SKŁADNIKI:
Masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku
Masa czekoladowa:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych (dałam więcej)
Dodatkowo:
3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)*
50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką)
50 g czekolady gorzkiej
*użyłam pokrojonych czekoladowych wafli (150g)
WYKONANIE:
Masa mleczna:
Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.
Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować.
Masa czekoladowa:
Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.
Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać zmielone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.
Składanie:
Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.
Smacznego!
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI
"Lista zakupów niecałe pół szklanki mąki łyżka kakao pół szklanki mleka jajko łyżka oleju + odrobina do posmarowania patelni 250ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru banan Przepis Patelnię wstawiamy na ogień, smarujemy odrobiną oleju (najlepiej zamoczonym w nim silikonowym pędzelkiem). Mąkę, kakao, mleko, jajko i łyżkę oleju mieszamy razem trzepaczką uważając, żeby nie powstały grudki. Ciasto naleśnikowe wychodzi dość gorzkie, więc jeśli ktoś tego nie lubi można dodać na tym etapie łyżeczkę cukru pudru. Smażymy naleśniki z dwóch stron ;) Banana obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Naleśniki smarujemy śmietaną, wykładamy na to kawałki banana i zwijamy, bądź składamy"
1950s era Ticking Fabric Tote Bag by Forestbound | bags
Zapach wspomnień
Z przepisu mojej Mamy - kuleczki budyniowe, dla nas tzw. Bomby:) Jeśli macie ochotę - proszę bardzo - przepis, który zawsze wychodzi:)
250g cukru pudru
6 dkg miękkiego masła
3 budynie czekoladowe - sypkie
3 łyżeczki kakao
3 łyżeczki kwaśnej śmietany (jeśli masa będzie zbyt zbita dodać więcej śmietany)
2 łyżeczki rumu
*cukier puder do obtaczania kuleczek
Wszystkie składniki ugniatamy razem, ma powstać masa przypominająca konsystencją plastelinę, jak pisałam ew. dodać jeszcze łyżkę śmetany.
Formować małe kuleczki, obtoczyć w cukrze pudrze i schłodzić w lodówce.
Krem budyniowy pyszny i puszysty przepis - Wszystkie przepisy Polska
Składniki
ilość porcji: 1
2 kostki masła (400 g) o temperaturze pokojowej
2 opakowania (32 g) cukru waniliowego
2 opakowania (po 40 g) budyniu
500 ml mleka
4 łyżeczki cukru
ok. 5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowe w: 15min.
Ugotować 2 opakowania budyniu w 500 ml mleka, dodając 4 łyżeczki cukru i odstawić, aby przestygł.
Masło pokroić w drobną kostkę. Włożyć do miski i dodać cukier waniliowy. Miksować, aż masa będzie biała i puszysta.
Stale miksując dodawać na przemian cukier puder i po trochę budyniu. Sprawdzać słodkość masy i dodawać cukru pudru wedle upodobania.
Ciasto drożdżowe z budyniem i rabarbarem
Składniki:
•250 g mąki (u mnie 150 g pszennej i 100 g pełnoziarnistej)
•100 ml mleka
•180 g cukru
•cukier waniliowy
•50 g miękkiego masła
•1 opakowanie suszonych drożdży
•szczypta soli
•0,5 kg umytego obranego rabarbaru
•1 budyń waniliowy lub śmietankowy
•400 ml mleka
•150 g mąki (wzięłam pełnoziarnistą)
•75 g miękkiego masła
•75 g cukru
•8-10 łyżek cukru pudru
•2 łyżki soku z cytryny
Zaczynamy od ciasta. Do ciepłego mleka (ja podgrzewam chwilę w mikrofalówce) dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Rabarbar kroimy na ok.1-2 cm kawałki i wracamy do ciasta. Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę i cukier, cukier waniliowy, miękkie masło (u mnie roztopione) i sól. Całość wyrabiamy ok. 10 min. by powstało gładkie ciasto odchodzące od ręki. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie robimy budyń - zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tymże zmniejszamy ilość mleka do 400 ml. Gotowy budyń odstawiamy by ostygł. Robimy również kruszonkę - mąkę, masło i cukier zagniatamy razem.
Po godzinie ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy kwadratowej 25x25 cm. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić nim formę palcami. Na cieście rozsmarowujemy zimny budyń, na budyń kładziemy pokrojony rabarbar, a na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na ok. 30 min i przyrządzamy lukier - cukier ucieramy na gęstą białą masę z sokiem z cytryny. Polewamy ciasto i gotowe.
Szarlotka kruchuteńka błyskawiczna
Składniki:
600g mąki pszennej
5-6 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250g margaryny
100g masła
4 żółtka
15g (1 łyżka) proszku do pieczenia
ponadto:
słoik uprażonych jabłek (ok. 1l)
cukier puder do posypania
odrobina bułki tartej do podsypania pod owoce
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić na ok 30 min do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę (24x34) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, leciutko posypać bułka tartą. Wyłożyć na to uprażone jabłka bezpośrednio ze słoika. Drugą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki i delikatnie przełożyć na jabłka ( ja robię to na folii). Piec ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Posypać obficie cukrem pudrem.
Snickers - bez pieczenia
kładniki masa : 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 5 szklanek mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 1 puszka masy krówkowej orzechowej, 150g czekolady gorzkiej.
Składniki polewa : 100g czekolady mlecznej, 6 łyżek śmietany kremówki, 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej, 4 batoniki snickers.
Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników.
Przygotowanie : Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki.
Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.
Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.
Przygotowanie ciasta : Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
2 jogurty greckie po 400 ml po 1,75 zł/szt
2 śmietany 18% po 400 ml po 1,65 zł/szt / w Biedronce lub Lidlu /
1/2 szkl cukru pudru 0,50 zł
1/2 szk cukru zwykłego 0,50 zł
1/2 szkl gorącej wody lub mleka
4 czubate łyżki żelatyny ok. 2 zł ( jak ktoś lubi mocno ściśle to 5 łyżek )
3-4 łyżki kakao
śmietanę można zastąpić jogurtami czy innymi mlecznymi produktami
rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie
jogurty, śmietany wymieszać mikserem z cukrami, dodać lekko przestudzoną żelatynę, podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać kakao, następnie obie masy wlać do tortownicy lub innej formy, po 2-3 godzinach można podawać :)
Krówki!!!!!!
Składniki:
250 ml śmietany kremówki, 50 dag cukru, 10 dag masła, ½ proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Wsypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 80 minut. Pamiętajmy aby masę często mieszać. Dodajemy proszek do pieczenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Rondel zestawiamy z ognia, wrzucamy masło i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do formy i po chwili kroimy nożem. Odstawiamy aby krówki zastygły.