Grzes

56 inspiracji
by Koko
Ciasto francuskie

Krem bezowy


Składniki
ilość porcji: 12

2 białka jajek
150 g cukru kryształu
80 ml syropu kukurydzianego
30 ml wody
1/4 łyżeczki kamienia winnego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 20min.

Przygotować garnek z wrzącą wodą. Drugi garnek umieścić na górze tego z gotującą się wodą ale tak, aby spód nie dotykał wody.
W górnym garnku wymieszać białka z cukrem, syropem, wodą, kamieniem winnym i solą, i od razu zacząć ubijać trzepaczką.
Ubijać do momentu, kiedy masa będzie sztywna.
Zestawić z pary i domieszać ekstrakt waniliowy.
Ubijać przez chwilę aż krem będzie tak sztywny, że łatwo go będzie można rozsmarować.

Zamiennik:

Można użyć dowolnego ekstraktu smakowego.

Aby uzyskac krem malinowy czy o innym smaku na koniec ubijania dodac mus owocowy ...

Blat ciasta wylozyc na tortownice prostokatna upiec
nastepny blat pokroic na kwadracy o wielkosci ciastka i upiec

Po wystygnieciu nalozyc krem na ciasto przykryc kwadratami ciasta francuskiego i kroic nozem namoczonym w goracej wodzie ...
Likier Czekoladnica

Składniki:
• 2 puszki mleka słodzonego
• 2 gorzkie czekolady
• 3/4 l wódki

Mleko w puszcze gotować przez półtorej godziny, tak aby było cały czas zanurzone w wodzie. Po wystudzeniu wymieszać z wódką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do alkoholu. Zlać do butelek i odczekać 3 dni.
Gazpacho – chłodnik z pomidorów - przepis

Składniki:
1 kg pomidorów (najlepsza zupa jest z różnych rodzajów*)
1 zielona papryka (część można zostawić do dekoracji)
1/2 czerwonej papryki (część można zostawić do dekoracji)
2 ogórki gruntowe (część można zostawić do dekoracji)
2 kromki białego chleba bez skórki
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
garść liści mięty lub/i bazylii
kawałek papryczki chili (można pominąć)
sól, pieprz
Do przygotowania chłodnika gazpacho najlepiej użyć blendera stojącego lub ręcznego. Lecz najpierw przygotowujemy warzywa. Pomidory zalewamy na pół minuty wrzątkiem, odlewamy, obieramy ze skórki, wycinamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części. Ogórki i cebulę obieramy, odkrawamy końcówki i także kroimy na mniejsze części. Ząbki czosnku obieramy. Teraz najprzyjemniejsza część: do blendera dodajemy wszystkie warzywa: pomidory, papryki, ogórki, cebulę i czosnki. Dolewamy oliwę, sok z cytryny i ocet. Wrzucamy liście świeżych ziół i chleb. Porządnie solimy i pieprzymy. Miksujemy na gładką masę. Próbujemy czy wystarczającą ją przyprawiliśmy. Jeśli lubimy ostre smaki – dodajmy kawałek świeżej chili – nada zupie wyjątkowego charakteru. Schładzamy przez ok. 1 godzinę w lodówce. Podajmy różnymi dodatkami, np: warzywa użyte do zupy pokrojone w kosteczkę, ser feta, oliwki, jajko ugotowane na twardo, ser kozi, kostki lodu, grzanki czosnkowe czy posiekane świeże zioła. Na przyjęciach popularne podawanie jest ich oddzielnie – aby każdy mógł wybrać swoje ulubione.
Kurczak po generalsku
Składniki

średni kurczak
piwo, użyłam ½ l Pilsnera
2 goździki
ziemniaki
marchew
cebula
pomidorki koktajlowe (to właściwie owoce)
Marynata

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu sojowego, jasnego
sól
pieprz
papryka słodka
kilka kropel tabasco
1–2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie

Marynata. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i tak przygotowaną marynata nacieramy całego kurczaka – w środku i na zewnątrz. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godziny. Można również zamarynować kurczaka dzień wcześniej.
Usuwamy etykietkę z piwa zanurzając je w ciepłej wodzie. Nadziewamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Do piwa wrzucamy goździki, podczas pieczenia piwo będzie spływało po mięsie, a goździki dadzą dodatkowy aromat.
Do brytfanki, wokół kurczaka dodajemy grubo pokrojone (tak jak lubicie) warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę – skrapiamy je oliwą, posypujemy pieprzem.
Tak przygotowanego kurczaka z warzywami wstawiamy do piekarnika na około 1,5h, temperatura 180 ºC. Możemy odlać trochę piwa do kubeczka i polewać nim kurczaka, w trakcie pieczenia. Na pół godziny przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe. Wyjmujemy i kroimy.
Teraz wiem, że taki kurczak to poezja smaku, fajne jest też to, że samo przygotowanie zajmuje mało czasu, podczas pieczenia należy tylko zaglądać, przemieszać czasem warzywa.Nie zawiodłam się tym sposobem pieczenia, a kurczak wyszedł z wierzchu chrupiący, mięso było soczyste i aromatyczne. Nawet następnego dnia po ponownym podgrzaniu nie był suchy, a warzywa? Na początku miałam wątpliwości co do pieczenia ich razem, ale wyszły dobrze zarumienione, karmelizowane i dzięki cebulce lekko słodkie. Smacznego!
Szynka cebulowa na kanapki - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

900g szynki wieprzowej
14g soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
można też użyć gotowej przyprawy


Połowę mięsa kroimy w kostkę 2 x 2 cm, resztę mięsa drobno mielimy. W misce mieszamy pokrojone i zmielone mięso, sól i pieprz. Jeśli chcesz uzyskać różową szyneczkę to zamiast zwykłej soli dodaj peklosoli. Mi naturalny, szary kolor nie przeszkadza, więc dodaje zwykłą sól.

Cebulę, czosnek, natkę pietruszki, miksujemy blenderem tak długo, aż powstanie gęsta pasta, dodajmy słodką paprykę.

Z mięsa formujemy kulkę, którą dookoła smarujemy dość grubo pastą cebulową.

Kulkę przekładamy do szynkowaru, zamykamy sprężynę i wstawiamy do garnka z wodą, która będzie sięgała do 3/4 wysokości szynkowaru. Gotujemy na bardzo małym ogniu 60 minut od momentu, gdy w wodzie pojawią się małe bąbelki. Można sprawdzić za pomocą termometru, temperatura powinna być powyżej 75 *C

Szynkę można też zrobić w słoiku, nie będzie co prawda tak mocno sprasowana jak w szynkowarze, ale na pewno równie smaczna. Wtedy słoiki napełniamy do 3/4 wysokości i pasteryzujemy przez godzinę od momentu, aż woda się zagotuje.

Inne przepisy na domowe wędliny znajdziecie tutaj
KOLOROWA KUCHNIA: Chlebki Naan

Naan - są typowymi i popularnymi plackami (chlebkami) w Zachodniej, Środkowej i Południowej Azji. Pod wpływem dużego napływu imigrantów z Azji Południowej, naan stały się również popularne w innych częściach świata, zwłaszcza w krajach arabskich Zatoki Perskiej, Europie oraz Ameryce Północnej. Są bardzo zbliżone do chlebków pita, ale dzięki dodatkowi jogurtu oraz mleka są delikatniejsze. Podaje się je często do curry, pasują do różnego rodzaju past. Można je podać do duszonych warzyw lub mięs zamiast ziemniaków lub ryżu oraz wszelkich zup. Polecam!
[źródło: my mum's recipes ]

Składniki na 8 chlebków:


2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki ciepłego mleka
1/3 kubka jogurtu naturalnego
1/3 kubka mleka
1 ubite małe jajko
1 łyżka masła ghee [klarowane masło] (lub oliwy z oliwek, lub roztopionego zwykłego masła)
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru


Dodatkowo:

1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka roztopionego masła
folia aluminiowa


Wykonanie:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz cukrem, pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aż masa się spieni.
W osobnej misce mieszamy mleko, jogurt, jaja oraz ghee.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże a następnie mokre składniki. Całość mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę.
Natłuszczamy oliwą miskę, przekładamy do niej ciasto, które obtaczamy w oliwie, tak, aby było delikatnie, całe nią pokryte. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny (ma podwoić objętość).
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Wyjmujemy ciasto i ponownie je wyrabiamy przez 2-3 minuty, aż będzie gładkie (podsypujemy je delikatnie mąką). .
Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt owalu. Chlebki układamy na podsypanej mąką powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Blachę wykładamy folią aluminiowa, układamy na niej po 3 chlebki, smarujemy je roztopionym masłem. Posypujemy natką pietruszki oraz czosnkiem, pieczemy 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią.
Smacznego!

* chlebki można posmarować tylko masłem i niczym nie posypywać, można tez posypać np. czarnuszką, cebulą lub innymi ziołami.
Wyśmienita polska grochówka
400g połówek grochu
300g dobrego wędzonego boczku bez skóry
porcja włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
LUB 1-2 łyżeczki domowej warzywnej kostki rosołowej
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
400g ziemniaków typ B (powinny trochę się rozpadać)
1 nieduża cebula
2 łyżki oleju
opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki suszonego majeranku
sól i świeżo mielony pieprz

Groch umyj, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę do namoczenia. Po godzinie odcedź, zalej dość sporą ilością świeżej wody i gotuj na niewielkim ogniu do miękkości - trwa to ok 45-60 minut. Co jakiś czas trzeba mieszać i sprawdzać, czy groch już jest miękki. Oczywiście możesz też groch namoczyć na noc, wówczas będzie się ciut krócej gotował . Pod koniec gotowania dodaj do grochu łyżeczkę soli.

W 3 litrowym garnku zalej 2 litrami wody boczek, omytą i oczyszczoną włoszczyznę, ziarna ziela i pieprzu oraz liście laurowe. Gotuj wywar ok 30 minut, aż boczek będzie miękki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niedużą kostkę i dodaj do gotującego wywaru. Gotuj kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wyjmij z zupy wszystkie warzywa i boczek. Boczek pokrój w paseczki i przełóż z powrotem do zupy.

Ugotowany do miękkości groch zmiksuj blenderem, żyrafą lub przetrzyj przez sito. Jeśli lubisz ziarenka w zupie, odłóż szklankę grochu przed miksowaniem. Przetarty groch oraz groch w ziarnach przełóż do zupy i zamieszaj. Jeśli chcesz, razem z grochem możesz zmiksować marchewkę, selera i pietruszkę, na których gotował się wywar, ale zupa wówczas staje się słodsza i mniej "grochowa". Ja za tym nie przepadam.

Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju na jasno-złoto. Posyp cebulę łyżką mąki (opcjonalnie) i zrób zasmażkę. Rozprowadź ją kilkoma łyżkami wywaru, po zdjęciu patelni z ognia dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek i całą zawartość patelni dodaj do zupy. Jeśli nie robisz zasmażki, dodaj do zupy tylko podsmażoną cebulę.

Rozetrzyj w moździerzu czosnek z ok 1 łyżeczką soli, wymieszaj z suszonym majerankiem i dodaj do zupy. Wymieszaj i ewentualnie dopraw świeżo mielonym pieprzem. Soli powinno już wystarczyć, gdyż w zupie jest już słony boczek, solony groch i majeranek.
Podawaj zupę póki gorąca. Grochówka jest pyszna!
Składniki
12szt. papryki
1/2 szklanki ryżu
25 dag mielonego mięsa
łyżka zielonej pietruszki
sól, pieprz
jajko
5 dag tłuszczu
3-4 pomidory
cebula

Sposób przygotowania
Paprykę krótko obgotować, przelać zimną wodą, usunąć nasiona. Ryż ugotowany na sypko, mięso mielone, jajko i posiekaną zieleninę wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie rozłożyć ciasno do przygotowanej papryki. Stopić tłuszcz w naczyniu, dodać drobno pokrojoną cebulę podsmażyć. Ułożyć nadziana paprykę, podlać małą ilością wody, dodać kostkę bulionowa, dusić pod przykryciem około 30 min. Mniej więcej po 20 min dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Podając posypać zieleniną
Najpyszniejsze racuchy ziemniaczane

Składniki:

1 kg ziemniaków
Olej
50 g boczku pokrojonego w kostkę
Pół pęczka natki pietruszki, albo szczypiorek
3 żółtka
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Gałka muszkatołowa, sól

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Boczek usmażyć na skwarki. Zieleninę drobno pokroić. Ziemniaki obrać, ubić, dodać żółtka, zielenienę i mąkę. Doprawić. Formować placki o grubości 1-1,5 cm i smażyć na oleju


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona