Domowe Malibu, czyli likier kokosowy |
Domowe Malibu (likier kokosowy) składniki:
- 200 g. wiórek kokosowych
- 0,7 l. wódki
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
Domowe Malibu (likier kokosowy) przygotowanie:
Wiórki wsypujemy do litrowego słoika i zalewamy wódką. Sloik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy nim.
Po 14-tu dniach wiórki odcedzamy, dobrze odciskając je z wódki za pomocą gazy (można je potem użyć np. do kokosanek). Do wódki dodajemy mleko skondensowane i trzepiemy trzepaczką (nie mikserem) przez kilka minut. Rozlewamy butelek i wstawiamy do lodówki przynajmniej na jeden dzień.
Smacznego!
Shamrock Shake :
1/3 szklanki mleka
2 – 3 kulki lodów waniliowych
kilka kropli ekstraktu miętowego lub syropu
zielony barwnik spożywczy
bita śmietana do dekoracji
Mleko, lody, ekstrakt i barwnik wymieszaj w shakrze.
Przelej do wysokiej szklanki.
Udekoruj bitą śmietaną.
http://nastole.pl/2012/03/shamrock-shake.html
NALEWKA PIGWOWA
Potrzebne składniki:
1 kg owocu pigwy
1 l wódki dobrego gatunku
Po 6 tyg:
0,5 kg cukru
zlana wódka
syrop
0,25 l spirytusu
Kilogram pigwy pokroić drobno i zalać litrem wódki. Pozostawić w ciepłym i nasłonecznionym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie zlać płyn do butelki , a na owoce nasypać 0,5 kg cukru i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Co pewien czas wstrząsnąć. Kiedy powstanie syrop całość połączyć z wcześniej zlaną wódką , dodać 0,25 l spirytusu i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie ostrożnie zlać gotową nalewkę do butelek , a owoce można zużyć do ciasta.
Po 2 miesiącach nalewka jest gotowa do picia ,więc zdążymy przed zimą.
Nalewka rabarbarowa
kładniki
rabarbar - 1 kg
cukier - 1 szklanka
wódka - 250 ml
spirytus - 100 ml
Instrukcje
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać syrop, rabarbar można wykorzystać do ciasta. Syrop zmieszać z wódką i spirytusem, odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i ponownie odstawić.
Domowy Likier Jajeczny » Słodkie Słone
Składniki:
6 żółtek
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g czystej wódki
250 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
Przygotowanie:
1)Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przed rozbiciem. Żółtka ucieramy z cukrem mikserem na biały puch przez około 10-15 minut. Cukier powinien się dokładnie rozpuścić, kryształki nie powinny być wyczuwalne.
2)Następnie, ciągle miksując, dodajemy mleko-stopniowo, cienką strużką. Na koniec, również cienkim strumieniem, dodajemy alkohol-cały czas miksując.
*z podanej porcji wyjdzie około 800 ml likieru
*likier należy zamknąć w wyparzonych butelkach i przechowywać w lodówce
*najlepiej smakuje po przynajmniej 24 godzinach
Smacznego!
Read more:
http://slodkieslone.pl/domowy-likier-jajeczny/#ixzz2eEtPDIa8
Ajerkoniak wyśmienity
Gęsty, kremowy, w mojej wersji niezbyt słodki i dość mocny likier, do którego warto podać łyżeczki. Jest bardzo puszysty i w miarę stygnięcia opada nieco w butelce. Gdyby po kilku dniach się trochę rozwarstwił, jest to naturalne, trzeba wówczas dobrze potrząsnąć butelką, by znów się połączył.
150g żółtek (ok 6-7 szt)
150g cukru
łyżeczka ekstraktu wanilii lub duży cukier waniliowy
250g mleka skondensowanego niesłodzonego
250g dobrej wódki (używam Wyborowej)
wersja klasyczna:
W dużej dużej metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą wodą utrzyj żółtka z cukrem i wanilią na parze na puch - trwa to ok 5 minut. Poproś teraz o pomoc kogoś z domowników - wciąż ucieraj kogel mogel a pomocnik wąską strużką będzie wlewał mleko skondensowane do ucieranej masy. Gdy już całe mleko będzie wkręcone, asystent niechaj wlewa wąską strużką wódkę. Cały proces powinien trwać ok 15 minut. Masa powinna byc gładka, bez grudek i bardzo puszysta.
wersja na Thermomix:
Żółtka + cukier + wanilia: 5min, temp 70°C, obr 3
potem dodaj na raz całe mleko i całą wódkę: 5min, temp 70°C, obr 3 .........i gotowe!
Jeśli zatem nie masz pomocnika pod ręką, albo brak chęci na długie sterczenie nad kuchnią i ucieranie likieru na parze, popytaj znajomych - może ktoś ma Tm i chętnie się umówi na wspólne kręcenie ajerkoniaku - naprawdę warto!
Najnajnajlepiej smakuje pierwszy kieliszek bardzo ciepłego ajerkoniaku. Mniammmm
Mleczna kawa z procentami
Składniki na 750 ml:
- 100g białej czekolady
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 250 ml wódki (40%)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy z garnka, dodajemy mleko skondensowane, cukier i wiórki kokosowe - mieszamy, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Na koniec dolewamy wódkę, mieszamy.
Tak przygotowany likier przelewamy do butelki, dobrze zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Po około 2-3 dniach możemy likier przefiltrować przez gazę jeśli komuś przeszkadza obecność wiórków kokosowych. Likier można spoiżywać od razu. Przechowujemy w lodówce.
Toffiówka
Składniki:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
1 szklanka wódki
Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Następnie mleko lekko przestudzić i przełożyć do garnka tudzież miski:-).
Wódkę wlewać cienkim strumieniem do mleka cały czas miksując.
Toffiówkę przelać do butelki i odstawić (jeżeli dacie radę:-) przynajmniej na jeden dzień do ‘przegryzienia się’.