Przepisy na ciasta i nie tylko

3 inspiracje
Sernik gruszkowy na ciasteczkowym spodzie z zapiekaną polewą gruszkowo - piernikową sernik gruszkowy Bardzo kremowy i delikatny, gruszkowo - piernikowy, taki właśnie jest sernik gruszkowy na herbatnikowym spodzie z zapiekaną polewą śmietanowo - grusz...
Pyszne ciasto z herbatników
Składniki:

1 opakowanie budyniu na 1 l mleka
1 litr mleka
250 g masła
250 g mascarpone
1 puszka masy krówkowej
0,5 l śmietany 36%
2 – 3 łyżki cukru pudru
Herbatniki (ilość zależy od wielkości cista jakie będziecie robić)
Truskawka do dekoracji (lub inny owoc)

Przygotowanie :

Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją jaka znajduje się na opakowaniu.

Zostawiamy do przestygnięcia.

Do zimnego już budyniu dodajemy na przemian po łyżce masło i serek maskarpone.

Ucieramy aż wszystkie składniki się połączą i powstanie krem.

Formę do pieczeniao prostokątnym kształcie wykładamy papierem do pieczenia.

Na spodzie układamy warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy masę budyniową i na nią kolejną warstwę herbatników.

W międzyczasie podgrzewamy w rondelku masę krówkowa.

Jeszcze ciepłą (nie goracą) wylewamy na herbatniki. Rozprowadzamy po cieście i układamy na koniec ostatnią warstwę herbatników.

Odstawiamy ciasto do lodówki na ok 1 godzine.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, smarujemy nią wierzch ciasta i dekorujemy pokruszonymi herbatnikami.

Ponownie wkładamy ciasto do lodówki i po 30 minutach możemy już serwować.
Smacznego
www.agustomio.com
Deser Bananowy

Potrzebne nam będą:
-banany
-bita śmietana
-budyń waniliowy
-crunchy wielozbożowe
-miód lub sos karmelowy
Crunchy kruszymy i wysypujemy nim dno salaterek. Następnie układamy kolejno warstwy: budyń waniliowy, banany, bita śmietana, trochę crunchy i miodu. Potem znowu budyń z bananami i bita śmietana. Na wierzch posypujemy crunchy i polewamy miodem lub sosem karmelowym.
Galaretki w cukrze

Składniki na około 50 sztuk:
500 g truskawek (świeżych lub zamrożonych)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
pół szklanki cukru (lub mniej, wg uznania)
pół szklanki gorącej wody
25 g żelatyny
Do obtoczenia:
drobny cukier do wypieków lub wiórki kokosowe

Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny na puree, np. blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier (ilość według smaku), zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do puree truskawkowego, wymieszać. Całość lekko przestudzić.
Formę kwadratową o boku 18 - 19 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Przelać przygotowaną masę galaretkową, wystudzić, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Po tym czasie gotową galaretkę przełożyć na deseczkę, usunąć folię, pokroić na dowolnej wielkości porcje.
Każdą porcję obtaczać w cukrze (najlepiej położyć cukier obok galaretek i obtaczać bezpośrednio przed spożyciem) lub np. w wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation