Wystrój wnętrz

171 inspiracji
5 obserwujących
Ciasto Fiona


Biszkopt:



* 4 duże jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)

* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1 szczypta soli



Masa budyniowa:



* 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina)

* 3 budynie malinowe (z cukrem, jeśli wolicie ciasta słodsze lub bez, jeśli mniej słodkie)



Malinowa pianka:



* 500 ml kremówki (30 lub 36%)

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 galaretki malinowe



Dodatkowo:



* 2 opakowania malinowych Delicji

* 1 galaretka malinowa



Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca.

Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Jeśli biszkopt mocno wyrośnie, połóżcie na nim deskę lub drugą formę o takich samych wymiarach by go trochę wyrównać i obniżyć.

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. 

Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Zbyt ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.
Zupa z soczewicą i warzywami | Ammniam

2/3 szkl. czerwonej soczewicy,
2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
1-2 pokrojone w kostkę marchewki,
1/2 małego selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
1,5 l wody,
250 ml przecieru pomidorowego,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka majeranku,
1łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki curry,
sól.

W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać 1,5 wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką.

Wskazówki:

W wersji dla dorosłych zupę można przyprawić pieprzem cayenne.
Gdyby zupa była zbyt kwaśna można jej smak zrównoważyć dodając troszkę soku jabłkowego lub przecieru jabłkowego.
Jeśli dzieci nie lubią kawałków pokrojonych warzyw zupę można zmiksować na krem.
Zupę można podawać z grzankami lub chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona