Składniki
składniki na ok 7-8 kebabów:
CIASTO
-1/2 kg mąki
- 3 łyzki oleju
-pół kostki drożdzy (50g)
-łyżeczka soli
-250ml ciepłej wody
SOS
-majonez (ok 100ml)
-ketchup (5-6 łyżek)
- duzy ząbek czosnku
- jogurt naturalny mały 150g
DODATKI WARZYWNE
-kapusta pekińska
-pomidor duzy
-ogórek zielony
-cebula
mile widziana papryka konserwowa oraz ogórek kiszony.
(akurat nie miałam w domu ale zawsze dodaje)
MIĘSO :
- 3 filety z kurczaka.
-przyprawa do gyrosa w proszku np Galeo
- przyprawy świata z BIEDRONKI "przyprawa do grilla i szszłyków" (takie ciemne opakowanie zamykane na strune)
zawiera m.in: papryka, koledra, gorczyca,majeranek, pieprz czarny, jałowiec, cebula, rozmaryn,gożdźiki, lisc laurowy.
Przygotowanie :
CIASTO:
makę,sól, woda z rozpuszczonymi drożdżami i olejem wyrobic na ciasto (żeby dobrze odchodziło od reki) - zostawić na ok 30 min żeby wyrosło.
po 30 min podzielic ciasto na 6 wiekszych lub 8 mniejsych kawałków ( wedle uznania) i robimy placki jak na zdjęciu.
Pieczemy ok 7 min w temp 210-220 st.
MIĘSO :
pokroic częśc w kostkę część w paseczki i podsmazyć z przyprawą do gyrosa i tą z biedroki (jest pyszna)
chlebki na kebaby po wyciągnięciu z piekarnika przekroić (nie całe żeby sie nie rozpadły na dwie częsci) posmarowac sosem ( nie żałowac sosu bo dobry;) ) pierwsze nałozyc na dolna częśc kapuste, miesko , cebula oraz reszta :)
SOS:
łaczymy wszystkie składniki wraz z posiekanym drobno czosnkiem. (sos lepiej zrobic pierwszy poniewaz najlepszy jest jak sie przegryzie)
Batoniki z orzeszkami i karmelem
Poranny roztrzepaniec
Składniki:
Mleko lub jogurt
Jagody(0, 5 szklanki na osobę)
Lody miętowe(1 kulka na osobę)
Kostki lodu
Ewentualnie: miód, cukier
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Koktajl nabierze pięknego fioletowego koloru i orzeźwiającego smaku. Rozlać do szklanek, przyozdobić śmietanką i owocami. Natychmiast podawać.
White Russian Panna Cotta
Galaretka z Kahlua*
30 ml wódki (2 łyżki)
½ łyżeczki żelatyny
90 ml likieru Kahlua
Śmietanowa Panna Cotta:
1 łyżka zimnej wody
½ łyżeczki żelatyny
¾ szklanki śmietanki do ubijania 30 %
2 łyżki cukru
Szczypta soli
¼ szklanki kwaśnej śmietany
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: gałka muszkatołowa i starta czekolada do posypania.
Wykonanie:
Przygotowanie galaretki z likieru Kahlua rozpoczynamy od wlania do małej miski lub filiżanki wódki i dodania do niej żelatyny. Całość pozostawiamy do napęcznienia. Tak przygotowaną mieszankę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej podgrzewając ją 10 s lub podgrzewając ja na parze wodnej do rozpuszczenia żelatyny. Dodać likier, wymieszać i rozlać do przygotowanych kieliszków o pojemności 100 ml. Ja postanowiłam rozlać płyn do dwóch kieliszków na osobę o mniejszej pojemności ( muszą być na tyle szerokie, aby była możliwość jedzenia z nich łyżeczką), Aby uzyskać efekt skosu, ustawiłam kieliszki w foremce do przenoszenia jajek. Wstawić do lodówki w celu stężenia.
Przygotować śmietanową część zalewając żelatynę zimna wodą do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy słodką śmietankę dodając do niej cukier i odrobinę soli. Nie gotować!
Gorącą śmietanę zestawić z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka.
Do odmierzonej kwaśnej śmietany dodajemy ekstrakt z wanilii i lekko ubijamy. Powolutku nie przerywając ubijania wlewamy małym strumieniem, gorącą słodką śmietankę z rozpuszczoną żelatyną. Pozostawiamy do ostygnięcia, często delikatnie mieszając od dołu do góry.
Kiedy masa będzie ostudzona, przelewamy ją przez mały lejek na zastygłe galaretki i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypujemy startą gałką muszkatołową i czekoladą. Ja ozdobiłam dodatkowo kleksem z bitej śmietany.
12 babeczek czekoladowo-orzechowych:
130 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
3-4 łyżki kakao
130 g cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g masła o temp. pokojowej
½ szklanki mleka
1 jajko
120 g (1/2 szklanki) Nutelli lub innego kremu czekoladow...
Ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub kefiru
1/2 szkl...
Składniki na dwie blaszki ciastek:
180 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
0, 5 łyżeczki esencji waniliowej
150 g mąki pszennej
75 g mąki kukurydzianej ( lub skrobi)
1/ 8 łyżeczki soli
Po 60 g gorzkiej i białej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy esencję waniliową. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówka o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 cm. ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Przerwy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić ok. 5 cm. Pieczemy 12-15 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. Następnie delikatnie przenosimy na kratkę w celu ostudzenia. Czekolady siekamy i przekładamy do miseczek. Rozpuszczamy czekolady na parze i kiedy będą płynne przekładamy do małych woreczków. Odcinamy końcówkę torebki i ozdabiamy . Ciastka odstawiamy do zastygnięcia czekolady.