DIY bronzer: zmieszać skrobię kukurydzianą, cynamon, kakao, i gałka muszkatołowa do pożądanego odcienia. Naturalne i idealne dla Twojej skóry.
Andrutowy snikers przepis - Składniki
ilość porcji: 15
375 g margaryny (1,5 kostki)
250 g cukru
2 opakowania (32 g) cukru waniliowego
250 ml mleka
250 g granulowanego mleka w proszku
150 g herbatników, pokruszonych
5 listków wafla
150 g orzeszków ziemnych solonych, grubo posiekanych
1 łyżka kakao
100 g rodzynek
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 10min. › +5godz. odstawienie › Gotowe w: 5godz.40min.
Margarynę, cukier, cukier waniliowy i mleko zagotować i ostudzić, aby było lekko ciepłe.
Do masy dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i pokruszonego jednego wafla. Wszystko dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.
Do jednej części dodać orzeszki, do drugiej łyżkę kakao, a do trzeciej rodzynki.
Wafle przekładać odpowiednio masami: orzechową, kakaową i rodzynkową.
Przełożone wafle mocno docisnąć i odstawić aby andruty dobrze połączyły się z masami.
Czekoladę roztopić i polać nią wierzch przygotowanego ciasta. Odstawić do lodówki na 4-5 godzin.
herbatniki
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
500g twarogu śmietankowego z wiaderka
300g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżeczki żelatyny
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Twaróg utrzeć z cukrami.
1Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody.
2.Czekolady rozpuścić pojedynczo w kąpieli wodnej.
3.Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem
4.Śmietanę ubić na sztywno. 5.Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać.
6.Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki.
7.Ciasto wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając do góry nogami. Ściągnąć papier i polać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami
2 jogurty greckie po 400 ml po 1,75 zł/szt
2 śmietany 18% po 400 ml po 1,65 zł/szt / w Biedronce lub Lidlu /
1/2 szkl cukru pudru 0,50 zł
1/2 szk cukru zwykłego 0,50 zł
1/2 szkl gorącej wody lub mleka
4 czubate łyżki żelatyny ok. 2 zł ( jak ktoś lubi mocno ściśle to 5 łyżek )
3-4 łyżki kakao
śmietanę można zastąpić jogurtami czy innymi mlecznymi produktami
rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie
jogurty, śmietany wymieszać mikserem z cukrami, dodać lekko przestudzoną żelatynę, podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać kakao, następnie obie masy wlać do tortownicy lub innej formy, po 2-3 godzinach można podawać :)
Ciasto najprostsze pod słońcem
Składniki na ciasto
2 jajka
1 szklanka cukru (200 g)
0,5 szklanki oleju
3 łyżki dżemu ( u mnie czarna porzeczka)
2 szklanki mąki (280 g )
1 szklanka mleka
0,5 gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Składniki na masę serową
0,5 kg sera sernikowego
3 jajka
3 łyżki cukru
1 mały budyń bez cukru
Wykonanie ciasta
Wymieszać jajka ubić z cukrem, mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. W drugiej misce przesiać mąkę z sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Jak mleko z czekoladą lekko przestygną wymieszać je z jajkami, olejem i dżemem. Następnie dodać suche składniki i połączyć, krótko mieszając.
Wykonanie masy serowej
Wymieszać wszystkie składniki.
Wylać ciemne ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 25/33 cm) na to wylać masę serową w esy floresy, można zamieszać widelcem. Pieczemy około 45 min w temp. 180 st. C.
Wracając do wspomnień, deser bez pieczenia - Na słodko - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl
500g dobrego tłustego białego sera wiejskiego lub sera domowej roboty,
250g serka ricotta,
100g cukru pudru lub w/g uznania,
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,
1 galaretka w dowolnym kolorze,
100g rodzynek,
36 sztuk herbatników szkolnych lub herbatników petitki 6,5x5cm x),
folia aluminiowa,
kawałek gorzkiej czekolady,
x) podałam rozmiar herbatnika. Ponieważ herbatniki tego typu mogą być w różnych rozmiarach. Dobre są herbatniki w Lidlu. W dużych paczkach po 450g. Nie łamią się i dobrze namiękają. Serek Ricotta dodałam nie tylko ze względu na smak, ale również po to, aby rozluźnić ser wiejski.
Galaretkę przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiamy do stężenia. Można to zrobić na kilka godzin przed przygotowywaniem deseru.
Łączymy oba sery i ucieramy z cukrem, dodając cukier waniliowy i na koniec rodzynki i pokrojoną galaretkę.
Ciastka rozkładamy na folii aluminiowej / patrz zdjęcie! / 3 rzędy po 3x4 herbatniki.
Na środkowy rząd ciastek układamy przygotowany ser i zamykamy bocznymi ciastkami tworząc trójkąt.
Uciskamy delikatnie boczne ciastka. Nadmiar sera, który może wyjść u góry w trakcie łączenia ściągamy nożem. Musimy być pewni, że w środku „chatki” nie będzie pustego miejsca. Nie zostawiamy wolnej przestrzeni dla Babuni czy Puchatka:).
Zawijamy w folię i do lodówki, najlepiej na noc.
Na drugi dzień dekorujemy roztopioną czekoladą.
Babeczki z czekoladą
(15 do 20 babeczek)
Składniki:
* masło 10dag
* cukier 2/3 szklanki
* cukier waniliowy pół torebki
* jajka 2szt.
* mąka 2 szklanki
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* mleko 1/2 szklanki
* czekolada gorzka 1/3 tabliczki bądź pół (w zależności jak bardzo czekoladowe chcemy uzyskać)
Dekoracja:
* garść skruszonej czekolady gorzkiej.
* odrobina posiekanych migdałów , orzechów laskowych lub innych orzechów.
Jeżeli ktoś nie przepada za bakaliami nie trzeba dodawać orzechów, można w takim wypadku do dekoracji użyć jedynie czekolady.
Przygotowanie.
1. Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąke, proszek do pieczenia oraz mleko zmiksowac razem w wysokim na czyniu do momentu powstania jednolitej masy.
2. Kiedy składniki będą już gotowe, dodac skruszoną czekoladę ( skruszyc ją można w moździerzu lub połamac na kosteczki, wsypac do ściereczki, zawinąc, by czekolada się nierozsypała i wziąśc np. pałke do tłuczenia ziemniaków, położyc na twardym podłożu i uderzac w zawiniętą czekolade do momentu jej całkowitego skruszenia.) Wszystko dobrze połączyc.
3. Wysmarowane masłem, metalowe foremki (można uzyc również papierowych lub silikonowych) napełnic do płowy przygotowanym ciastem (ciasto powinno miec dosyc gęstą konsystęcje, lecz płynną!). Wstawic do nagrzanego na 175`C piekarnika i piec 25minut.
Smacznego!
Dekoracja.
Jeżeli chodzi o dekoracje to jeszcze przed wstawieniem do piekarnika, kiedy ciasto będzie już w foremkach, należy na jego górę do każdej babeczki położyc, kilka skruszosznych kawałków czekolady. Można też po upieczeniu, wyciągnąc babeczki z piekarnika, poczekac, aż ostygnął i rozpuscic w kompieli wodnej pół tabliczki czekolady. Po zdjęciu rondelka z rozpuszczoną czekoladą z pieca, brac pojedynczo babeczki i maczac ich górne części w tak przygotowanej czekoladzie.
Lody Czekoladowe
Składniki:
300 ml śmietany kremówki
300 ml mleka
4 żółtka
90 g cukru
100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
60 g mlecznej czekolady
1 łyżka ekstraktu z wanilii
W rondelku wymieszaj śmietanę, mleko i cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści (nie gotuj). Zdejmij z ognia.
Żółtka utrzyj mikserem do białości. Dodaj do rondelka z mlekiem, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć, ale nie można doprowadzić do zagotowania, bo jajka się zetną i dojdzie do zważenia.
Zdejmij z palnika. Dodaj ekstrakt z wanilii i połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, żeby czekolada się całkowicie rozpuściła. Ostudź, schłódź w lodówce (najlepiej przez noc), przelej do maszyny do lodów i postępuj według jej instrukcji.
Jeśli nie masz maszyny (jak ja), przelej schłodzoną masę do plastikowego pudełka i włóż do zamrażarki. Mieszaj kilka razy w godzinnych odstępach, żeby nie było kryształków lodu.
*Polecam użyć z dobrą jakościowo czekoladę, ponieważ odgrywa ona ważną rolę, nadając lodom smak.
Szybkie ciasto na różne sposoby - to jest z malinami
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Dodatkowo:
35 dag malin
1 łyżka mąki pszennej
Sposób wykonania:
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.
Maliny opłukać i osuszyć. Przed rozłożeniem na cieście oprószyć je mąką pszenną.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i rozłożyć na nim maliny. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Maliny można też zastąpić: nasączonymi alkoholem rodzynkami, suszonymi śliwkami, kandyzowanymi owocami, kawałkami czekolady, wiśniami, śliwkami. Do połowy ciasta można też dodać kakao, a wierzch można polać lukrem lub polewą czekoladową – możliwości jest wiele :)
Smacznego.
http://www.smaczny.pl