Bez pieczenia

7 inspiracji
Ptasie mleczko

Składniki:
2 szkl. mleko
2 opakowania bitej śmietany w proszku
3 różnokolorowe galaretki
owoce(opcjonalnie)

Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm. Przygotować pierwszą warstwę: galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia. Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki brzoskwiniowej. Trzecia warstwa: Galaretkę agrestową sporządzić według przepisu na opakowaniu. Na górnej warstwie piankowej (brzoskwiniowa) ułożyć truskawki i jagody. Wylać galaretkę agrestową na owoce i całość schłodzić. Deser należy przechowywać w lodówce.
Ciasto cytrynowe bez pieczenia z serem i pianką


Składniki (blacha 25x35cm):

- 300-400g herbatników maślanych
- 2 galaretki cytrynowe
- 500g sera twarogowego z wiaderka
- 100g masła
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szkl. mleka
- sok z cytryny oraz otarta skórka
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę oraz ser i dalej dokładnie mieszamy.

Układamy warstwę herbatników na blaszce, żelatynę moczymy w odrobienie wody, a w tym czasie podgrzewamy mleko i zalewamy gorącym żelatynę. Kiedy się rozpuści, wlewamy do masy serowej
i mieszamy. Pianę z białek dodajemy również do masy i delikatnie mieszamy. Wylawamy na herbatniki. Wykładamy drugą warstwę herbatników i wstawiamy do lodówki.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i kiedy ostygnie miksujemy z ubitą śmietanką. Wylewamy na stężałą masę sernikową. Ponownie chłodzimy.

Drugą galaretkę przygotowujemy według przepisu i wylewamy na stężąłą piankę.

Chłodzimy najlepiej przez całą noc.
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką

Biszkopt:
5 jajek kl.0
1 ¼ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem średniej wielkości blaszki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 25 minut.

Wystudzony biszkopt kładziemy do góry dnem, a następnie delikatnie odrywamy od papieru i przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe płaty ciasta. Biszkopt delikatnie nasączamy przegotowaną zimną wodą.

Wierzch sernika - galaretka:
1 duża puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
2 łyżeczki żelatyny

Odlewamy sok brzoskwiniowy i dolewamy do niego wody, tak by było około 800ml i zagotowujemy. Następnie wsypujemy galaretki i żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową galaretkę odstawiamy do ostygnięcia.

Masa serowa:
1kg twarogu waniliowego (lub ser homogenizowany wymieszany z 2 łyżeczkami cukru waniliowego)
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżek wody

Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy na około 5 minut, by stężała. Następnie kubek wkładamy do garnuszka ze wrzątkiem i mieszamy tak długo, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Gdy będzie płynna dodajemy po łyżce twarogu i mieszamy. Po dodaniu 3 – 4 łyżek, gdy masa będzie płynna, przelewamy ją do osobnego naczynia i mieszamy z resztą twarogu.

Na pierwszy biszkopt wylewamy 2/3 masy serowej, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy cienko jego wierzch, pozostawiając kilka łyżek masy na zrobienie burt. W tym momencie możemy podzielić ciasto na kawałki, tzn. zrobić drobne rysy wzdłuż i wszerz na cieście (przypominające szachownice), po to by na każdym kawałku ciasta znalazł się owoc i by było go później łatwiej pokroić. Resztę kremu przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i tworzymy burty. Najlepiej zrobić dwie warstwy, jedna na drugiej, by zmieściło się więcej galaretki. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by masa dobrze stwardniała (30 minut do godziny).

Na wystudzone ciasto kroimy plasterki brzoskwiń, a następnie powoli zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by galaretka stwardniała.

Dobrze wystudzone ciasto kroimy na kawałki wzdłuż linii, które wcześniej zaznaczyliśmy na cieście.
Tiramisu
Przepis Sprawdzony z Poradnika Domowego:
30 dkgbiszkoptow
2 opakowania (50 dkg) serka mascarpone
4 jajka
4-5 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu(likier migdałowy amaretto, rum, koniak, żubrówka)
2 łyżki ciemnego kakao
Rozpuścić kawę w 400 ml gorącej wody i zostawić do odtygnięcia. Wlać alkohol.Oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z 3/4 cukru. Wymieszaj z serkiem. Ubij dokładnie białka, dobrze dodać szczyptę soli (po odwróceniu naczynia 'do góry nogami' powinny się nie wylecieć). Dodaj cukier (do białek najlepszy puder). Wymieszaj z masą serową.
Biszkopty nasącz kawą. Uważnie, żeby się nie rozpadły, zależy to od gatunku biszkoptów. Odrazu układaj w płaskim naczyniu na dnie (chyba nie w tortownicy, bo może przeciekać). Na biszkopty wyłóż pól masy. Oprósz połową kakao i ułóż następną warstwę biszkoptów. Na to resztę masy i znów kakao. I do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Ciasto osiąga różną konsystencję. Myślę, że zależy to od wielkości jajek, od gatunku biszkoptów. Ja jeszcze próbowałam robić z sera trzykrotnie mielonym, koleżanka z serkiem homogenizowanym. Smak jest też niezły, ale jest mniej delikatne.
MAXI KING CIASTO
SKŁADNIKI: ok. 400 g herbatników, 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny)
SKŁADNIKI MASY MLECZNEJ: 1,5 kostki miękkiego masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego)
SKŁADNIKI POLEWY; 2 czekolady gorzkie, 1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)
WYKONANIE Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Mmm pycha : )
To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.
Składniki:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała). Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz). Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Ciast Mokka

Składniki:
krem:
250 g masła
220 g cukru pudru
250 ml mleka
4 żółtka
100 g gorzkiej czekolady ( 70% )
1 łyżka maki pszennej
ponadto
duże opakowanie herbatników
2/3 szklanki kawy (można dodać alkoholu)
1/3 słoiczka konfitury malinowej
maliny do dekoracji


Sposób wykonania:

Przygotować krem czekoladowy:

Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na gęstą, jasną masę. Dodać 125 ml mleka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, a całość zagotuje, wlać mieszankę jajeczną i całość zagotować. Ciągle mieszając ( łatwo się przypala ) gotować chwilę, aż uzyska jednolity, ciemny kolor. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać przestudzony budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przed przełożeniem herbatników krem nieco schłodzić w lodówce, będzie łatwiej tworzyć ciasto.

Na dużym talerzu układać namoczone w kawie herbatniki (2 rzędy po 6 herbatników ). Na ciastka wyłożyć ok. 3 łyżki kremu i rozsmarować. Ułożyć następną warstwę herbatników namoczonych w kawie, znów wyłożyć krem. W taki sposób stworzyć 5 warstw ciastek i kremu. Na jednej z nich, przed położeniem kremu nałożyć i rozsmarować konfiturę malinową. Brzegi ciasta również posmarować masą czekoladową. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe ciasto udekorować świeżymi owocami.

Przed podaniem, ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, by maślana masa nabrała odpowiedniej konsystencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation