Mojito z arbuzem
składniki na 2 drinki:
3 kawałki arbuza (półksiężyce )
90 ml rumu
30 ml grenadine
10 listków mięty
1 łyżka brązowego cukru
sok z połowy limonki
12 kostek lodu
do ozdoby:
kilka listków mięty
kawałeczki arbuza
2 plastry limonki
przygotowanie:
Oczyszczone z pestek i skóry kawałki arbuza wrzucam do blendera. Miksuję z 6 kostkami lodu.
W osobnej szklance ucieram drewnianą łyżką miętę, cukier i sok z limonki.
W dzbanku łączę zmiksowanego arbuza, utartą miętę, grenadinę i rum, mieszam.
Do szklanek typu long drink wrzucam po 3 kostki lodu i zalewam drinkiem. Przystrajam plastrem limonki, miętą i kawałkiem arbuza.
Cud Karaibów
Składniki:
40 ml białego rumu,
80 ml soku bananowego,
80 ml soku ananasowego,
20 ml blue curacao,
lód.
Przygotowanie:
Lód kruszymy i wsypujemy do szklanki. Wlewamy 40 ml białego rumu, następnie dodajemy sok bananowy i ananasowy. Powoli wlewamy likier blue curacao. Drinka ozdabiamy dużym plastrem pomarańczy i wiśniami w syropie.
Karaibska kawa z rumem i malibu:
Ta egzotyczna kawa smakowa przypomina kawę po irlandzku, stanowiąc połączenie kawy i alkoholu w wysokiej szklance z niewielką warstwą bitej śmietany. To propozycja idealna na jesienne czy zimowe wieczory. Dodatek malibu sprawia, że kawa ma lekko kokosowy posmak. Nie jest mocna, za to bardzo rozgrzewająca. Tradycyjnie kawę tę pije się przez warstwę spienionej śmietanki.
Składniki:
250 ml świeżo zaparzonej, ulubionej, gorącej kawy
80 ml śmietany kremówki
2 łyżki ciemnego rumu
2 łyżki malibu
2-4 łyżeczki cukru do smaku
Rozdziel kawę, cukier, rum i malibu na dwie wysokie szklanki i dobrze wymieszaj. Śmietanę kremówkę wlej do miseczki i ubij. (Można też użyć śmietanki w spreju, ale nie smakuje ona tak dobrze). Ułóż delikatnie ubitą śmietankę na powierzchni kawy. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
MALINOWA VODKA MOJITO
80ml czystej wódki
20ml syropu z malin
1/2 limonki
garść mrożonych malin
10 liści mięty
gazowana woda mineralna
kruszony lód
Z limonki odcinamy końcówki (tzw. dupki) i kroimy ją na 4 cząstki. Z każdej cząstki wykrawamy środek i kroimy ją na 3 części.
Do wysokiej szklanki wrzucamy kawałki limonki (po 6 na jedną szklankę) i syrop z malin oraz kilka mrożonych malin. Dodajemy listki mięty przebite w dłoniach i całość delikatnie ugniatamy muddler'em .
Wlewamy wódkę, dodajemy pozostałe maliny i wsypujemy kruszony lód do wysokości połowy szklanki. Mieszamy łyżką koktajlową.
Dopełniamy szklankę kruszonym lodem i uzupełniamy gazowaną wodą.
Dekorujemy listkami mięty i cząstkami limonki.
Składniki
150 ml tonicu
50 ml soku grejpfrutowego
20 ml soku z cytryny
60 ml syropu blue curacao (syropu, nie likieru!)
3 kostki lodu
plasterek cytrynki do udekorowania
Sposób przygotowania
Do szklaneczki wrzucamy kostki lodu i nalewamy w kolejności:
1. sok grejpfrutowy
2. tonic
3. sok z cytryny
4. delikatnie po ściance szklanki wlewamy syrop
bardzo dobry orzeźwiający drink bezalkoholowy
Sparkling Cranberry
Składniki:
10 cl nektaru z cranberries
10 cl wina musującego Schlumberger Sparkling
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucić lód, wlać nektar. Dopełnić zimnym winem Schlumberger Sparkling, delikatnie wymieszać łyżką do drinków. Na brzegu szklanki umieścić białe winogrona.
Krokodyl w basenie
Składniki:
10 ml Blue Curacao
20 ml likieru miętowego
20 ml wódki
Przygotowanie:
Składniki wlewać w podanej kolejności – drugi i trzeci wlewać ostrożnie po łyżce.
Teco
Składniki:
40 ml Malibu (zastąpiłam likierem kokosowym z Lidla)
20 ml Blue Curacao
100 ml soku ananasowego
Przygotowanie:
Składniki mieszkamy w shakerze z kostkami lodu. Przelewamy do szklanki na lód lub do kieliszka koktajlowego.
Blue Margarita
Składniki
65 ml Tequili Camino Real Blanco
35 ml likieru Cointreau
15 ml Blue Curacao
35 ml soku z limonki lub cytryny
Sposób przygotowania
Do shakera wypełnionego lodem wlewać kolejno: sok z limonki lub cytryny, Cointreau, Blue Curacao oraz Tequilę Camino Real Blanco. Potrząsnąć energicznie shakerem, a następnie przelać gotowy koktajl do przygotowanego wcześniej kieliszka
Cosmopolitan
40ml wódka limonkowa / wódka
15ml triple sec
15ml soku z limonki
30ml soku z żurawiny
Przygotowanie
Kokatajlówke wypełniamy całkowicie lodem, aby ochłodzić szkło. Do shaker’a wlewamy wymienione składzinki, wstrząsamy przez kilkanaście sekund. Ze szkła usuwamy lód i powstałą wode, a mieszanine przelewamy do kieliszka. W większości lokali gastronomicznych chłodzi się kieliszki przeznaczone do shotów, dobrym jednak zwyczajem jest również chłodzenie koktajlówek, w których drinki tradycyjnie pije się bez lodu.