Sernik marmurkowy
Składniki na spód brownie:
50 g masła
40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g mąki pszennej
Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.
Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy, nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.
Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną*. Po tym czasie sernik wysunąć z piekarnika, posmarować polewą śmietankową. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Schłodzony sernik oprószyć kakao.
Polewa śmietankowa:
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
Sernik marmurkowy
Składniki na spód:
200 g ciasteczek zbożowych
3 łyżki kakao
100 g masła
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i delikatnie obsypać mąką. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
700 g sera
250 g kwaśnej śmietany 18%
3 duże jajka
150 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady (jeśli wolicie bardzo słodko możecie dać czekoladę mleczną, albo wymieszać pół na pół)
Składniki na polewę:
100 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości i połączenia się składników (nie za długo!).
Na masę ciasteczkową wylać 3/4 masy serowej.
Do 1/4 dodać roztopioną (ja roztapiam swoją w mikrofalówce) czekoladą i wymieszać. Łyżką wykładać kleksy na masę serową. Końcówką od widelca włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy na kształt ósemki, aby w masie powstały esy floresy.
Piec w 180oC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec kolejne 50 minut. Należy piec z parą wodą, czyli razem z sernikiem (który idzie na środkową kratkę piekarnika) wkładamy na dno żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.
Po tym czasie pieczenia wymieszać składniki na polewę. Formę wysunąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić równo polewę i zapiekać kolejne 15 minut.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Kiedy sernik będzie zimny włożyć do lodówki i schładzać najlepiej całą noc.
Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.