1 pierś z kurczaka
4 suszone włoskie pomidory z zalewy
5 dkg ser gorgonzola
Sól, pieprz
Świeży i suszony tymianek
sposób przygotowania
Pierś z kurczaka rozklepać przez folię. Posolić, oprószyć pieprzem, posypać tymiankiem. Pomidory pokroić w paseczki. Rozłożyć na połowie rozbitej piersi, na pomidory położyć plaster sera gorgonzola. Pierś złożyć i grillować z obu stron na patelni grillowej, po około 4 minuty z każdej strony. Patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 7 minut. Można podać z plastrami grillowanych świeżych pomidorów
4 piersi kurze (pojedyncze)
50 g oscypka
125 g (1 kula) mozzarelli
2 łyżki ziarnistej musztardy
8 dużych plastrów boczku
8 liści szałwii
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Etapy przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C. Małą brytfannę lub naczynie żaroodporne natłuść olejem. Mięso umyj, osusz, w każdym filecie natnij kieszonkę. Mięso posól, posyp pieprzem.
2
Oscypek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, mozzarellę pokrój w kostkę. Oba rodzaje sera połącz i wymieszaj z musztardą, farsz nałóż do kieszonek. Każdy filet owiń 2 plastrami boczku, zepnij wykałaczkami. Pod boczek wetknij po 2 liście szałwii. Piecz przez 20 min.
Klasyczne pesto
Składniki
1 duży pęczek bazylii, ok. 100g
1 garść orzeszków pinii, ok. 50g
1 ząbek czosnku
ok. 40–50g startego parmezanu lub pecorino
ok. 100ml oliwy z oliwek
sok z cytryny (opcjonalnie)
sól
pieprz
Przygotowanie
Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera. Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy.
Następnie starty ser (parmezan lub pecorino) i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne, w sumie wlałam ok. 100ml.
Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą.
Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy. Smacznego!
ślimaczki z tortilli
SKŁADNIKI :
3 tortille
10-12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
8 plastrów żółtego sera
ketchup do posmarowania tortilli
2 pomidory
2 ogórki małosolne
PRZYGOTOWANIE :
Tortille smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu.Smarujemy ketchupem i układamy plastry sera i szynki. Pomidory i ogórki kroimy w paski i układamy na tortilli. Placki tortilli zawijamy i kroimy na szersze paski. Każdy kawałek nadziewamy na patyczek do szaszłyków.
Cały chleb nacina się w kratkę, w przerwy między nimi wkłada się żółty ser bądź mozarelle (bardziej się ciągnie) i jakieś przyprawy (np. specjalne do grzanek), można trochę masła i np szczypiorek bądź inne dodatki. Później się chwilę zapieka w piekarniku, żeby ser się rozpuścił i gotowe .
Składniki:
1 bakłażan ze skórką
1 czerwona cebula
1 czerwona/żółta papryka
2-4 ząbki czosnku
600-800 ml gotowego, pikantnego soku wielo-warzywnego bez cukru (np. Fortuna WW+, Tymbark Vega albo Fit)
szczypta szafranu
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach oliwy. Odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Wlać sok warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać usmażonego bakłażana, szafran i kontynuować gotowanie przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą wodą.