szybkie gotowanie

66 inspiracji
1 obserwujący
Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane pastą z żółtek i łososia wędzonego, z niewielkim dodatkiem majonezu, parmezanu i listkiem aromatycznej bazylii. Smakują wyśmienicie, to propozycja na śniadanie, to na co dzień i to, od święta. Najlepsze jajka, to te od kur z chowu ekologicznego, są najzdrowsze i smakują o niebo lepiej od pozostałych, polecam!

Składniki na 6 porcji:

6 jajek ugotowanych na twardo
100 g wędzonego łososia (bez ości i skóry)
4 łyżki majonezu
pieprz do smaku

Do dekoracji:

listki bazylii
tarty parmezan
Wykonanie:

Ugotowane na twardo jajka, obrać ze skorupek, naciąć zagłębienia i wyciągnąć żółtka. Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki dodać żółtka i majonez, zmiksować na gładką pastę, którą wypełnić zagłębienia jajek. Udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii, podawać z pieczywem.
niebo na talerzu: Pyszna przekąska - babeczki z chleba

Bardzo miła alternatywa dla kanapek, na ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi albo na okoliczność większego przyjęcia. Wystarczy pieczywo, niekoniecznie świeże, chleb albo pokrojona w plasterki bułka czy pieczywo tostowe, resztki pieczonego mięsa lub wędliny, warzyw i tego co tam się jeszcze znajdzie w lodówce. W tym zestawie znalazł się pieczony kurczak z wczorajszego obiadu, kawałeczek wędzonego boczku i kilka pieczarek. Można użyć szpinaku, różyczek brokuła, zielonego groszku, smażonej cebuli, suszonych pomidorów, mielonego mięsa, wszystkiego co lubimy i co nam przyjdzie do głowy lub powinno wkrótce wyjść z lodówki. Miałam nadzieję, że choć jedna babeczka zostanie na śniadanie. Nie została:) Do zrobienia tej przystawki trzeba mieć foremki z dołkami na muffiny, żaroodporne miseczki lub metalowe foremki na babeczki.







składniki ( na 12 sztuk) :

- kromki chleba lub bułki okrojone ze skórek
- dwa - trzy jajka
- dwie - trzy łyżki pokrojonego w kostkę albo startego, dowolnego żółtego sera lub parmezanu
- ok. 10 dkg wędzonego boczku
- ok. 20 dkg pieczonego mięsa ( u mnie kurczak) lub resztek wędliny
- kilka pokrojonych w plasterki i usmażonych pieczarek
- ew. inne ulubione dodatki (ser feta, suszone pomidory, zielony groszek, szczypiorek, natka pietruszki itp)
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- oregano, bazylia, rozmaryn, pieprz, sól, odrobina chilli

Piekarnik nastawić na 190 st. Pieczywo rozwałkować wałkiem do ciasta na cienkie placuszki. Foremki do babeczek wysmarować masłem, wyłożyć kromkami pieczywa. Nierówno, kanciasto, tak ma być. Jajka roztrzepać widelcem w kubeczku, dodać starty lub pokrojony ser, przyprawy i pastę pomidorową, dobrze połączyć. Pokrojone mięso i wędlinę wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Nałożyć po łyżce tego farszu do wyłożonych pieczywem foremek. Zalać każdą z nich masą jajeczno- serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 -12 minut.
Sernik banoffee

Składniki na spód:

120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
50 g masła, roztopionego

Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać masło i wymieszać.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru
4 duże jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, zwane też masą karmelową lub 'krówkową'), ok. 400 g

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka zmiksować lub dokładnie roztrzepać. Dodać cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksując do otrzymania bezgrudkowej serowej masy, nie dłużej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Masę serową podzielić na dwie części, jedna o około 100 g lżejsza. Do lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej z puszki (pozostałą część odłożyć), zmiksować do połączenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową kajmakową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut. Otworzyć piekarnik, wyjąć delikatnie formę z pierkarnika i na górę wyłożyć białą masę sernikową (ostrożnie i łyżka po łyżce), wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec dalej, około 1 godziny w temperaturze 150ºC. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.

Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Dodatkowo:

3 banany, pokrojone w plasterki i skropione lekko sokiem z cytryny (by nie ciemniały)
300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
1 łyżka cukru pudru
kilka kostek czekolady

Sernik przełożyć na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Na górę sernika poukładać plasterki bananów, w taki sposób, by na siebie zachodziły.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder. Wyłożyć na banany. Na górę zetrzeć kilka kostek ulubionej czekolady.

Przechowywać w lodówce.
Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm):

Spód:
430 g ciemnych ciastek typu oreo
130 g miękkiego masła
Masa serowa:
250 g półtłustego twarogu
200 g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
3 tabliczki białej czekolady (300 g)
Dodatkowo:
200 g malin (lub czerwonych porzeczek)
Przygotowanie:

1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników.

2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.

4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną białą czekoladę i ponownie wymieszać.

5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.

6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi malinami lub owocami czerwonej porzeczki.
Kokosowa rolada bez pieczenia

ciasto herbatnikowe:
25 dag herbatników
3 łyżki kakao
1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
masa kokosowa:
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru kokosowego
dodatkowo;
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem do utartego kremu dodać wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać i na koniec dodać likier kokosowy. Przygotowaną masę wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować ciasto herbatnikowe.
Herbatniki zmielić, dodać do nich kakao i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto.
Na kawałku foli aluminiowej rozwałkować ciasto herbatnikowe na grubość około 1 cm

na cieście rozsmarować lekko schłodzoną masę kokosową i ostrożnie zwinąć roladę, owinąć ją folią aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze zastygła.


Kiedy rolada dostatecznie stwardnieje rozwinąć ja z folii i po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową
Bezy z białek

Składniki na ok. 30 sztuk:
2 białka jaj
1/2 szklanki drobnego cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
(w oryginale były 2)

Z białek ubić sztywną pianę, dodawać
po trochu cukier ciągle ucierając.
Potem dodać mąkę. Na blaszkę
wyłożoną papierem wykładać bezy
za pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej.
Piec w nagrzanym do 120-130 stopni
piekarniku około 40-45 minut (czas zależy
od rodzaju piekarnika trzeba uważać)
GENIALNA PRZEKĄSKA NA KAŻDĄ IMPREZĘ - TWOI GOŚCIE BĘDĄ CIĘ BŁAGAĆ O PRZEPIS! :D
Propozycja pasty
Serek fromage , avokado, kilka zabkow czosnku (zmiazdzony) sol i pieprz do smaku .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona