Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
Składniki:
1/2 kostki margaryny,
2,5 dag drożdży,
1/8 szklanki mleka,
4 łyżeczki cukru,
2 szklanki mąki,
1 jajko,
szczypta soli,
marmolada
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i dodajemy drożdże, które kruszymy w palcach. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży, a następnie rozpuszczamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli w bijamy jajko. Margarynę podgrzewamy na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkujemy koło, które dzielimy np. nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę marmolady. Następnie delikatnie zwijamy i naginamy rogi. Rogaliki układamy na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
DIETETYCZNE NALEŚNIKI bez mąki i tłuszczu za to z mlekiem w proszku :-)
Składniki
na 9 naleśników
6 jaj, ale tylko 3 żółtka
200ml mleka, u mnie 0,5% tłuszczu
50g granulowanego, odtłuszczonego mleka w proszku
55g zmielonych nasion lnu (czyli siemienia lnianego)
2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Do miski z białkami i żółtkami dodajemy mleko i mieszamy. Następnie mleko granulowane, lubczyk i pieprz i mieszamy. Teraz dodajemy siemię i mieszamy tak aby nie było grudek. Smażymy bez tłuszczu na gorącej patelni. Z jednej strony naleśniki będą całe brązowe, a z drugiej będą miały piękną naleśnikową fakturkę.
100g = 137kcal