Top Team Kosmetyczki Kosmetyczka (1.0 szt.)
CZEKOLADOWE INSPIRACJE - SMAKOWICIE-POMYSŁOWE :)
Zapiekanka z resztek
Ta zapiekanka to doskonały sposób na pozbycie się resztek ugotowanego mięsa, także tego z rosołu. Zamiast groszku i kukurydzy można użyć innych warzyw - mrożone też się nadają!
Składniki:
200 g makaronu
100 g ugotowanego, pokrojonego kurczaka
100 g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
100 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
1-2 łyżeczek ziół, suszonych lub świeżych: bazylii, oregano, pietruszki
250 ml beszamelu
tarty ser do posypania
Beszamel:
20 g masła
20 g mąki
280 ml mleka
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj beszamel, roztapiając na patelni lub w rondlu masło, dodaj mąkę i dokładnie mieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodawaj stopniowo mleko, dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Gotuj aż sos zgęstnieje. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do żaroodpornego naczynia. Posyp żółtym serem. Zapiekaj przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. I już! (za: netmums.com)
FRYTKI BEZTŁUSZCZOWE
- kilka ziemniaków (najlepsze będą odmiany twarde i żółte),
- 1 białko jaja,
- sól,
- przyprawy: papryka w proszku, czosnek granulowany, tymianek, zioła prowansalskie, sól ziołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki lub ćwiartki. Pokrojone umyć i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem (w celu pozbycia się nadmiaru skrobii). W dużej misce lekko ubić białko z dużą szczyptą soli. Dodać przyprawy. Frytki wrzucić do białka z przyprawami i dokładnie obtoczyć, aby każdy kawałek oblepił się białkiem. Tak przygotowane frytki rozkłożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w 180-190ºC. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju ziemniaka, grubości frytek i cech piekarnika, dlatego najlepiej piec je „na oko”. Jednak przybliżony czas to ok. 40-50 minut.
Muffiny z twarogiem
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki orkiszowej
łyżeczka skórki startej z cytryny
1/4 szklanki cukru trzcinowego (1/2 jeśli wolimy słodsze)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko + 1 białko
1/3 szklanki mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g twarogu półtłustego
1 żółtko
1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub 2 łyżeczki aby nadzienie było słodsze)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Twaróg, żółtko i cukier wrzucić do pojemnika od blendera i zmiksować na jednolitą masę.
W dużej misce wymieszać suche składniki, w mniejszej lekko ubić trzepaczką płynne.
Płyn wlać do suchych składników i szybko, choć niezbyt starannie wymieszać (mogą zostać lekkie grudki).
Do każdej z papilotek wkładać kolejną po łyżeczce ciasta, masy serowej, ciasta.
Mufiinki piec 25-30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.