Ogórki w marynacie słodko-kwaśnej
Składniki
ilość sztuk: 8 litrowych słoików
25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki
6 cebul pokrojonych w cienkie krążki
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku
145 g (0,5 szklanki) soli
700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego
1 kg (5 szklanek) cukru
2 łyżki gorczycy
1,5 łyżeczki nasion selera
0,5 łyżeczki całych goździków
1 łyżka mielonej kurkumy
1.W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny. 2.W dużym rondlu wymieszać ocet jabłkowy z cukrem, nasionami gorczycy, nasionami selera, goździkami i kurkumą. Doprowadzić do wrzenia. 3.Z miski z ogórkami odlać powstały tam płyn i wlać go do wrzącego octu. Zdjąć zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować. 4.Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą. Starannie zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do czasu podania
Opublikowano przez: Allrecipes
Najlepsze ogórki kanapkowe - KulinarnePrzeboje.pl
Marchewka pasteryzowana
Pasteryzować możemy także marchew, szczególnie, gdy jest młoda. Taką marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w spore krążki. Zalewę przygotowujemy z dwóch szklanek wody, trzech łyżek cukru, łyżeczki soli i łyżeczki kwasku cytrynowego. Do wrzącej zalewy wrzucamy marchewki i obgotowujemy około 10 minut. Przekładamy do słoików, zalewamy, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 15 minut i gotowe. Znakomite są podsmażane na maśle.
Ogórki z curry
Składniki: 1 ½ kg ogórków 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu 10% 1 ½ łyżki soli 3 łyżki curry Przyprawy: listki selera gorczyca
Sposób wykonania: Ogórki umyć, wysuszyć obrać ze skóry i pokroić w plastry. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty. Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.
papryka w musztardzie po chorwacku - Przepis - Smaker.pl
Domowa vegeta
4 marchewki
2 pietruszki
cebula
1 por
seler
pęczek lubczyku
pęczek natki pietruszki
łyżeczka soli
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
3 ziela angielskie
łyżeczka kurkumy
w innych wersjach smakowych opcjonalnie mielona papryka czerwona, zioła np. prowansalskie, bazylia, rozmaryn, czosnek granulowany, suszone grzyby
Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo przemielić przez maszynkę do krojenia warzyw. Cebulę drobno posiekać.
Dużą blachę od piekarnika wysypać solą. Na soli rozłożyć pokrojone warzywa. Piekarnik nastawić na ok 60-80 stopni C. Wstawić blachę na środkowy poziom. Suszyć ok 6 godzin. Jeśli macie suszarkę do warzyw to można jej użyć. Pod koniec dodać liście natki i lubczyku aby i one się wysuszyły. Gotową mieszankę warzyw zmielić razem z pieprzem i zielem angielskim. Wszystko wymieszać z kurkumą. Przesypać do słoika, szczelnie zamknąć.
Ogórki w zalewie curry
Składniki:
ogórki gruntowe, 3 kg
pieprz, 18 ziarenek
ziele angielskie, 18 ziarenek
liście laurowe, 9 liści
gorczyca, 9 łyżeczek
czosnek, 6 ząbków
Zalewa:
woda, 2 l
ocet, 200 ml
sól, 2 łyżki
cukier, 100 g
curry, 2 łyżeczki
papryka ostra, 1 łyżeczka
Ogórki umyć. Pokroić na ćwiartki. Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Do Każdego włożyć po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, po 1 liściu laurowym, łyżeczce gorczycy oraz kilka plasterków czosnku.
Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku i zagotować. Zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić.
Pasteryzować w garnku przez 10 minut lub w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni przez 30 minut.
Obrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Hit przetworów 2013. Ketchup z cukinii:)
Ten ketchup to fenomen moich tegorocznych zimowych przetworów. Dlaczego? Bo jest pyszny! Żaden z półki sklepowej mi go nie może zastąpić. Przepis na niego znalazłam na blogu Majanowe pieczenie. Trochę go zmodernizowałam pod swój smak. Robienie go nie jest pracochłonne a butelki wykorzystałam z soków dla dzieci i z Kubusiów:) A reszta w słoikach 0,3 l. Polecam pasteryzację w piekarniku bo jest bardzo szybka i mało kłopotliwa od tradycyjnej:)
Ps. Nazwa keczup zamiast ketchup na słoiku jest świadomie napisana:)
***
Składniki: 1,5 kg obranej cukinii, 0,5 kg obranej cebuli, 2 szkl cukru kryształu, 1 szkl octu 10%, 400 g koncentratu pomidorowego (2 małe słoiczki), garść soli ( ok 3 łyżki),1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub papryki ostrej( jak lubimy ostre smaki możemy ją zastąpić chilli)
Wykonanie: Cukinię i cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę możemy też pokroić w wiórka. Posypujemy solą i dobrze mieszamy. Odstawiamy na min 3 h żeby cukinia puściła sok a cebula zmiękła. Możemy nawet zetrzeć wieczorem i odstawić na całą noc w chłodne pomieszczenie. Przekładamy do wysokiego garnka i smażymy na średnim ogniu (bez przykrywania!) ok 45 min. W tym czasie cukinia się rozpraży z cebulą. Następnie dodajemy cukier i ocet. Dusimy jeszcze 20 min. Często mieszając. Dodajemy pozostałe składniki i pozostawiamy na ogniu ok 5 min, żeby wszystko się dobrze połączyło. Odstawiamy z ognia i blenderujemy na gładką masę. ( W tym momencie pozostawiam do ostygnięcia żeby na gorącym ketchupie nie stępić sobie noża z blendera ale jak komuś nie szkoda to może od razu:) Gładki ketchup zagotowujemy (uwaga-ketchup jest już gęsty więc może bulgotać i ubrudzić nam kuchenkę jeśli nie przykryjemy pokrywką:) i przekładamy do wyparzonych słoików. Zostawiamy ok 1 cm od zakrętki. Odwracamy do góry dnem na 15 min żeby zakrętki chwyciły.
Można też przełożyć zimny ketchup do słoików, zakręcić je i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 120-130 stopni na ok 40 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy żeby ostygły razem z piekarnikiem. Dobra metoda jeśli nie lubimy przelewać gorącego i boimy się poparzyć:)
Moje Małe Czarowanie: Sałatka z papryki i selera na zimę
Składniki:
•1 duża papryka czerwona
•1 duża papryka żółta
•1 duża papryka pomarańczowa
•1 duża papryka biała
•2 bulwy selera
•2 duże cebule
Na zalewę:
•3/4 szklanki cukru
•2 szklanki octu
•2 szklanki wody
•1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
•1 łyżeczka ziaren gorczycy
•1 łyżeczka suszonego tymianku
•2 liście laurowe
•1 łyżka soli
Wszystkie składniki na zalewę oprócz octu wlałam do garnka i zagotowałam.
Gotowałam jeszcze 10 minut a następnie wlałam ocet, ponownie zagotowałam a potem przestudziłam.
Papryki obrałam z gniazd nasiennych i pokroiłam w paski.
Selera obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Cebulę po obraniu pokroiłam w piórka.
Wszystkie warzywa układałam warstwami w słoikach.
Następnie zalałam zalewą i zakręciłam.
W dużym garnku umieściłam ściereczkę, wstawiłam słoiki, zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia a następnie pasteryzowałam 15 minut.
Słoiki zostawiałam w wodzie aby wystygły.
Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.