Przepisy

11 inspiracji
Świąteczna sałatka śledziowa

Czas przygotowania: 12 godzin
Czas chłodzenia / mrożenia: 11 godzin
Ilość porcji: 4

Składniki:

• 3 podwójne filety śledziowe marynowane
• 2 małe ziemniaki
• 1/2 białej cebuli
• 2-3 łyżki majonezu
• 3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
• 1 duży burak
• 1,5 gruszki
• 5 dag żurawiny (świeżej lub mrożonej)
• 1/2 cebuli czerwonej
• 1 łyżka oliwy
• 2 łyżki cukru
• do smaku: sól, pieprz mielony ziołowy
• 2 łyżki natki pietruszki

to ulubiona sałatka śledziowa moich domowników, musi znaleźć się na wigilijnym stole co roku

Etapy przygotowania:

Ziemniaki i buraka gotujemy w łupinach do miękkości, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę. Śledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozostały jakieś ości i ew. usuwamy je, mięso ryby kroimy w paski. Do śledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Resztę gruszki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy żurawinę i smażymy aż owoce się rozpadną i sos zredukuje o połowę. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwoną cebulę, oliwę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym, mieszamy dokładnie, odstawiamy tak jak śledzie najlepiej do następnego dnia. Obie części sałatki wykładamy na półmisek obok siebie, na przemian. Część ze śledziem posypujemy natką pietruszki. Każdy nakłada sobie ile chce i miesza ew. na talerzu. Sałatka jest bardzo smaczna i dekoracyjna.

http://www.mojegotowanie.pl/swieta/swiateczna_salatka_sledziowa
PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Ciasto na ok. 30 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.

Składniki na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
300 g sera feta
4 ząbki czosnku wyciśnięte
sól, pieprz
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Moje codzienne przyjemności...: ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI POD BESZAMELEM

Składniki (na formę 18x28cm):

5-6 naleśników (nie podaję przepisu, chyba każdy wie, jak zrobić naleśniki;))
Farsz:
300g pieczarek
pół papryki świeżej
2 płaty papryki konserwowej
2 cebule
duży ząbek czosnku
4-5 łyżek keczupu
garść tartego żółtego sera
zioła: majeranek, oregano
sól, pieprz
olej
bułka tarta do obsypania formy
Sos beszamelowy z pomidorami:
olej
kilka łyżek mąki
1 szkl. mleka
3 małe pomidory
oregano
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
ser żółty
Pieczarki siekamy i podsmażam, ale nie całkiem, dosłownie kilka chwil, by zmiękły. Cebulę również siekamy i smażymy. Papryki kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy przeciśnięty czosnek, keczup i zioła. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy po 2-3 łyżki nadzienia na naleśnik (lub więcej w zależności od wielkości placka). Zwijamy i układamy w formie.
Szykujemy beszamel: rozgrzewamy olej, na którym lekko przesmażamy mąkę tylko do zezłocenia. Dodajemy mleko energicznie mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Dokładnie mieszamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do sosu. Można ewentualnie dodać jeszcze łyżkę keczupu. Przyprawiamy oregano. Sos wylewamy na naleśniki.
Zapiekankę pieczemy w 180st.C przez ok. 40min. Na 10min. przed końcem posypujemy startym serem.
Tarta z pieczarkami

Ciasto:

250g mąki
duża szczypta soli
1 jajko, lekko roztrzepane
75ml oliwy
60ml letniej wody

Farsz:

1 duży por (lub 2 mniejsze)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula (opcjonalnie)
250g białych pieczarek
2 jajka
150ml śmietany (użyłam creme fraiche)
1 łyżka natki pietruszki (użyłam też trochę szczypiorku i odrobinę tarragonu)
sól, pieprz
papryka w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta:

Mąke wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz.

Przygotowanie farszu:

Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę (użyłam jej ponieważ miałam małego pora). Wszystko smażyć aż zmięknie i zacznie lekko brązowieć. Usmażonego pora przełożyć do miseczki.

Na lekko natluszczonej patelni krótko przesmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości grzybów). Do tego dania polecam młode, twarde, białe pieczarki. Nie puszczaja one dużo wody, zachowują jasny kolor, a po upieczeniu pozostaja jędrne.

W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół.

Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ulożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Podpieczone ciasto wyjać, zdjać folię. Spód tarty wyłożyć przesmażonymi porami, na nich ułożyć pieczarki, wszystko zalać mieszaniną jajka i śmietany.

Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie.

Podawać na cieplo lub na zimno z ulubioną sałatą, u mnie była to mieszanka zieleniny (szpinak, rukola, rukwia wodna) polana oliwą z różowym pieprzem.
Wytrawna tarta z cukinią i porem (quiche) | Poezja smaku

Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
100 g masła
1 jajko i 1 żółtko
duża szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
Wszystkie wymienione składniki na ciasto kruche zagniatamy (możemy to także zrobić szybciej ...
Najlepsza na świecie Zupa Cebulowa


Na 4 porcje zupy :
*1.5 kg cebuli
*6 ząbków czosnku
*4 łyżki oliwy z oliwek
*2 łyżki masła
* Tymianek suszony
*Tymianek świeży
*3 liście laurowe
* 20 dag sera który się dobrze topi (najlepiej Gruyere)
*3 bułki na grzanki
*1.2l bulionu (może być drobiowy ,wołowy albo warzywny)
*sól
*pieprz

1) Cebule obierz , umyj i pokrój w piórka dobrze gdyby cebula była równomiernie pokrojona

2) Obierz i posiekaj czosnek

3) Do garnka wlej oliwę i masło i poczekaj aż sie rozpuści, następnie wsyp cebulę czosnek, liśćie laurowe i tymianek (zostawiając parę gałązek świeżego tymianku do przybrania)

4) Przykryj przykrywką i duż na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok 40 min do godziny - cebula ma zmniejszyć swoją objętość prawie dwukrotnie i kiedy weżmiesz ją do ust ma być miękka i się dosłownie rozpływać
5)Po tym czasie zalej cebulę bulionem i gotuj ją przez nast pół godziny

5.5) Nastaw piekarnik na ok 150-180 stopni
6) Dopraw solą i pieprzem do smaku
7) Wlej zupę do miseczek , powkładaj do niej kawałki bułki i posyp serem
8) Zapiecz w piekarniku przez ok 8 min aż ser się roztopi i grzanki dostaną troszkę koloru
9) Przybierz gałązką tymianku i podawaj;)
SZPINAKOWY SŁONECZNIK
Składniki do ciasta:
500 g mąki
90 ml oliwy z oliwek extra virgin
200 ml ciepłego białego wina wytrawnego
2 łyżeczki soli

Składniki do farszu
350 g gotowanego szpinaku
350 g sera ricotta
1 jajko
100 g startego sera Parmigiano Reggiano i Grana
sól
pieprz
bułka tarta

Wykonanie
Wymieszać wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. Przykryć folią podczas przygotowywania farszu .
Ugotować szpinak i wycisnąć z niego wodę i pokroić ostrym nożem, wymieszać z serem ricotta, dodać jajko, starty ser, sól i pieprz – wszystkie składniki wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C
Ciasto podzielić na dwie części.
Rozwałkować na dwa okrągłe placki o średnicy ok. 30 cm
Jeden placek położyć na papierze do pieczenia i posypać bułką tartą.
Umieścić część nadzienia środku koła, a z pozostałego utworzyć okrąg wokół, jak widać na zdjęciach . Brzegi ciasta zwilżyć wodą.
Przykryć drugim plackiem.
Zwilżone brzegi łączyć za pomocą widelca.
Umieść małą miskę lub kubek w środku nad nadzieniem.
Za pomocą ostrego noża przecinać ciasto (od kubka) na ok. 3 cm plasterki. Przekręcić je o 90°.
Wstawić do nagrzanego pieca. Piec przez 30 w temperaturze 180° C
SMACZNEGO!
Cały chleb nacina się w kratkę, w przerwy między nimi wkłada się żółty ser bądź mozarelle (bardziej się ciągnie) i jakieś przyprawy (np. specjalne do grzanek), można trochę masła i np szczypiorek bądź inne dodatki. Później się chwilę zapieka w piekarniku, żeby ser się rozpuścił i gotowe .
pieczeń ze schabu

Składniki:



* ok. 1,5 kg schabu

* 1 duże jabłko

* 1 duża czerwona cebula

* 1 łyżki dżemu morelowego

* kilka gałązek świeżego tymianku

* 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli

* 2 duże szczypty soli

* 2 łyżki oleju

* drobne ziemniaczki (ilość według zapotrzebowania)



Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół (jeśli są drobne) lub kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy solą i mieszamy.

Umyte i dobrze osuszone mięso nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów, z tą różnicą, że nie docinamy go do końca. Spód mięsa powinien być w jednym kawałku i trzymać poszczególne kawałki razem.

Mięso oprószamy solą (również między poszczególnymi kawałkami) i nacieramy dżemem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, które podobnie jak plasterki cebuli wkładamy między plastry mięsa. Wierzch posypujemy chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła niego umieszczamy ziemniaki.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona