Ciasta i ciasteczka

14 inspiracji
puchowe ciasto cytrusowe

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
4 jajka
4 żółtka
160 g masła
300 g cukru
sok i skórka z 3 cytryn
sok i skórka z pomarańczy
dodatkowo:
300 g dżemu z czarnej porzeczki
50 g galaretki pomarańczowej

Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 175*C. Wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go drobno do miski. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Płynną ale chłodną galaretką nasączyć biszkopt.
Przygotować krem: Jajka i żółtka rozbełtać. Do rondelka wrzucić masło, cukier, jajka, sok i skórki z pomarańczy. Wymieszać i ustawić na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając gotować aż masa osiągnie konsystencję budyniu (po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje). Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z budyniem cytrusowym. Biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć krem. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciastka kruche ze sloneczniczkiem.

Składniki na około 22 sztuki:

Ciasto:
100g cukru
200g masła
1 jajko
300g mąki

Wierzch:
40g cukru
40g miodu
40g śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
30g masła
150g łuskanych pestek słonecznika

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-10cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg (200oC na funkcji góra-dół) przez 10 minut.

3. W międzyczasie do rondelka włożyć cukier, miód, śmietankę, masło i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę mieszając, zdjąć z ognia. Dodać słonecznik, wymieszać.

4. Słonecznik nakładać łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawić z powrotem do piekarnika na 8-10 minut.

Smacznego :)
KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

SKŁADNIKI NA 20 rurek długości 9cm
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
125g miękkiej margaryny KASIA
5 płaskich łyżek śmietany 18%
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KARPATKOWY:
1,5 szklanki mleka 3,2 %
6 łyżek cukru
60g margaryny KASIA
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 całe jajka

Przygotowanie:
CIASTO NA RURKI:
Wszystkie składniki szybko zagnieść.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć
do zamrażarki na ok. 30 minut.
Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować
na grubość 1mm i wykroić 1,3 cm paski.
Rurki natłuścić, nawijać paski zaczynając
od węższej strony do szerszej.
Jeden bok obtoczyć w cukrze.
Układać na dużej blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez około 15 minut. Wystudzić.
KREM KARPATKOWY:
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i margaryną.
Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.
Następnie wlać do gotującego się mleka.
Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając
aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.
Wystudzić.
Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.
Wystudzone rurki nadziewać masą.
Ciasto "Łabędzi puch"
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 2 małe czerstwe bułeczki
- 3 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kostki masła
- dżem z czarnej porzeczki

Posypka:
- 1 łyżka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.

Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.

Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić też trochę na boki.

Przygotować posypkę:
Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.

Uwagi:
Posypka przygotowana w ten sposób wychodzi dosyć chrupiąca (cukier nie do końca się rozpuszcza). I choć mojemu m-żonkowi bardzo to odpowiadało, wydaje mi się, że najpierw należy rozpuścić sam cukier z masłem (na małym ogniu), dopiero na koniec wsypać wiórki.
Pachnące wanilią kruche ciasteczka doskonale pasują do poobiedniej kawy lub herbaty.

Ciasteczka maślane

Składniki:
100 g masła
200 g cukru
1 jajo
1 laska wanilii
2 łyżki brandy
280 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubić mikserem masło z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać nożem czarne nasionka. Dodać do masła razem z jajem i brandy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy maślanej i miksować krótko, tylko aż składniki się połączą. Podzielić na dwa placki, zawinąć w folię i schłodzić. Rozwałkować, aby miały grubość 3 mm, wyciąć kształty i ułożyć na natłuszczonym pergaminie. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciastka nie powinny zbrązowieć.

Autor: Agnieszka Kręglicka
princessa- delikatne ciasto z nutką kawowo-wafelkową
-
Swiatciast.pl

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:
8 jajek
240 g cukru
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
PONCZ:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 łyżeczek cappuccino rumowego
7 łyżeczek cukru
200 ml wody
KREM:
2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
2 małe lub jeden duży wafelek "Princessa"
Poncz: Kawę, cappuccino i cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia.
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodać jajka jedno po drugim. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec dolać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić, by wystygł.
Krem: Żelatynę rozpuścić razem z cukrem (kryształem) w niewielkiej ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo serek, miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec, stale miksując, wlać delikatnym strumieniem chłodną żelatynę.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć jeden z blatów połową ponczu. Na to wyłożyć połowę masy i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptowym blatem i nasączyć go drugą połową ponczu. Na to wyłożyć resztę masy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć wafelki.
SMACZNEGO!
Keks królewski - najlepszy

Składniki na 2 małe podłużne foremki:

400 g mąki
250 g cukru
250 g masła
8 jajek
2 łyżki cukru waniliowego
150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki
100 g orzechów laskowych
100 g suszonych fig
100 g suszonej moreli
100 g migdałów bez skórki
100 g drobnych rodzynek
100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
50 g suszonej żurawiny
masło do posmarowania foremek

Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem.

Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością dużą metalową miską (u mnie miska o średnicy 28 cm). Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody (ja wlewam 500 ml), zagotować. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć, aż stanie się jasna, puszysta o konsystencji gęstej śmietany. Trwa to zwykle kilkanaście minut. Następnie należy naczynie z masą zdjąć z ognia, miskę wstawić do zimnej wody i dalej miksować, aż masa ostygnie. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić.

Do przestudzonej masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę bardzo delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać do masy jajecznej rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Dodać bakalie. Całość bardzo delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec około 45 - 50 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem a wierzch ładnie się przyrumieni. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić, można przykryć ciasto folią aluminiową. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy, położyć na boku do całkowitego ostygnięcia.

Keks można dość długo przechowywać zawinięty w papier do pieczenia by nie wysechł. Można go również zamrozić, co często czynię. Potem wystarczy wyjąć go wieczorem z zamrażarki. Rano z przyjemnością będzie można zjeść kawałek tego pysznego ciasta :-)

Smacznego! :-)
Sernik Eton Mess
Składniki:

na sernik

750g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
250 serka mascarpone
5 jaj
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
ponadto

750 ml śmietanki 30 %
3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
2 łyżki cukru pudru
około 20 małych bez
10 truskawek

Sposób wykonania:

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Sery umieścić w głębokiej misce. Połączyć ze sobą za pomocą miksera. Dodawać cukier i cukier wanilinowy. Następnie po 1 jajku. Na koniec dodać proszek budyniowy. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Masę serową przelać do tortownicy o śr. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 60 minut. Studzić stopniowo, w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawić na 1 godzinę go lodówki.

Truskawki pokroić w plastry i oprószyć cukrem. Odstawić, by puściły sok.

Schłodzoną śmietanę umieścić w głębokim. Wsypać cukier i ubijać. Stopniowo dodawać usztywniacze. Ubić na sztywno.

Do śmietany dodać połowę bez. Delikatnie wymieszać.

Połowę masy wyłożyć na sernik. Na niej ułożyć plasterki truskawek. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wstawić na godzinę do lodówki.

Przed podaniem sernik udekorować pokruszonymi bezami.

Smacznego:)
Fale dunaju z wiśniami i kremem waniliowym

składniki :
CIASTO - 4 jajka
220 g zwykłego cukru
270 g mąki, u mnie wrocławska
1 szczypta soli
10 g proszku do pieczenia
160 ml oleju rzepakowego
7 lekko czubatych łyżek dość gęstej śmietany 18 %
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kakao naturalnego, takie z lekką górką
ok. 300 g wiśni

KREM - 350 ml mleka 3,2 %
25 g mąki kukurydzianej
15 g mąki pszennej wrocławskiej
1 żółtko jaja
135 g zwykłego cukru
125 g świeżego masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej

do posypania - tarta czekolada gorzka

sposób przygotowania : formę 27x17 cm wyłożyłam papierem do pieczenia tak żeby wystawał poza krawędzie. Wiśnie opłukałam, osączyłam i wydrylowałam. Zostawiłam je na sicie żeby odciekło trochę soku.

CIASTO - jajka ubiłam z cukrem i solą na bardzo puszystą masę. Zmniejszyłam obroty miksera i ubijając dalej powoli dolałam olej a następnie 5 łyżek śmietany wymieszanych z sokiem cytrynowym. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i partiami dodałam do ciasta dokładnie mieszając. Ok. 2/3 ciasta wylałam na dno formy i lekko wyrównałam. Do pozostałej części dodałam kakao i resztę, czyli 2 łyżki, śmietany, dokładnie wymieszałam. Przy pomocy łyżki wyłożyłam ciemne ciasto na jasne starając się zrobić to równo.
Na cieście ułożyłam równymi rzędami wiśnie nie wciskając ich za bardzo w ciasto - można, a nawet trzeba, wcześniej obtoczyć je w odrobinie mąki, ale przyznam, że zupełnie o tym zapomniałam.

Ciasto piekłam ok. 45 minut w temperaturze 190 st. C. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam w formie do zupełnego ostudzenia.

KREM - połowę mleka zagotowałam z cukrem. W drugiej połowie rozmieszałam dokładnie obie mąki i surowe żółtko - dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. Zawiesinę wlewałam do wrzącego płynu intensywnie mieszając rózgą. Gotowałam kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń porządnie zgęstniał. Przelałam do miseczki, przykryłam szczelnie folią spożywczą, nakłułam ją i odstawiłam do wystudzenia.

Miękkie masło zmiksowałam przez chwilę aż nabrało nieco puszystości. Porcjami dodawałam zupełnie zimny budyń i miksowałam żeby krem był gładki. Na koniec dodałam mu smaku wanilią i sokiem z cytryny.

Gotowy krem wyłożyłam grubą warstwą na schłodzone ciasto. Wierzch posypałam drobno stratą czekoladą.

źródło: http://smacznapyza.blogspot.com/
Biszkopt -
jajko 3 duże
sól szczypta
cukier 1/2 szkl.
mąka pszenna 1 płaska łyżka
budyń waniliowy lub śmietankowy 1,5 op.
proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.

Po wystudzeniu biszkopt kroję na 3 blaty. Należy uważać z nasączaniem blatów, gdyż biszkopt sam w sobie jest dosyć wilgotny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona