czekoladę rozpuścić i z tak przygotowanej polewy zrobić esy-floresy na wierzchu ciasta. Na koniec ciasto posypać drobno pokrojonymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona