Przepisy na ciasta i nie tylko

4 inspiracje
Składniki na dwie blaszki ciastek:
180 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
0, 5 łyżeczki esencji waniliowej
150 g mąki pszennej
75 g mąki kukurydzianej ( lub skrobi)
1/ 8 łyżeczki soli
Po 60 g gorzkiej i białej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy esencję waniliową. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówka o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 cm. ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Przerwy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić ok. 5 cm. Pieczemy 12-15 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. Następnie delikatnie przenosimy na kratkę w celu ostudzenia. Czekolady siekamy i przekładamy do miseczek. Rozpuszczamy czekolady na parze i kiedy będą płynne przekładamy do małych woreczków. Odcinamy końcówkę torebki i ozdabiamy . Ciastka odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Składniki na 3szt:

na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
15g świeżych drożdży
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
na nadzienie:

ok. 250-300g wiejskiej kiełbasy
średnia papryka
mała cebula
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka ziół prowansalskich
ok. 150g sera żółtego
sól
pieprz
ponadto:

roztrzepane jajko do posmarowania
szczypta ziół prowansalskich do posypania


Wykonanie:

Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.

Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli. Wymieszać, wyrobić elastyczne ciasto (około 5-7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 30-40 minut).

Kiełbasę pokroić plasterki, cebulę w piórka, paprykę w cienkie paseczki, ser zetrzeć. Wszystko razem wsypać do miski, dodać zioła, paprykę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.

Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 3mm (lub więcej jeśli lubicie grubsze ciasto). Na połowie każdego ułożyć nadzienie, złożyć i mocno docisnąć brzegi formując pieróg. Posmarować jajkiem, posypać ziołami.

Rozgrzać piekarnik wraz z blachą na której będą pieczone calzone. Wyłożyć calzone na blachę. Piec około 20 minut w temp. 200oC. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation