przepisy

30 inspiracji
Naleśniki zapiekane po meksykańsku | Kwestia Smaku

8 - 10 NALEŚNIKÓW
350 g tartego sera typu żółta mozzarella (nie biała w zalewie)
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki płatków chili
świeża kolendra lub natka pietruszki
FARSZ
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego lub mieszanego)
przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
SOS POMIDOROWY
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz

Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.
Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.
SOS POMIDOROWY
Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.
ZAPIEKANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą lub masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów pomiędzy naleśnikami.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką.
| Truflowy sernik z mascarpone
Składniki na spód:

120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek
70 g posiekanych orzechów włoskich
40 g masła, miękkiego
Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papi...
Czekoladowo kawowe babeczki z czereśniami



Mam tylko jedną, istotną uwagę. Babeczek nie wolno trzymać w lodówce, ponieważ stwardnieją. Nie obawiajcie się, krem dość dobrze znosi temperaturę pokojową, ale lepiej nie trzymać ich bezpośrednio w słońcu ze względu na użyte do kremu masło.



Składniki na 14 sztuk

Babeczki:

* 3/4 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 140 g masła
* 100 g gorzkiej czekolady
* 1/2 szklanki kakao
* 2 jajka
* 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 14 dużych, pozbawionych pestek czereśni


Krem:

* 250 g bardzo miękkiego masła
* 150 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
* 200 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 2 płaskie łyżeczki kawy
* 2 łyżki wrzątku
* 2 łyżki wódki


Do dekoracji:

* 14 czereśni
* listki mięty


Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę, cukier i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu do chwili, aż składniki się połączą i odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy przestudzone masło z dodatkami, śmietanę i jajka i mieszamy do chwili połączenia się składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto do połowy wysokości. W środek wciskamy czereśnię.

Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i także odstawiamy by wystygła do temperatury pokojowej.

Miękkie masło ubijamy na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy mascarpone oraz cukier i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do masy maślanej dodajemy kakao, czekoladę, kawę i wódkę. Miksujemy na gładki krem.

Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Ja dodatkowo delikatnie skropiłam je rozpuszczoną czekoladą. Wierzch dekorujemy czereśnią i listkami mięty.
Kruche babeczki Tiramisu


Babeczki są mocno kawowe i intensywne w smaku, więc jeśli wolicie nieco łagodniejsze smaki zmniejszcie ilość kawy. Natomiast krem to już czysta poezja, kremowy, delikatny, słodki, bardzo dobrze komponuje się z wyrazistym smakiem babeczek. Naprawdę rewelacyjny deser, ale sami to oceńcie:). Pozdrawiam.


SKŁADNIKI NA BABECZKI:


ILOŚĆ: 9-10 babeczek

150 g mąki
20 g kawy rozpuszczalnej
90 g masła, miękkiego
30 g cukru
1 żółtko
10 g zimnej wody


SKŁADNIKI NA KREM:

250 g mascarpone
2 jajka
60 g cukru
5 g żelatyny
2 łyżki gorącej wody

Kawę miksujemy na proszek. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek kawowy oraz cukier. Miękkie masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do suchych składników, lekko zagniatamy palcami, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy żółtko oraz zimną wodę i ponownie szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. pół godz.

Foremki smarujemy lekko masłem. Schłodzone ciasto przekładamy pomiędzy dwie folie spożywcze lub papier do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki placek. Górną część foremek przykładamy do ciasta i wycinamy koła trochę większe od nich. Wyciętym ciastem oblepiamy foremki, natomiast nadmiar ciasta usuwamy. Tak przygotowane foremki z ciastem przekładamy na 5 min do zamrażarki, po tym czasie w kilku miejscach nakłuwamy ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 10 min. przykryte papierem do pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy papier, zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 3 min. Babeczki studzimy i dopiero po tym czasie wyjmujemy z foremek.

Żelatynę rozpuszczamy z gorącej wodzie i odstawiamy. Mascarpone miksujemy chwilę, następnie dodajemy jajka, cukier oraz rozpuszczona żelatynę. Wymieszaną masę wkładamy na 15 min. do lodówki. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nadziewamy babeczki masą. Posypujemy lekko kakao, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona