Przepisy

12 inspiracji
Składniki : 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5l, 1 galaretka wiśniowa.

Przygotowanie : Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier puder i całość podgrzej na wolnym ogniu. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wlej partiami żelatynę do śmietanki cały czas miksując. Wszystko przelej do formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki żeby masa zastygła. Galaretkę rozpuść w 0,4l gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia. W zastygłej masie śmietankowej wytnij foremką kształty serca. W to miejsce wlej galaretkę. Ponownie całość włóż do lodówki żeby galaretka zastygła.
Lekki jak chmurka mus serowy z brzoskwiniami |
Przepis na lekki mus serowy z brzoskwiniowym puree

porcja dla 2 osób

białko z 1 jaja
50 g cukru + 2 łyżki
skórka otarta z 1 cytryny
350 g lekkiego twarożku
puszka brzoskwiń*
* można użyć 500 g świeżych owoców, np. morele, brzoskwinie, truskawki, czy maliny

W misce ubij mikserem białko z cukrem. Następnie umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wolno wodą i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż białko będzie miało konsystencję lekkiego musu.
Zdejmij z garnka, dodaj skórkę z cytryny i ubijaj przez około 3 minuty, aż mus wystygnie.
Dodaj twarożek i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Pozostaw kilka kawałków owoców do dekoracji, a resztę zmiksuj przy pomocy blendera. Można dodać 2 łyżki cukru, ewentualnie przepuścić puree przez sitko ( aby się pozbyć małych pesteczek w przypadku malin lub truskawek ).
Podziel mus na dwie salaterki, udekoruj owocami i polej puree. Najlepsze na zimno, smacznego!
Rajski batonik
Składniki na około 25 kulek:

200 g wiórków kokosowych
100 ml śmietany kremówki
70 g cukru pudru
70 g masła
opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
200 g mlecznej czekolady (mi wystarczyło około 130 g)
W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.

Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego . Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.

Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).

Przechowywać w lodówce (jeśli dłuższy czas, ja trzymałam na stole w kuchni przez 1 dzień, konsystencja była idealna).

Smacznego :)
Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami
Składniki:
1kg jabłek (4 spore jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie galaretki ananasowej (można użyć również gruszkowej, agrestowej, brzoskwiniowej)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
200g chłodnego, zagęszczonego – niesłodzonego mleka
400g kakaowych herbatników (możemy również użyć herbatników bez kakao)
2-3 łyżeczki cynamonu

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sok z cytryny wymieszać.

2. Starte jabłka przełożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu prze 1-2 minuty, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia.

3. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ananasową i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

4. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

5. Zimne, zagęszczone mleko wlać do miski i ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlewać dobrze przestygniętą, pomarańczową galaretkę (ma być zimna), ciągle miksując. Jeśli pianka wyjdzie rzadka to wstawić ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.

6. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę pomarańczowej piany, przykryć herbatnikami, nałożyć połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany pomarańczowej, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na końcu ułożyć herbatniki.

7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

8. Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Ściągnąć folię i przed podaniem wierzch deseru posypać cynamonem.
Zapiekanka z resztek

Ta zapiekanka to doskonały sposób na pozbycie się resztek ugotowanego mięsa, także tego z rosołu. Zamiast groszku i kukurydzy można użyć innych warzyw - mrożone też się nadają!

Składniki:

200 g makaronu
100 g ugotowanego, pokrojonego kurczaka
100 g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
100 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
1-2 łyżeczek ziół, suszonych lub świeżych: bazylii, oregano, pietruszki
250 ml beszamelu
tarty ser do posypania

Beszamel:

20 g masła
20 g mąki
280 ml mleka

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj beszamel, roztapiając na patelni lub w rondlu masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodawaj stopniowo mleko, dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Gotuj aż sos zgęstnieje. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do żaroodpornego naczynia. Posyp żółtym serem. Zapiekaj przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. I już! (za: netmums.com)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona