Tartinki z łososiem i kawiorem
Makaron z szynką parmeńską i pomarańczą - Przepis
Sałatka z rucolą, gruszką, orzechami i innymi skarbami -
Grillowana cukinia, szpinak, feta, pieczone orzechy
Bakłażan z pomidorami
• 2 kg pomidorów
• 2-2,5 kg bakłażanów
• 4 cebule
• 6 ząbków czosnku lub więcej
• 20 oliwek wędzonych lub pieczonych (jeśli nie macie takich oliwek możecie je pominąć lub dać zwykłe czarne)
• 3 gałązki rozmarynu
• 100 ml oleju...
CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ Z PIECZARKAMI SYS
składniki na 2 porcje:
- 1/4 kaszy jęczmiennej z pieczarkami SYS (1/2 jednej torebki)
- nieduży kawałek dobrego, wyrazistego w smaku sera żółtego
- 1 łyżka oliwy czosnkowej (dla smaku)
- sól i pieprz do smaku
- tymianek (kilka listków świeżego lub łyżeczka suszonego)
- 2 małe cukinie lub 1 średnia
Kaszę przygotować według przepisu na opakowniu, dodając do smaku olej czosnkowy, sól, pieprz oraz posiekany tymianek. W tym czasie ser zetrzeć na tarce i rozgrzać piekarnik do 180°C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, delikatnie łyżeczką wydrążyć miąższ. Jeśli jest mokra, osuszyć papierowym ręczniczkiem. Kaszę wymieszać z 3/4 startego sera i napełnić nią cukinie. Posypać resztą sera, piec 25 minut. Eweutalnie przykryć folią aluminiową na 15 minut, a potem na 10 minut zdjąć, ale nie koniecznie.
Polecam z ostrym sosem curry.
ZIELONE NALEŚNIKI (ze szpinakiem)
składniki na 2 porcje
szklanka rozdrobnionego szpinaku
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki otrąb zmielonych na mąkę
łyżeczka soli
nadzienie
250 g pieczarek
cebula
natka pietruszki
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
szpinak podgrzać i gotować przez kilka minut, żeby odparować nadmiar wody. pozostałe składniki wymieszać, dodać odparowany szpinak i zmiksować na gładką masę. smażyć na minimalnym ogniu, na suchej patelni teflonowej.
przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie przyrumienić, pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zalać odrobiną wody. dodać przecier, doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut. na chwilę przed końcem, dodać drobno posiekaną natkę, dokładnie wymieszać.
na każdego naleśnika nałożyć porcję nadzienia, złożyć na ćwiartki i od razu podawać.