Zupy

4 inspiracje
Zimowa zupa z pęczakiem

Bardzo aromatyczna i szybka zupa. Rozgrzewająca i sycąca, bomba witaminowa, w sam raz na zimową porę.

Nasz rodzimy pęczak i szczypta egzotyki.

• 1 duża marchew
• 1 duży ziemniak
• kawałek korzenia selera
• korzeń pietruszki mały
• pół pora
• 5-6 łyżek kaszy pęczak
• 100 ml przecieru pomidorowego (lub opcjonalnie łyżka koncentratu)
• 2 listki laurowe
• ziele angielskie
• papryka ostra sproszkowana + szczypta płatków chili
• 1 łyżka sosu sojowego
• pieprz ziarnisty (5-6 ziaren)
• 2 cm skrawek kory cynamonu
• szczypta kurkumy
• sól do smaku
• olej 2 łyżki (użyłam rzepakowy)

Rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cynamon w kawałku aby uwolnił aromat.
Dorzucamy pokrojone warzywa, suchy pęczak, krótko obsmażamy mieszając 2-3 minuty.


Zalewamy wodą - ok. 1.5 litra. Dodajemy pozostałe przyprawy.


Gotujemy aż kasza zmięknie (ok.20 minut). Dodajemy przecieru pomidorowego, sos sojowy, krótko gotujemy i gotowe.



* kurkuma w skrócie, ku pamięci:

- łagodzi stany zapalne, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco (dobra przy grypie)
- pomaga zachować prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego
- wspomaga pracę wątroby
- gdzieś wyczytałam też że likwiduje w czasie gotowania szkodliwe bakterie które mogły znaleźć się w pożywieniu.


zufikowo: Zimowa zupa z pęczakiem
Zupa z porów i mięsa mielonego

SKŁADNIKI:
30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 duży por/ biała część (ok. 300 g)
2 szalotki
kilka małych marchewek
oliwa
serek topiony śmietankowy 100 g
1/2 szklanki śmietanki 30 %
świeżo mielony pieprz do smaku
świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
sól
świeże zioła, np. natka pietruszki, oregano, listki tymianku
Do podania:
grzanki ziołowe


PRZYGOTOWANIE:
Mięso podsmażyć na łyżce oliwy przez kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę, odsączając z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni, na 2 łyżkach oliwy podsmażyć, pokrojony w krążki por i posiekane szalotki, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić przez ok. 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować wraz kostką serka topionego, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji, dodać śmietankę - całość wlać do zupy, wymieszać. Mięso przełożyć do garnka. Chwilę podgotować. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i świeżo startą gałką muszkatołową - szczypta wystarczy. Na talerzach przybrać zieleniną (na zdj. listki oregano). Podawać z ziołowymi, pszennymi grzankami. Zupę można ewentualnie zagęścić łyżką mąki, ale nie jest to konieczne.
HISZPAŃSKA ZUPA CEBULOWA

Składniki
3-5 zabków czosnku
kilka cebul (w zaleznosci od wielkosci 4-6)
puszka pomodorów lub jak ja przecier pomidorowy
3 łyzki oliwy
wywar 1l (rosoł lub bulion z kostki)
sól
pieprz
czerwona papryka słodka i ostra
natka pietruszk
oregano
inne przyprawy
odrobina cukru
ser zółty starty
opcjonalnie kukurydza z puszki


Etapy przygotowania

Obrana cebule, psiekac w pirowka, obsmazyc na oliwei (nie przypalic), obrany czosnek
posiekac, dodac do cebuli. Dodac pomodory lub przecier, przesmazyc zeby sie
skarmelizował, podlac hohlą/kielnią bulionu, przelac wszystko do garnka z bulionem i na wolnym ogniu podgotowac ok. 7-10 minut tak by cebula nie straciła swej jedrnosci a
smaki sie przegryzły. w miedzy czasie przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami, oregano, gdby potrzeba dodajemy troche cukru. I dla wiekszosci to bylby koniec dla tej zupy ale ja sypie jeszcze pare rzeczy do niej dzieki czemu mam ona pewien niepowtarzalny smak. wiem juz słysze to zdziwiebie a moze i oburzenie ale ta metoda jest wyprobowna na tyle ze w rodzinie nikt nie umie jej podrobic. do zupy mianowicie wsypuje po troszku gotowych mieszanek przypraw np. do mielonego, do grila, czy do kurczaka albo karczku lub meksykańska. zawsze jakas sie znajdzie a nawet kilka. te przyprawy daja smak pikatnosci i inności. Zupa jest slodka dzieki cebuli i pikantna dzieki czosnkowi i tym przyprawom. ma swój wyrazisty smak. Na koniec jesli mam wsypuje do zupy kukurydze.
Corka uwielbia te wersje. Na talerzu kazda porcje posypuje zółtym serem i natką a
czasami daje grzanki i zalepiam miseczke z zupą serem i do mikrofali na minute az sie ser rozpusci. jest wtedy naprawde boska. Dziejsza wersja jest uboga bo tylko posypana serem. Polecam. Szybka i prosta.
Duńska zupa z porów


3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
10 dag łagodnego serka topionego
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
pół szklanki startego żółtego sera
pół garście posiekanej natki pietruszki

Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.

Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.

Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation