Sałatka weselna
Składniki:
słoik selera konserwowego
puszka ananasów w zalewie
puszka kukurydzy
25 dag sera żółtego
25-30 dag aromatycznej szynki
majonez
1. Seler konserwowy i kukurydzę dokładnie odcedzamy na sitku.
2. Ananasa kroimy w kostkę (ma być widoczny, ale nie dominować).
3. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.
4. Szynkę kroimy w cienkie paseczki.
5. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
6. Doprawiamy majonezem.
Sałatką dobrze się przegryza (przechodzi aromatem szynki) jeśli jest przygotowana dzień wcześniej.
Sałatka ryżowa po wegiersku
Składniki:
ryż długoziarnisty Kupiec( lub basmati Kupiec)150g,
salami 100g,
ser ementaler 100g,
kukurydza 1/2 puszki,
1 pęczek natki,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
2 łyżki oleju,
1 mała cebula,
300 ml bulionu mięsnego,
1 łyżeczka papryki w proszku,
SOS:
100 g gęstej śmietany 18%,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
3 łyżki octu winnego z białego wina,
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ryż chwilkę smażymy, dodajemy paprykę w proszku i zalewamy bulionem, gotujemy ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i studzimy. Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki myjemy i kroimy w cienkie słupki. Natkę drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy go solą i pieprzem. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki, łączymy je z sosem. Sałatkę doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przegryzienia.
Sałatka z serem
Składniki:
- 300 g twardego sera żółtego
- 1-2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała lub 1/2 dużej kapusty pekińskiej
- majonez
- sól i pieprz
Ser i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, a kapustę dość drobno poszatkować.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
SAŁATKA "PASECZKI"
Składniki:
30 dag szynki w plasterkach
30 dag żółtego sera w plasterkach
1 czerwona papryka
5 ogórków korniszonów
5 jajek
pęczek szczypiorku
8 łyżek majonezu
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Szynkę, żółty ser i czerwoną paprykę pokroić w paski. Korniszony pokroić w paski i odcisnąć z soku. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka jajek pokroić w paski, a żółtka pokruszyć. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Do miski przełożyć szynkę, żółty ser, czerwoną paprykę, korniszony, jajka i szczypiorek. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i schłodzić w lodówce.
Smacznego
Surówka 7-dniowa
Składniki:
0,5 główki średniej kapusty
3 cebule
3 papryki czerwone
1 średni seler
4 duże marchewki
Zalewa:
¾ szkl. cukru
¾ szkl. oleju
½ szkl. octu
½ szkl. wody
2 płaskie łyżki soli
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ziarna pieprzu
trochę pieprzu mielonego
Sposób przyrządzenia: Warzywa pokroić i poszatkować. Dla zmiękczenia trochę posolić. Składniki zalewy zagotować i wrzątkiem zalać surówkę. Wymieszać. W lodówce można trzymać przez 7 dni.
Śledzie w sosie tatarskim
Składniki:
- 40 dkg filetów śledzia
- dwie łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- trzy, cztery łyżki majonezu
- dwa duże ogórki konserwowe
- mała cebula
- kilka grzybków marynowanych w occie
- płaska łyżeczka cukru
- biały pieprz, sól do smaku
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę, dwie (wymienić w trakcie wodę) sprawdzić, czy straciły intensywny smak soli, jeśli nie, zmienić ponownie wodę i pomoczyć jeszcze trochę. Pokroić rybę na trzycentymetrowe kawałki. Ogórki, cebulę, grzybki pokroić w kostkę, dodać majonez, śmietanę, przyprawy. Sos wyłożyć na pokrojone śledzie.
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie -
Składniki na naleśnikowe ciasto (około 12 -14 sztuk):
250 g mąki pszennej
1/2 l mleka
3 jajka
1 łyżka cukru
20 g roztopionego masła (najlepiej roztopić je na patelni, na której później usmażymy naleśniki)
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni naleśniki (bez dodatku tłuszczu!).
Składniki na masę serową:
250 g twarogu półtłustego
400 g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek prosto z torebki ; )
Twaróg dokładnie rozetrzeć mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. (Można również zmielić go maszynką.) Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Dokładnie wymieszać.
Składniki na śmietanową masę:
150 ml śmietanki kremówki 30 %
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
Jajko rozbełtać widelcem, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
Na upieczone naleśniki nakładać po 1 łyżce serowej masy i zawijać w ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie. Podana ilość wystarczyła mi na ułożenie 2 warstw w naczyniu : ) Całość zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 40 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło! ; )
Składniki na malinowy sos:
400 g malin (mogą być mrożone)
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1-2 łyżki wody
opcjonalnie cukier do mrożonych malin (2 łyżki) choć ja preferuję kwaskowy posmak i nie dodaję
Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier jeśli chcecie aby sos był słodki. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z wodą i przelać do gorących malin. Gotować razem przez kilka minut i zdjąć z ognia. Czasem, gdy maliny nie do końca mi się rozpadną całość miksuję jeszcze blenderem.
Smacznego : )
sałatka królewska z ryżem
Składniki:
3 woreczki ryżu np. Albaris
2 piersi z kurczaka ok.40 dag
puszka ananasa w syropie
puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego
słoik (650 g) papryki konserwowej- ewent. świeża papryka czerwona i zielona po 1 szt.
7 ogórków konserwowych
1 duża lub 2 małe cebule
majonez - 600 gr (2 małe słoiki lub 3/4 dużego)
musztarda 2 duże łyżki
sól.pieprz.1/3 szklanki soku z ananasa
dużo zieleniny - po pęczku natki pietruszki i szczypiorku
Sałatka z ryżem - królewska
1 - Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok.12-15 min.,torebki wyjąć, osączyć. Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.
2 - Piersi umyć , osuszyć ,przekroić w poziomie , posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron , podlać 1/4 szkl wody i dusić na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował - wystudzić - pokroić w kostkę.
3 - Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min.(jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek),odcedzić i wystudzić.
4 - Paprykę , ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę
5 - Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę
6 - Zieleninę pokroić
Wszystkie składniki sałatki połączyć razem , dodać majonez ,musztardę ,sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz , zieleninę. Wymieszać , doprawić i ostawić na kilka godzin do schłodzenia.
Jest to duża porcja smacznej sałatki na różne okazje. Gorrrąco polecam!
Sos winegret
Niewiele osób wie, że vinaigre z języka francuskiego oznacza po prostu ocet. We współczesnych wersjach sosu winegret dominuje sok z cytryny lub ocet winny/balsamiczny. Z połączenia kwasu i oleju/oliwy powstaje emulsja.
Dzięki dodaniu żółtka lub odrobiny musztardy płyny łatwiej się połączą. Idealnym sposobem tworzenia winegretu jest energiczne jego potrząsanie w małym słoiczku - niby shakerem.
Dziś pokażę Wam dwie wersje słynnego sosu winegret.
Składniki:
I wersja:
3 łyżki soku z cytryny
9 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
1 żółtko
zioła prowansalskie
II wersja:
3 łyżki octu balsamicznego
9 łyżek oleju
sól, pieprz
2 łyżeczki miodu
rozmaryn
1 łyżeczka musztardy Dijon
Przepis
Zasada tworzenia sosu winegret jest prosta: zawsze dodajemy trzy razy więcej tłuszczu niż kwasu. Ja ze swojej strony zawsze dodaję odrobinę miodu, gdyż nie lubię bardzo kwaśnych sosów.
I wersja: jest ona idealna do różnego rodzaju sałatek, w których dominują warzywa i mix sałat. Do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i od razu dodajemy sól i pieprz. W oleju sól się nie rozpuści! Następnie dodajemy zioła prowansalskie, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółtko - działa ono jak emulgator - sos łatwiej się łączą i jest delikatniejszy w smaku. Teraz już możemy wlewać trzy razy więcej oliwy z oliwek. Zakręcamy słoik i bawimy się w barmana potrząsając nim jak shakerem. Można oczywiście połączyć wszystkie składniki w miseczce, wtedy do kwasu wlewamy małym strumyczkiem oliwę - ciągle mieszając.
II wersja: jest ona idealna do sałatek, w których znajdują się owoce, np. truskawki, fileciki z pomarańczy. Postępujemy jak powyżej, czyli do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, dosypujemy sól i pieprz - całość mieszamy, aż sól się rozpuści. Dodajemy musztardę, miód oraz posiekany drobno rozmaryn (najlepiej świeży, jeśli jednak go nie posiadacie warto wykorzystać suszony - uprzednio zalany odrobiną wrzątku, aby zmiękł). W tym przypadku wykorzystujemy zwykły olej. Zakręcamy słoik i mieszamy.
Gotowe sosy winegret można przygotować przed przyjęciem i pozostawić je zamknięte w słoiczkach. Bezpośrednio przed podaniem sałatki skrapiamy ją winegretem (uprzednio energicznie potrząsamy słoikiem, aby składniki ponownie się połączyły). Smacznego!
niebo na talerzu: Sałatka śledziowa
Składniki:
- 40 dag płatów śledziowych
- dwa duże ogórki konserwowe
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół cebuli
- pół puszki kukurydzy
- pół małego, kwaśnego jabłka
- trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- dwie łyżki majonezu
- biały i czarny mielony pieprz
Sposób wykonania :
Umyj, a potem namocz płaty śledziowe w zimnej wodzie przez ok. dwie godziny. Długość moczenia zależna jest od stężenia solanki, najlepiej spróbować kawałeczek ryby po godzinie i ocenić, czy jest zbyt słona czy nie. Płaty pokrój na ok. centymetrowe kawałki. Ogórki posiekaj w drobną kostkę, podobnie jak obrane jabłko i cebulę (dla osób nie lubiących ostrego smaku surowej, polecam sparzenie jej na sicie), dorzuć kukurydzę i przepłukaną z zalewy fasolę. Wymieszaj majonez z jogurtem i przyprawami.
Zalej składniki sałatki i odstaw na przynajmniej godzinę, dwie do lodówki.