Jedzenie

45 inspiracji
1 obserwujący
Ziołowy serek z jogurtu greckiego

Składniki
jogurt grecki, 640 gram
sól, 1 łyżeczka
szczypiorek, 1 pęczek
posiekana natka pietruszki, 1 łyżka
posiekana bazylia, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Posiekane zioła wymieszać z jogurtem i solą. Gazę umieścić na sitku. Przełożyć na nią jogurt. Związać sznurkiem. Powiesić w miejscu gdzie będzie mogła ściekać woda, np. nad zlewem. Zostawić na około 24 godziny. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Świetnie komponuje się z wolno pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Pomidory wystarczy skropić oliwą i octem winnym, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Zapiekać przez 1 godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
CYTRYNOWE BEZY
Składniki na bezy:
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
świeżo wyciśnięty sok z niedużej cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem). Partiami dodawać cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Dodać skrobię, ubijając. Następnie stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając.
Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę urosną.
Piec około 70 - 80 minut w temperaturze 120ºC (czas pieczenia zależy od piekarnika), lub dłużej i nawet w niższej temperaturze, jeśli lubicie bardziej wysuszone bezy.
Krem cytrynowy:
200 g serka mascarpone
200 g lemon curd*
Serek dokładnie wymieszać z lemon curd łyżką, by powstała gładka masa.
Wystudzone bezy przełożyć kremem.
Smacznego :)
* lemon curd można kupić gotowy lub przygotować samemu
Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:

50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na ciasto czekoladowe jasne:

50 g białej czekolady
50 g masła
50 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka kawy zbożowej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc). Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast). Dodatkowo: 4 opakowania Malteserów (ok. 120 g każde opakowanie)
Wykonanie Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego. Schłodzić.
Tiramisu owocowe
Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.
Sernik na zimno z kiwi przepis | PozytywnaKuchnia.pl - przepisy kulinarne i filmy

Czas przygotowania: 15 minut

Czas tężenia: ok. 2-3 godziny

Składniki (na tortownicę o średnicy 21-24 cm):

Spód:

200 g podłużnych biszkoptów z galaretką lub innych ciastek niskokalorycznych (opcjonalnie)
1 kg twarogu 0% (zmielony podwójnie w maszynce; o temperaturze pokojowej)
200 ml jogurtu naturalnego 0% (o temperaturze pokojowej)
4 opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub agrestowym (1 opakowanie to porcja na 500 ml płynu)
Wierzch:

500 g kremu jogurtowego
4 kiwi (obrane, pokrojone na plasterki)

Krok 1 (opcjonalny). Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty.

Krok 2. Twaróg mieszamy z jogurtem za pomocą miksera lub blendera. Opcjonalnie, zamiast twarogu i jogurtu, można wykorzystać gotowy, najlepiej odtłuszczony, twarożek sernikowy z wiaderka.

Krok 3. W ½ szklanki gorącej (ale nie wrzącej!) wody rozpuszczamy dokładnie wszystkie galaretki, rozcierając ewentualne grudki.

Krok 4. Rozmiksowując masę twarogową, wlewamy stopniowo galaretkę. Można też od razu utrzeć całość w blenderze, na wysokich obrotach, ale im wolniejsze wlewanie galaretki, tym większa szansa na masę bez grudek (chociaż takie małe, słodkie, zielone kropeczki w białej masie też są urocze i smaczne :).

Krok 5. Odstawiamy tortownicę do lodówki na 2-3 godziny (jeśli tortownica przecieka, warto zabezpieczyć spód większym talerzem lub miską).

Krok 6. Dekorujemy stężały sernik plasterkami kiwi i za pomocą szprycy ozdabiamy kremem jogurtowym. Można serwować od razu lub przechowywać w lodówce.
Dietetyczny kurczak pomarańczowy
Pomarańczowy sos z kurczaka Składniki:
3 ząbki czosnku, piersi kurcząt
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki miodu (dodać więcej do słodzenia, w razie potrzeby)
Sosu sojowego 1/3 szklanki
1/4 szklanki octu winnego ryżu
3 łyżki. skrobia kukurydziana
1/2 łyżeczki. mielonego imbiru
1/2 łyżeczki. biały pieprz
skórka z jednej pomarańczy
szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
Zupa marchewkowa

Ta marchewkowa zupa-krem jest naprawdę niedroga, pozwala na wykorzystanie resztek rosołu, można ją też przygotować na włoszczyźnie. Słodki smak z pewnością docenią dzieci, a miłośnikom mocniejszych smaków polecamy dodanie odrobiny imbiru i papryki w proszku.

Składniki:

1 cebula (posiekana)
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
500 g marchewki
litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
natka pietruszki, pestki dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmaż na oliwie do miękkości, dodaj czosnek, pokrojoną na nieduże kawałki marchewkę i duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj aż marchewka zmięknie - około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj blenderem. Możesz posypać pietruszką, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i dodać na wierzch odrobinę jogurtu naturalnego. Dobrze smakuje z chrupiącą bagietką lub z grzankami.
WŁOSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Składniki:
* 500 g makaronu rigatoni (lub penne)
* 500 g fileta z kurczaka (pokrojonego w kostkę)
* 2 czerwone papryki
* karton przecieru pomidorowego (500 g)
* 5 ząbków czosnku
* 1 szklanka startego parmezanu
* 2 pełne łyżki mascarpone
* 100 ml czerwonego wina (ja użyłam włoskiego wina Celebro)
* 4 łyżki oliwy (2+2)
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 2 łyżki posiekanej bazylii
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Paprykę wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (opcja grill lub termoobieg) i pieczemy do czasu aż skórka będzie czarna, pomarszczona i zacznie odchodzić od papryki (około 15 minut). Po wyjęciu jej z piekarnika wkładamy ją do miski i szybko przykrywamy szczelnie folią (ja naciągnęłam na miskę jednorazową reklamówkę). Po około 10 minutach papryka powinna bez problemu dać się obrać. Usuwamy też gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.

Mięso posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na 2 łyżkach oliwy do czasu aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.

Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę (2 łyżki) i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Smażymy około pół minuty cały czas mieszając a następnie wlewamy wino. Gotujemy do czasu aż wino zredukuje się o połowę i następnie dodajemy przecier pomidorowy, masło, sól i pieprz. Sos gotujemy na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając po czym dodajemy pietruszkę, bazylię i oregano. Kontynuujemy gotowanie do czasu aż sos będzie gęsty a jego objętość zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.

Do sosu dodajemy upieczoną paprykę, mięso i połowę parmezanu a następnie mieszamy z makaronem. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałym parmezanem.

Zapiekankę wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
ZUPA Z BAKŁAŻANA I PAPRYKI
Składniki:
1 bakłażan ze skórką
1 czerwona cebula
1 czerwona/żółta papryka
2-4 ząbki czosnku
600-800 ml gotowego, pikantnego soku wielo-warzywnego bez cukru (np. Fortuna WW+, Tymbark Vega albo Fit)
szczypta szafranu
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach oliwy. Odstawić.

Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Wlać sok warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać usmażonego bakłażana, szafran i kontynuować gotowanie przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona