MAKOWIEC NA BISZKOPCIE - MAKOWIEC PRZEPIS - Przepisy Joli - Przepisy Joli
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki
- 360 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru pudru
- 6 żółtek
Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.
Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 garście płatków migdałowych
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.
Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.
Składniki na warstwę wiśniową:
- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wrzątku
- 1 szklanka soku wiśniowego
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.
Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Składniki na warstwę śmietanową:
- 500 ml śmietany 30 - 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić, wymieszać z masą śmietanową.
Masę śmietanową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, przykryć blatem ciasta z bezą.
Schłodzić w lodówce. Najlepsze na drugi dzień, gdy blaty ciasta zmiękną i przejdą masą.
Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Masa makowa:
370 g maku (najlepiej suchego maku mielonego, ale może być zwykły)
450 ml mleka do sparzenia
230 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
40 g miękkiego masła
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
Ciasto:
550 g mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
150 g masła
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
Skórka otarta z cytryny
60 g drożdży
Suchy mak, niezależnie od tego, czy cały, czy mielony, zalewamy gorącym mlekiem, studzimy i odcedzamy. Mak mielony gotowy jest to dodania pozostałych składników. Mak cały mielimy dwukrotnie. Do maku dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, cynamon, mąkę ziemniaczaną, masło i jajka. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 równe części (użyłam do tego celu wagi).
Przygotowujemy ciasto. Mąkę siekamy z tłuszczem. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru aż zamienią się w płyn. Dodajemy je do mąki razem z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, jajkiem, śmietaną i skórką otartą z cytryny. Wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Jeśli nie mamy doświadczenia i nie wiemy, jak je ocenić, trzeba liczyć. Ciasto będzie gotowe jeśli ugnieciemy je tyle razy, ile jest dni w roku :) To metoda dawnych Lasowianek, która dziesiątki lat później nadal się sprawdza. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na wielkość brytfanki. Ja rozwałkowuję ciasto w brytfance i wyciągam na papier, z którego łatwo potem ciasto wyłożyć na mak.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pierwszą warstwę ciasta, na nią wykładamy jedną część maku, następnie ciasto, mak, ciasto, mak i ostatnią warstwę ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy ciasto około 40 minut. Jeśli wierzch będzie się nadmiernie rumienił, kładziemy na wierzchu luźno arkusz folii aluminiowej.
roladki z piersi kurczaka pieczone
Jestem w kuchni, zaraz wracam:
Mleczne capuccino
Biszkopt:
110 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 duże jajka
140 g cukru
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu 10 %
Krem:
4 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
400 g serka homogenizowanego naturalnego
200 g masła
3 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
opakowanie podłużnych biszkoptów ( 200 g )
1 szklanka mocnej kawy, lekko posłodzonej
kieliszek wódki, spirytusu, likieru Amaretto lub rumu
kakao do posypania
Wykonanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać, odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia i uzyskania jednolitej, puszystej pianki. Wlać olej i ponownie zmiksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krem:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ( jajka mogą być prosto z lodówki ).
Jajka umyć i sparzyć, zanurzając je na kilka sekund w bardzo gorącej wodzie.
Żółtka oraz całe jajko umieścić w szklanej lub metalowej misce wraz z cukrem pudrem. W garnku o średnicy trochę mniejszej niż średnica miski zagotować wodę, na garnku ustawić miskę z jajkami i cukrem i ubijać na najwyższych obrotach miksera około 10 minut, aż do uzyskania bardzo jasnej, bardzo gęstej i puszystej masy.
UWAGA: Woda w garnku nie może się zbyt mocno gotować, powinna tylko delikatnie "mrugać".
Gotowy kogel mogel odstawić do wystudzenia. Proces ten można przyspieszyć, wstawiając miskę do zimnej wody.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia, odstawić do napęcznienia.
Miękkie masło ucierać przez kilka minut, aż stanie się jasne i napuszone. Porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną ( powinna być w takiej samej temperaturze jak masło ), miksując do połączenia po każdym dodaniu. Następnie, również stopniowo, dodawać serek homogenizowany. Na koniec wsypać mleko w proszku i zmiksować do połączenia i otrzymania gładkiej masy.
Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać do rozpuszczenia lub rozpuścić w mikrofalówce, przestudzić ( nie dopuścić do zagotowania żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ). Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać 1 - 2 łyżki kremu i dokładnie wymieszać. Żelatynę wlewać do masy cały czas miksując. Gotowy krem włożyć na kilka minut do lodówki ( na tym etapie może być nieco za rzadki by wykładać go na biszkopt ).
Złożenie ciasta:
Kawę wymieszać z alkoholem.
Z biszkoptu zdjąć skórkę, nasączyć go przygotowanym ponczem, ilość wg uznania ( u mnie tylko delikatne nasączenie ). Wyłożyć połowę kremu, wyrównać, posypać kakao. Biszkopty zanurzać na kilka sekund w ponczu z kawy, układać jeden przy drugim na kremie. Na biszkopty wyłożyć drugą połowę kremu, wyrównać, oprószyć kakao.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Pieczony kalafior z sosem czosnkowym
Gdy w brzuchu burczy... : Torcik malinowy z niespodzianką
Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo - porowym
Składniki:
500 g karkówki
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
300 g makaronu rurki
1 por
250 g pieczarek
250 ml śmietany kremówki
2 żółtka
sól,pieprz do smaku
olej do smażenie
Przygotowanie:
Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Kremowa zupa z kurczakiem
Składniki :
( na 4 duże porcje )
2 łyżki masła
1 cebula
3 marchewki surowe ( nie z rosołu )
mały seler
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki tymianku
5 szklanek* bulionu z kurczaka
5 średnich ziemniaków surowych
obrane z kości i skór mięso kurczaka pozostałe z rosołu ( u mnie 3 duże nogi )
0,5 szklanki* śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki mąki pszennej + 0,5 szklanki wody ( opcjonalnie )
posiekany szczypiorek do podania
*szklanka o pojemności 250 ml
Sposób przygotowania :
W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Smażymy kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Po kilku minutach wlewamy cały bulion. Gotujemy całość przez 15 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kosteczkę ziemniaki.
Pokrojone ziemniaki dodajemy do gotującego się bulionu. Całość gotujemy przez 10 minut po czym dodajemy rozdrobnionego kurczaka. Ponownie gotujemy przez 10 minut.
Na koniec zupę zabielamy kremówką ( pamiętajcie by ją najpierw zahartować dodając kilka łyżek gorącego wywaru ). Jeśli zupa wydaje Wam się za rzadka możecie zagęścić ją odrobiną mąki, ale nie jest to konieczne. Całość dobrze mieszamy i sprawdzamy smak, w razie konieczności doprawiamy według uznania.
Podajemy gorącą z posiekanym szczypiorkiem.