Zdrowe i smaczne

14 inspiracji
by Katy Di
1 obserwujący
Tarta bananowa (bez pieczenia! bez glutenu! bez tłuszczu!)


Składniki:

Spód:

Migdały - 200 g
Suszone śliwki - 200 g
Wiórki kokosowe - 6 łyżek
Kakao - łyżka

Wierzch:

Mleko 1,5% - 3 szklanki
Skrobia ziemniaczana - 4 łyżki
Laska wanilii - dwie sztuki
Cukier puder - cztery łyżki (można zastąpić stewią)
Banan - dwie sztuki


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy spód: wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera/miksera na gładką, kleistą masę (jeżeli podobnie jak ja macie małą miskę od blendera można najpierw zmiksować migdały, następnie śliwki z wiórkami i kakao - połączyć to z migdałami zagniatając jak ciasto). Tak przygotowane „ciasto” przekładamy do formy na tartę i rozkładamy ją, mocno dociskając do dna i na boki.
Spód wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy masę budyniową na wierzch: do 1,2 szklanki mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną – mieszamy. Pozostałą ilość mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier/stewię i ziarenka z laski wanilii – doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mleko ze skrobią, cały czas mieszając do czasu aż budyń wyraźnie zgęstnieje.
Budyń (gorący) przekładamy na spód tarty, układamy banany.
Gotową tartę przed podaniem wstawiamy na 1 – 2 godziny do lodówki .
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/03/tarta-bananowa-bez-pieczenia-bez.html#more
10 koktajli na piękny wygląd i zdrowe ciało

1. Koktajl szpinakowo-jabłkowy

Ten koktajl dostarcza wszystkich mikro- i makroelementów w jednym solidnym zastrzyku. Szybko Cię obudzi, a pity regularnie sprzyja promiennemu wyglądowi.

Składniki:

świeży szpinak baby (2-3 szklanki),
kiełki lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki),
sok z jednej cytryny, 6 daktyli,
1 łyżka miodu,
1 jabłko,
wiórki kokosowe (1/3 szklanki),
1/2 szklanki wody.
OMLET EWY CHODAKOWSKIEJ
dwa jajka roztrzepać, do jajek dodać lekko rozdrobnione 50g brokuła (ja wcześniej lekko podgotowałam na parze), 50g pokrojonej w kostkę papryki oraz półtorej łyżki kukurydzy, utworzoną masę wylać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół i smażyć jeszcze z każdej ze stron.
Smacznego! :)
Ciasto z mikrofali w 3 minuty, Pycha!
Składniki:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
1/2 łyżeczki masła do wysmarowania miski

W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, mleko i olej oraz aromat. Obie miski łączymy i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i łyżeczkę kawy. Dokładnie mieszamy. Ciasta lejemy naprzemiennie (jasne, ciemne, jasne...itd.) na środek (tylko na środek!) wysmarowanej masłem miski. Gotową zebrę wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówki na największą moc.Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona