Piękne wnętrza

9 inspiracji
Ptasie mleczko

Składniki:
2 szkl. mleko
2 opakowania bitej śmietany w proszku
3 różnokolorowe galaretki
owoce(opcjonalnie)

Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm. Przygotować pierwszą warstwę: galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia. Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki brzoskwiniowej. Trzecia warstwa: Galaretkę agrestową sporządzić według przepisu na opakowaniu. Na górnej warstwie piankowej (brzoskwiniowa) ułożyć truskawki i jagody. Wylać galaretkę agrestową na owoce i całość schłodzić. Deser należy przechowywać w lodówce.
Przekładaniec herbatnikowy Forma 32x21 cm:

400 g prostokątnych herbatników maślanych,
1 l mleka,
3 budynie czekoladowe bez cukru,
600 g śmietany 30% słodkiej,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny
200 g masła

750 ml mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego wlewamy pozostałe mleko w którym wcześniej rozrabiamy proszki budyniowe. Wszystko chwilę gotujemy aż powstanie gęsty budyń. Do gorącego wrzucamy masło (możemy je pokroić w kostkę) i mieszamy aż masło się rozpuści i powstanie aksamitny budyń :). Lekko studzimy. Miksujemy.

Formę (u mnie 32x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy warstwę herbatników - u mnie 5x4 herbatniki (możemy użyć mniejszej blaszki wtedy otrzymamy więcej warstw). Smarujemy budyniem, przykrywamy herbatnikami itd. - u mnie postały 4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlewamy do śmietanki cienkim strumieniem cały czas delikatnie mieszając śmietanę (muszę się przyznać, że żelatynę wlewałam praktycznie gorącą do miksowanej śmietany :D). Śmietankę wykładamy na herbatniki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Domowy i sprawdzony sposób na wybielenie zębów: >>
Składniki:
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-pół łyżeczki pasty do zębów
Przygotowanie:
1) Wymieszaj składniki i umyj tym zęby. Myj przez 15 minut.
2) Drugi sposób (lepszy i bardziej skuteczny) to nałożyć substancję na zęby i przeczekać 15 min.

ZĘBY BĘDĄ ŚNIEŻNO BIAŁE
Hmmm, ciekawe... weź kawałek wnętrza skórki banana i delikatnie pocieraj okolice na zębach przez około 2 minuty. Niesamowite minerały w skórce, jak potas, magnez i mangan wchłoną się w zęby i wybielą je!
Sposób na białe paznokcie:
łyżka wody ultenionej i łyżka sody. Zanurzyć na ok.5 min
Jak uzyskać białe paznokcie - zrobić pastę z 1 łyżki wody utlenionej i 2 1/4 łyżki sody oczyszczonej. Niech pasta pozostanie na paznokciach 5 minut i koniec! Białe paznokcie! Pamiętaj, stosuj to po użyciu czegoś ciemnego lub kolorowego lakieru do paznokci!
Oldschoolowe ciasto ze śliwkami


Poszukując coraz to nowych przepisów, nowych smaków i nowatorskich połączeń często zapominamy o smakach, na których większość z nas się wychowała. Smaki dzieciństwa drzemią w każdym z nas a prostota i klasyka w kuchni zawsze broniły się same. Szkoda tylko, że tak często o nich zapominamy.

Dziś mam dla Was ciasto. Banalne. Mocno maślane, puszyste, idealnie nadające się pod owoce. Takie, które piekły nasze babcie i ze smakiem których na pewno części z Was skojarzą się błogie wakacje na wsi, potajemne wyjadanie jeszcze gorącego ciasta z blachy i mleko pite prosto z butelki. Bo takie wspomnienia trzeba w sobie pielęgnować.



Składniki:



* 240 g mąki

* 240 g cukru

* 240 g miękkiego masła

* 4 jajka

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* ok. 500 g słodkich śliwek



Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 3-4 minuty po czym dodajemy żółtka i jeszcze chwilę mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy bardzo miękkie masło i miksujemy do czasu aż się rozprowadzi. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy już tylko do chwili połączenia się składników.

Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy blisko siebie połówki śliwek. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka).

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
gumowa skrobaczka do szyb samochodowych - po zetknięciu z dywanami cz meblami zbiera nam cała sierść naszych pupili ! na prawde - to działa.
Kreda usunie plamy z tłuszczu z ubrań. Wystarczy natrzeć plamę kredą, a następnie wrzucić do prania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation