Pieczone ziemniaki
Składniki
1 kilogram ziemniaków, średniej wielkości
2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz, świeżo mielony
2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej razowej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół, myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużej miski.
Do ziemniaków dodajemy przyprawy: paprykę, sól, pieprz, oregano, mąkę i starty czosnek. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Przyprawy mają dokładnie się połączyć i pokryć ziemniaki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią.
Przykryte ziemniaki pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy je. Czas będzie zależał od wielkości ziemniaków i naszego piekarnika. Moje w sumie piekły się ok. 1,5h. Po zdjęciu foli ziemniaki należy mieszać od czasu do czasu, aby równomiernie się zarumieniły. Tak upieczone ziemniaki podajemy do mięsa. Smacznego!
Kremowa zupa z kurczakiem
Składniki :
( na 4 duże porcje )
2 łyżki masła
1 cebula
3 marchewki surowe ( nie z rosołu )
mały seler
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki tymianku
5 szklanek* bulionu z kurczaka
5 średnich ziemniaków surowych
obrane z kości i skór mięso kurczaka pozostałe z rosołu ( u mnie 3 duże nogi )
0,5 szklanki* śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki mąki pszennej + 0,5 szklanki wody ( opcjonalnie )
posiekany szczypiorek do podania
*szklanka o pojemności 250 ml
Sposób przygotowania :
W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Smażymy kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Po kilku minutach wlewamy cały bulion. Gotujemy całość przez 15 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kosteczkę ziemniaki.
Pokrojone ziemniaki dodajemy do gotującego się bulionu. Całość gotujemy przez 10 minut po czym dodajemy rozdrobnionego kurczaka. Ponownie gotujemy przez 10 minut.
Na koniec zupę zabielamy kremówką ( pamiętajcie by ją najpierw zahartować dodając kilka łyżek gorącego wywaru ). Jeśli zupa wydaje Wam się za rzadka możecie zagęścić ją odrobiną mąki, ale nie jest to konieczne. Całość dobrze mieszamy i sprawdzamy smak, w razie konieczności doprawiamy według uznania.
Podajemy gorącą z posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i bakłażanem
Składniki
6 średnich ziemniaków
1 bakłażan
1 cukinia
1/3 czerwonej papryki
1 filet z kurczaka
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz, bazylia
sos
1/3 kostki masła
3 łyżki mąki
szklanka mleka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia,
słodka papryka
Przygotowanie
zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i bakłażanem
Ziemniaki kroimy w 1 cm talarki, gotujemy we wrzątku przez ok 5-8 minut, mają być miękkie ale nie mogą się rozgotować.
Cukinię i bakłażana kroimy w 1 cm plastry, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni przez 3 minuty z każdej strony.
Kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy ze solą, pieprzem i bazylią.
Paprykę kroimy w kosteczkę.
Sos beszamelowy
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, szybko mieszamy i wlewamy zimne mleko, mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku, dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę.
W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy wszystkie gorące składniki:
Ugotowane ziemniaki, polewamy sosem, na to układamy grillowane cukinie, bakłażany, kurczaka, posypujemy pokrojoną papryką. Na sam koniec układamy plastry mozzarelli i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 20-30 minut w 180 *C Mozzarella ma się rozpuścić i lekko zapiec.
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
ciasto:
200g mąki pszennej,
100g masła,
szczypta soli,
ok. 2/3 szklanki zimnej wody
nadzienie:
2 małe filety z piersi kurczaka,
300g pieczarek,
1 cebula,
3 jajka,
3 łyżki śmietany,
200g żółtego sera,
zioła prowansalskie,
3-4 łyżki oleju,
sól i pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je jakkolwiek (plasterki, kostka). Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać połowę oleju, zeszklić cebulkę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż woda którą puszczą odparuje.
Kurczaka pokroić dość drobno i usmażyć go na drugiej patelni na reszcie oleju. Przełożyć go do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz kurczakowo-pieczarkowy.
W misce roztrzepać jaja ze śmietaną. Zalać tą masą tartę. Na wierzchu posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Aby sprawdzić, czy tarta jest już upieczona, należy delikatnie rozgrzebać kawałek widelcem – jeśli jaja są ścięte, a nie płynne – tarta jest gotowa.
Najlepiej smakuje na gorąco.
Zapiekana papryka faszerowana kuskusem z warzywami
Składniki
1 duża papryka
1 średni pomidor
40 g kaszy kuskus
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki mrożonej zielonej fasolki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz i słodka papryka w proszku - do smaku
opcjonalnie: 1 jajko na każdą połówkę papryki
oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Paprykę umyć i przekroić wzdłuż na pół (razem z szypułką, bo ładnie wygląda). Usunąć pestki.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić.
Groszek i fasolkę zalać wrzątkiem, a po 2-3 minutach odcedzić.
W misce wymieszać przygotowany kuskus, pomidora, groszek, fasolkę, zioła i łyżkę oliwy. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Wnętrze każdej połówki papryki posmarować oliwą, posolić i popieprzyć.
Wypełnić papryki farszem, a następnie ułożyć je na blasze.
Piec ok. 45 minut.
Wersja z jajkiem: Każde jajko wbić do osobnej filiżanki, nie uszkadzając żółtek. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wysunąć do połowy blachę z piekarnika i ostrożnie wylać jajko na paprykę. Posolić, popieprzyć i zapiekać ok. 10 minut do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko będzie "na miękko".
Pulpeciki w sosie koperkowym
- Proste i Smaczne Przepisy
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików.
Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)
Składniki:
1 kg dobrego mięsa wieprzowo-wołowego
1 pęczek koperku
ok. 0.5 - 0.7l rosołu ( u mnie mięsno-warzywny)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 kajzerka
2-3 łyżki śmietany 12%/18%
1-2 łyżki mąki + mąka do obtoczenia pulpetów
sól, pieprz, papryka do smaku
olej do smażenia
Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać.
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso połączyć z cebulą, posiekaną kajzerką, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.
Masę mięsną dokładnie wyrobić.
Jeżeli jest taka potrzeba, mięso jest za luźne, dodać trochę bułki tartej ( nie za dużo by klopsiki nie wyszły twarde).
Z mięsa formować niewielkie pulpeciki.
Obtoczyć je w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Podsmażone pulpeciki zalać rosołem.
Koperek posiekać, dodać do mięsa.
Mięso wraz z koperkiem dusić kilka minut na małym ogniu.
Pod koniec duszenia, zagęścić i zabielić sos.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu.
Powstałą mieszankę wlać na patelnię, do duszącego się mięsa.
Całość zagotować.
Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić do smaku: solą, pieprzem i papryką.
Podawać np. z ziemniakami puree, albo ryżem.
Penne z kurczakiem w pikantnym pomidorowym sosie
Składniki
250g makaronu penne
1 połówka filetu z kurczaka
3 pieczarki
1 mała cebula
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
papryka chili (wg uznania)
sól, pieprz
curry
Na samym początku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka tniemy na 1 cm plastry, doprawiamy solą, pieprzem i carry. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony po 2 minuty.
Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki, cebulę i pomidory z puszki, czosnek i chili.
Wszystko gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje trwa to ok 3-5 minut.
Do gotowego sosu przekładamy odsączony, ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy czy nie trzeba dodać jeszcze soli.
Deser brzoskwiniowy LIGHT
Składniki:
puszka brzoskwiń w syropie
1 galaretka brzoskwiniowa
300ml jogurtu naturalnego
Brzoskwinie wyjąć z syropu i zmiksować. Mus podgrzać i dodać 2 łyżki galaretki (proszku). Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Do syropu z brzoskwiń dolać 1/2 szkl. wody. Mieszankę podgrzać i wsypać pozostałą galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Mus nałożyć na dno pucharków. Następnie 2-3 łyżki jogurtu. Galaretkę pokroić w naczyniu na drobne kwadraty i układać na wierzchu deseru.
Smacznego :)
Ciasto Bounty
Składniki:
ciasto:
5 jaj
3/4 szkl cukru
pół szkl mąki
4 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
do nasączenia:
woda/herbata
można dodać również odrobinę alkoholu np. malibu
krem:
0,75l mleka
30 dag wiórek kokosowych
pół szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
polewa czekoladowa (Składniki:
100g masła
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Do rondelka wlewam gorącą wodę i cukier, podgrzewam chwilkę aż składniki połączą się. Dodaję masło pokrojone w kostkę i mieszam. Zestawiam z ognia już w trakcie rozpuszczania – ważneby nie przegrzać w tym momencie tłuszczu – mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodaję teraz kakao i mieszam trzepaczką aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Gdy polewa zacznie tężeć dekoruję nią ciasto.)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywna pianę. Nie przestając ubijać dodać cukier a potem żółtka.
Do puszystego kogla mogla przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (24cm).
Piec 20-25 min w 180st. Wystudzić.
Wystudzony biszkopt nasączyć delikatnie.
Z 3/4 litra mleka odlać szklankę.
Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, kilka minut pogotować wszystko (mieszając by się nie przypaliło), odstawić na 10 min by wiórki spęczniały.
Po tym czasie mleko z wiórkami jeszcze raz podgrzać.
Do odlanego mleka dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać.
Kiedy mleko będzie mocno gorące, zestawić z ognia, wlać mleko z mąką i dynamicznie mieszać aż krem zgęstnieje jak budyń.
Zostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do czasu aż składniki połączą się w jednolity krem (ale nie dłużej :)
Krem wyłożyć na biszkopt.
Ozdobić polewą czekoladową.
BANOFEE PIE CZEKOLADOWE - bez pieczenia
* 250 g ciastek digestive
* 70 g masła, miękkiego
* 1 puszka kajmaku z puszki około 400 g
* 180 g czekolady, gorzkiej pół na pół z mleczną, rozpuszczonej *
* 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
* 1,5 łyżki cukru pudru
* 4 średniej wielkości banany
* kakao do oprószenia (u mnie wiórki z gorzkiej czekolady)
Ciasteczka wraz z masłem zmiksować w malakserze lub odpowiedniej przystawce blendera na mokry piasek (alternatywnie można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem, następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem- wersja dla osób mocno nerwowych na odstresowanie).
Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm (w moim wypadku była to tortownica, boki wykładamy do wysokości 3,5 cm, formy na tartę się jeszcze nie dorobiłam ;) ).
Schłodzić w lodówce.
Masę kajmakową wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 4 godziny.**
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Banany pokroić w plasterki. Do ubitej śmietany wmieszać połowę bananów.
Bitą śmietanę z bananami wyłożyć na schłodzony wierzch tarty. Udekorować pozostałymi bananami, oprószyć wiórkami czekolady lub kakao.