Pyszności

32 inspiracje
Zupa Serowa

Co kupić
1 litr bulionu
250 g serka topionego (śmietankowego)
2 cebule, pokrojone w kosteczkę
2 ząbki posiekanego czosnku
garść posiekanej pietruszki
garść posiekanej cebuli dymki
sól
biały pieprz

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Kurczak z serem w cieście francuskim
(na 2 porcje)
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
2 małe lub średnie filety z piersi kurczaka,
3-4 plasterki sera camembert,
przyprawa do kurczaka,
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania),
1 łyżeczka sezamu do posypania/słonecznika

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą i 1 łyżką oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na dużym ogniu.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Na każdej połówce położyć na środku kurczaka. Obłożyć serem. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciu poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem lub słonecznikiem
Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
PIKANTNE BURGERY ZIEMNIACZANE

Składniki (na około 6 sztuk):

400 g obranych ziemniaków
1 żółtko
dwie cebule dymki wraz ze szczypiorem
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
75 g żółtego sera, startego na małych oczkach
sól, świeżo mielony pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki na około 10 minut do przestygnięcia. W tym czasie cebulki kroimy w drobną kosteczkę, szczypior w paseczki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do nich cebulę, szczypior, natkę, chili, czosnek, ser, masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy do niej dodać skórkę otartą z cytryny. Wbijamy żółtko, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze obu stron.
Czosnkowe chlebki Naan

Składniki na 5-6 chlebków:

* 320 g mąki pszennej

* 125 ml ciepłego mleka

* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

* 1 łyżka oliwy

* 7 g suchych drożdży

* 1 łyżeczka soli



Dodatkowo:

* 2 pełne łyżki stopionego masła

* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku



Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.

Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem. 

Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
SŁODKIE ZAPOMNIENIE: CIASTECZKA CYNAMONOWE (SZYBKIE)
Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
⅓ szklanki drobnego cukru(jeżeli lubicie słodsze ciasteczka można zwiększyć ilość cukru)
1 łyżeczka cynamonu
⅓ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
1 łyżka miodu
50g masła
Wykonanie:

wszystkie składniki tj. mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę, jajko, miód i masło dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać łyżką mąki gdyby było zbyt klejące podczas wyrabiania czy wałkowania)
z ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Na przeziębienie i grypę – koniecznie wypróbuj | Motywator Ditetetyczny
Lato zbliża się małymi krokami.
Pora zaopatrzyć się w dobry przepis na pyszna lemoniadę

Składniki:
1,5 łyżki cukru
1 łyżka miodu
3 cytryny
1 pomarańcza
Woda mineralna
3 gałązki mięty

Cukier, miód, mięte zalewamy ok 300 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyciskamy sok z 2,5 cytryny i pomarańczy. Zimna wodę z mięta, miodem i cukrem wlewam do dzbanka, gdzie mam już wyciśnięty sok. Wyciągam gałązki mięty, dolewam wody mineralnej. Podajemy schłodzone z lodem i pokrojonymi plasterkami pozostałej polówki cytryny
SAŁATKA Z ANANASEM KURCZAKIEM I PISTACJAMI

1 pojedyncza pierś z kurczaka, pokrojona w cienkie paski
1 garść rukoli,
posiekane ½ puszki ananasa, pokrojonego w kostkę
1 garść pistacji
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka curry
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek


Kurczaka obtaczamy w curry, pieprzymy i solimy do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kawałki mięsa na złoto. Pod koniec smażenia dodajemy rodzynki.Usmażonego kurczaka mieszamy z rukolą i ananasem. Posypujemy całość pistacjami.

Smacznego!
Sałatka brokułowa z szynką

Dawno nie jadłam tak prostej i zarazem pysznej sałatki. Kilka składników, niezbyt wyszukanych, a efekt wyśmienity. Idealnie pasuje na rodzinne uroczystości, np. na przyjęcie z okazji I Komunii Świętej lub na dziecięcy bal ...
===============
Składniki:

25 dag szynki konserwowej

kostka twardej fety

1 puszka kukurydzy

1 mały por

1 mały brokuł

4 jajka

1 mały zielony ogórek

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz

natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, kiedy ostygną, obrać i pokroić w grubą kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w wodzie z łyżeczką cukru lub na parze. Pora przekroić na pól, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Przepłukać. Następnie pokroić w paseczki i zalać osolonym wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzić i zahartować, przelewając zimną wodą. Kukurydzę odcedzić. Ogórka sparzyć, pokroić razem z łupką w kostkę. W kostkę pokroić również szynkę oraz fetę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, posiekaną natką i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
sałatka z kurczakiem

Składniki:

1 opakowanie mieszanych sałat, jak nie macie użyjcie sałaty lodowej
1-2 piersi z kurczaka
ser typu gouda
2-3 pomidory
ananas pokrojony w kostkę
sezam
płatki migdałowe, uprażone
sok z 1/2 cytryny
majonez
jogurt naturalny, bądź śmietana
curry
sól, pieprz
oliwa
Pokroić ser, pomidory i kurczaka, którego następnie skropić cytryną, dodać sól i pieprz.
Wymieszać składniki do sosu: jogurt (śmietanę), majonez i curry, można dodać trochę kurkumy. Konsystencja ma być lejąca, ale dość gęsta. Na rozgrzanej oliwie usmażyć kurczaka, aż się zrumieni.
Do misy wrzucić sałatę, sezam, uprażone migdały, pomidory, ser, ananasa, wszystko wymieszać. Wyłożyć sałatę na talerze, ułożyć na niej kurczaka. Sos podawać w osobnym naczyniu.

http://ajntopf.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona