ugasić pragnienie

1316 inspiracji
9 obserwujących
Cytrynówka

Co nam potrzeba:

- ze spirytusu

250ml spirytusu
3 średnio – duże, dojrzałe, żółte cytryny (trzeba je wyszorować)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody

Cytryny polecam obierać cieniutko, mi zawsze udawało się to obieraczką właśnie, tyle że bez białej warstwy, która jest pod skórką - powoduje ona delikatną goryczkę.


- z wódki (sposób przygotowania analogiczny bez dodawania wody)

500ml wódki
3 średnio – duże, dojrzałe, żółte cytryny (trzeba je wyszorować)
3/4 szklanki cukru


Jak to się robi:

Zdjąć skórkę z 1 ½ cytryn (z połowy wszystkich), dobra do tego jest obieraczka do ziemniaków. Dla intensywniejszego koloru można zdjąć skórkę ze wszystkich cytryn.
Skórki pokroić i wrzucić do butelki ze spirytusem (najlepiej 0.75 l)

Gdy kolor puści (na drugi dzień) – przelać alkohol do butelki – bez skórek (np. przez filtr do kawy, albo sitko).

Do garnuszka wsypać ¾ szklanki cukru, wycisnąć sok z 3 cytryn (wszystkich) [bez pestek, bez miąższu]

Do tego dodać ¾ szklanki przegotowanej wody. Wszystko wymieszać , podgrzewać do pierwszego gotowania, ciągle mieszając - ochłodzić.

Zimne, dodać do spirytusu – wymieszać, wlać do butelek.
Odczekać dobę, przecedzić (przefiltrować) - nadaje się do spożywania także bez filtracji.


Zdrówko !!!

Autor: Gizaura o 03:37

Źródło: Smakowity kąsek
http://smakowitykasek.blogspot.com/2013/11/cytrynowka.html
Orzeźwiający napój miętowy

Produkty:
1 pęczek świeżej mięty
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu (używam cukier trzcinowy lub ksylitol)
1 l wody
kostki lodu

Przygotowanie:
Umyte listki mięty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Następnie napar cedzimy przez sito, dodajemy miód (cukier) i sok z jednej cytryny.
Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki aby napój schłodzić.
Podawać z kawałkami cytryny i kostkami lodu.
likier kokosowy

Składniki na ok 400ml likieru kokosowego:
1 opakowanie wiórków kokosowych
200ml spirytusu
1 puszka mleczka kokosowego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Do litrowego słoika wrzuć wiórki, zalej je spirytusem i mleczkiem kokosowym. Wymieszaj, zakręć i pozostaw na 7 dni w spokoju, gdzieś na boku. Codziennie jednak wstrząsaj słoikiem, aby masa się rozruszała.

Po upływie 7 dni wiórki odcedź przez drobne sitko lub gazę, odłóż je, np. w celu wykorzystania do przygotowania trufli lub ciasta. Ciecz natomiast zmiksuj dokładnie ze stopniowo dolewanym mlekiem skondensowanym, przelej do butelek i gotowe.

Sugestie: Pamiętaj, aby gotowy likier także co jakiś czas wstrząsać.

Wersja light: Użyj mleka skondensowanego niesłodzonego.

Pytanie: Jak urozmaicić smak domowego likieru kokosowego?
Odpowiedź: Po upływie 7 dni, tuż przed dodaniem do cieczy mleka skondensowanego, w kąpieli wodnej roztop białą czekoladę, przestudź ją lekko i wraz z mlekiem skondensowanym powoli dodawaj do spirytusu cały czas miksując.


zrodlo: http://www.justmydelicious.com
Likier miętowo-limonkowy.

10 gałązek świeżej mięty
2 goździki
2 ziarenka pieprzu
0,5 litra wódki
szklanka wody
2 szklanki cukru( najlepiej trzcinowego)
1 limonka

Miętę myjemy, limonkę szorujemy pod gorącą wodą. Do dużego słoika wkładamy gałązki mięty, plasterki limonki, pieprz i goździki.Zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie cukier rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do słoika, delikatnie mieszamy i odstawiamy na tydzień. Po tym czasie likier przecedzamy i rozlewamy do butelek.
Nalewka z jeżyn.

• 1,5 - 2 kg jeżyn
• 1 kg cukru
• 1 l spirytusu

1. Owoce dokładnie przebieramy, wyrzucając te, które zdążyły nam się zepsuć, dobrze myjemy i osuszamy.

2. Jeżyny układamy do wyczyszczonych i wyparzonych słoików, układając je warstwami na przemian z cukrem. Jednocześnie delikatnie je rozgniatamy, aby szybciej puściły sok, jednak nie zbyt mocno, gdyż z rozgniecionych pestek może uwalniać się goryczka. Dobrze zamykamy i przetrzymujemy przez kilka dni.

3. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na jakiś tydzień, aby dobrze się zmacerowało.

4. Po tym czasie odcedzamy części stałe owoców od alkoholu i czekamy kolejny tydzień.

5. Następnie filtrujemy i rozlewamy do docelowych butelek. Jeżeli nasza nalewka jest zbyt mocna, możemy ją trochę rozcieńczyć, np. wódką.

6. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Najlepiej smakuje po około pół roku leżenia.
Nalewka z czerwonej porzeczki


Owoce zawierają pektyny, witaminy (m.in. C, P), sole mineralne oraz cukry. Ze świeżych, dojrzałych czerwonych porzeczek należy wycisnąć pół litra soku. Wlać do słoja i połączyć z litrem gorącej wody, w której rozpuszczono pół kilograma cukru. Wlać 0,75 litra spirytusu. Dodać ćwierć kilograma rodzynek, kawałek cynamonu i trzy goździki. Wstrząsnąć, aby składniki się połączyły. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na pół roku. Nalewka z czerwonej porzeczki działa wzmacniająco - dobrze służy osobom fizycznie i psychicznie wyczerpanym. Reguluje procesy trawienne. Działa wykrztuśnie; zalecana jest w zapaleniu gardła. Pić łyżkę stołową dwa razy dziennie, a w przeziębieniu po łyżce stołowej kilka razy na dzień.
Nalewka z gruszek

Składniki:

2 kg dojrzałych, słodkich gruszek
1 litr czystej wódki
0,5 kg cukru
kilka goździków
kora cynamonu


Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do dużego słoja. Dodajemy goździki oraz cynamon i zasypujemy cukrem. Czekamy 2-3 dni, aż gruszki puszczą sok. Całość zalewamy wódką i odstawiamy w zacienione miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez gazę do butelek ( wyszło 1,7 litra nalewki ).
Do każdej z butelek wrzucamy po 3 goździki i kawałek kory cynamonu.
Nalewkę odstawiamy jeszcze na około 3-4 tygodnie.
Grenadyna to pyszny syrop z owoców granatu. Słodki, żywo czerwony i pachnący. Idealny dodatek do szampana, wody sodowej lub jako zastępstwo soku malinowego w herbacie.

składniki na grenadinę:

200g ziarenek z granatu
200ml wody
sok z 1 mandarynki
skórka otarta z 1/2 mandarynki
ok. 200g cukru

Granat obrać, wyciągnąć nasionka bez białych skórek. Wsypać do garnka, wlać wodę i sok mandarynkowy oraz skórkę. Podgrzać do zagotowania, następnie gotować na malutkim ogniu 5-6 minut rozgniatając ziarenka. Całość przecedzić, zmierzyć w mililitrach ilość otrzymanego soku. Wsypać cukier (tyle ile otrzymaliśmy mililitrów soku) i gotować 15-20 minut aż zgęstnieje. Syrop wlać do słoiczka lub buteleczki. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Podawać z mocno schłodzonym szampanem lub wodą sodową i sokiem z limonki/cytryny. Kieliszki można ozdobić zanurzając ich brzegi w grenadinie, następnie w cukrze krysztale.

Buon Appetito! :)
Krokodyl w basenie

Składniki:
10 ml Blue Curacao
20 ml miarki likieru miętowego
20 ml miarki wódki
Do kieliszka wlewamy Blue Curacao, likier miętowy wlewamy ostrożnie za pomocą łyżki, na końcu wlewamy wódkę również ostrożnie, alby warstwy się nie wymieszały.
Nalewka bananowa

1 banan
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 laski wanilii
3/4 l wódki

Nalewkę bananową powinniśmy przygotowywać jeśli mamy wybranego banana dużego i dojrzałego. Owoc obieramy, kroimy i rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoja. Zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.

Po tygodniu przygotowujemy syrop. W tym celu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Pianę, która się tworzy zdejmujemy.

Warto pokusić się o zastąpienie cukru miodem wielokwiatowym. Osiągniemy wtedy lepszy aromat. Pamiętajmy jednak, żeby rozpuszczając miód nie przekroczyć temperatury 40 stop. C.

Do syropu dodajemy pół laski wanilii. Wanilię zawsze kroimy wzdłuż i ewentualnie usuwamy znajdujące się w niej pestki.

Nastaw z bananem wstępnie filtrujemy i mieszamy z syropem z cukru (lub miodu). Znów wlewamy wszystko do słoja, który odstawiamy na dwa tygodnie.

Po tym czasie nalewkę dokładnie już filtrujemy. Rozlewamy do butelek i chowamy w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona