Lukier królewski
Lukier królewski doskonale nadaje się do dekorowania pierniczków, ciasteczek,ciast i tortów, jak również do wykonania dekoracji cukrowych. Może posłużyć jako "klej"do sklejania dużych elementów jak piernikowych choinek, domków, różnych ozdób z piernika. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu lukru królewskiego jest dobranie odpowiedniej konsystencji.
Składniki:
1 białko jaja kurzego
200-300g przesianego cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko.
Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu.
Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder.
Lukier wkładamy do worka cukierniczego lub do woreczka foliowego( najlepiej takiego na mrożonki,bo one są mocne),zakręcamy mocno,związujemy,odcinamy delikatnie rożek, tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy ciasteczka.
Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :)
Japanese cheesecake - przepis ze Smaker.pl
Charakteryzuje on się niezwykle lekką, wręcz piankową konsystencją. Jest puszysty i rozpływa się w ustach.
Przepis na tortownicę o średnicy 18cm
-200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia (ja użyłam Wieluń)
-150ml mleka -30g masła -4 jajka
-80g cukru -70g mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej -sok z połowy cytryny
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
WAŻNE
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s
i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy. (jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu)
Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką.
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki) Po dodaniu jednego żółtka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy. Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz.
Ma nam powstać sztywna masa. Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy.
Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.Masę wlewamy do tortownicy.Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy. Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.
Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.
Nocne bułeczki
Wspaniały przepis, który bardzo mi się spodobał, bo nie trzeba wstawać o nieludzkich godzinach. Zagniatasz wieczorem ciasto w szybki sposób, np. mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, wkładasz do lodówki na całą noc i rosną, kiedy śpisz.. a rano formujesz w dowolny sposób bułeczki, czekasz aż ponownie się napuszą i wkładasz do gorącego piekarnika a za 20 minut są ciepłe bułeczki na śniadanie : )
Składniki na ok 12 dużych bułeczek:
3 szklanki (czyli 250 ml) mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
40 g drożdży
? szklanki wody
? szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego albo oliwy
5 łyżeczek ziół prowansaldzkich
Przygotowanie:
Wieczorem:
Mąki przesiej do miski. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem w filiżance. Poczekaj, aż się rozpuszczą (można im pomóc delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką). Do mąki dodaj łyżeczkę soli, zioła, dolej mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i wygniataj ciasto przez 5 minut (jeśli klei się do rąk, podsyp mąką). Następnie przykryj miską i zostaw na następne 5 minut. Wyrabiaj jeszcze 3 minuty. Kulkę ciasta włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj i wstawi do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano:
Ciasto wyłóż na blat i podziel na 12 części. Uformuj bułeczki takich kształtach, jakie ci się podobają. Ja zrobiłam to tak: ciasto podzieliłam na 12 równych kuleczek, następnie każdą z nich uformowałam w wałe. Każdy wałek zawinąć w supeczek, jeden koniec wystający z gorą zawinąć pod spód, a wystający z dołu zawinęłam na górę. Następnie ułóż bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posyp czym lubisz: makiem, sezamem, czarnuszką, słonecznikiem czy kminkiem. Gdy wyrosną włóż je do piekarnika na 20 -25 minut. Na ostatnie 5 minut nastaw termoobieg, będą ładnie zrumienione.
Prosty przepis robi furorę! Potrzebujesz tylko 3 składników aby zaskoczyć wszystkich przepysznym, oryginalnym ciastem. Zobacz jak łatwo i szybko możesz upiec rewelacyjne ciasto. Potrzebujesz tylko 3 jajek, 120 g białej czekolady i 120 g kremowego twarożku. Oddziel białka od żółtek i schowaj je do lodówki. Rozpuść czekoladę nad gorącą wodą, a następnie wymieszaj ją z twarożkiem. Dodaj 1/3 ubitych wcześniej na sztywną pianę białek. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj resztę białek i jeszcze raz wymieszaj tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie przełóż ją do natłuszczonej wysokiej formy i piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 st. i piecz przez kolejny kwadrans. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 15 minut, po czym wyciągnij je i zostaw do wystudzenia. Banalnie proste! Smacznego! Więcej na :
https://www.youtube.com/watch?v=dVvPOE-C7AEProsty przepis robi furorę!
Ekstrakt z wanilli domowej roboty
Składniki:
3 laski wanilli
1 szklanka wódki
Każdą laskę przeciąć wzdłuż
ale nie przecinać do końca.
Włożyć do butelki lub słoika
i zalć wóką tak, żeby przykryć
całe laski (można je przeciąć).
Zostawić butelkę w ciemnym
miejscu na dwa miesiące (wstrząsając
butelką od czasu do czasu).
Po tym czasie jest już gotowy chociaż
ja używałam go już po miesiącu:)
Cukinia z serem i czosnkiem
Ciasto Shrek Just My Delicious
Składniki na jasny biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki z czubkiem
Żółtka ubij z 1/4 szkl cukru do czasu, aż będą bardzo jasne. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Do białek dodaj ubite żółtka, zamieszaj powoli łyżką tak, aby całość się połączyła i dodaj mieszankę pozostałych składników. Ponownie zamieszaj dokładnie masę robiąc to bardzo ostrożnie. Tak przygotowaną masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz w 180C przez ok 30 minut.
Składniki na warstwę zieloną:
900ml napoju Frugo zielonego
3 budynie o smaku białej czekolady
2 op Delicji
Zagotuj 800ml napoju frugo, a w pozostałych 100ml rozpuść budynie. Gdy 800ml Frugo będzie się gotować, dolej do nich 100ml Frugo z wmieszanymi budyniami i energicznie mieszaj masę, aż uzyska jednolitą konsystencję i będzie szklista. Wyłóż ją na biszkopt. Gdy masa przestygnie ułóż na niej Delicje.
Składniki na warstwę białą:
500ml słodkiej kremówki do ubijania
2 zielone Galaretki na szybko! Delecta smak agrestowy
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę, Następnie powoli wlewaj do niej rozpuszczone w 3/4 szkl wrzątku i ostudzone galaretki cały czas miksując do czasu, aż konsystencja piany będzie jednolita. Przełóż ją wtedy równomiernie na przykrytą Delicjami zieloną warstwę.
Składniki na wierzch ciasta:
3 owoce kiwi
2 zielone Galaretki na szybko! Delecta smak agrestowy
Na białej warstwie ciasta ułóż plasterki obranego kiwi, następnie przykryj je rozrobionymi w 500ml wrzątku , całkowicie ostudzonymi i lekko już tężejącymi galaretkami. Ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę zanim je podasz.
Sugestie: Ja wierzch ciasta posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi, które kolorystycznie idealnie pasują do Ciasta Shrek. Poszczególne masy możesz oczywiście dosłodzić według uznania. Do przygotowania zielonej warstwy możesz użyć dowolnego rodzaju jasnego budyniu, np. śmietankowego, czy waniliowego. Możesz także przyrządzić szybszą wersję tego ciasta domowy biszkopt zastępując małymi kupionymi biszkopcikami lub blatem kupnego biszkoptu
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Składniki na 4 porcje:
szklanka ryżu długoziarnistego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały brokuł
1 pierś z kurczaka
100g śmietany
3 jajka
50g startego sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, podsmażamy około minuty na łyżce rozgrzanej oliwy, zalewamy 300ml wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut, wyłączamy płytę, garnek z ryżem pozostawiamy na ciepłej płycie na 10 minut.
Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut, osączamy i przelewamy zimną wodą. Pierś kurczaka gotujemy w kostce rosołowej, po wystudzeniu kroimy w kostkę.
Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Ryż mieszamy z brokułami, kurczakiem i połową sosu, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w 180 stopniach do zrumieniania (około 20 minut).
Cynamonowy jabłecznik cappuccino - Przepis - Fooder.pl
na ciasto:
4 jajka
120 g cukru
90 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka naparu kawy
3 łyżki gęstej śmietany
na masę jabłkową:
1 litrowy słoik jabłek na szarlotkę
8 łyżeczek żelatyny
125 ml wody
na masę śmietanową:
650 ml śmietany kremówki
200 ml jogurtu greckiego
80 g cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
125ml wody
1 łyżka naparu z kawy
½ łyżeczki cynamonu
dodatek:
200 g biszkoptów
50 g startej czekolady
Ciasto:
Ubić mikserem na sztywno białka z cukrem. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać kolejno: żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamon, kawę, olej i śmietanę. Wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180°C. Wystudzić.
Masa jabłkowa:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do jabłek i dokładnie wymieszać. Wylać masę na biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z jogurtem, cukrem pudrem, kawą, cynamonem i rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Połowę masy wylać na jabłka. Ułożyć biszkopty i zalać pozostałą masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Posypać startą czekoladą.
Wiśniowiec z masą kajmakową - PrzyslijPrzepis.pl
Pyszne lekko winne ciasto, powstało po przestudiowaniu jednej z książek Siostry Anastazji.
20 porcje 90min Średni
Składniki
Ciasto
250 g mąki pszennej
300 g masła
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 łyżka ciemnego kakao
1/2 szklanki zmielonych orzechów
Masa wiśniowa
1 słoik wiśni w syropie ( 0,33l)
2 galaretki wiśniowe
Masa kajmakowa
500 ml śmietany 30%
100g masy kajmakowej
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania przepisu:
Wiśniowiec z masą kajmakową
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Białka ubić na sztywno i wmieszać do ciasta. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao, do drugiej orzechy, trzecia zostaje bez dodatków. Trzy blachy o wymiarach 24/36 wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec kolejno w temp. 180 stopni ok. 20 minut.
2. Wiśnie przelać ze słoika na sitko. Sok uzupełnić wodą tak żeby razem było trzy szklanki płynu. Zagotować, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie.
3. Na ciemny placek wyłożyć tężejącą masę wiśniową i przykryć ciastem z orzechami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy kajmakowej.
4. Do garnka wlać 100 ml śmietany i włożyć kajmak. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia, a następnie do ciepłej masy dodać połamaną czekoladę. Po dokładnym rozpuszczeniu czekolady odstawić do schłodzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Resztę śmietany ubić, połączyć z masą kajmakową i żelatyną.
5. Masę wyłożyć na placek orzechowy. Przykryć trzecim plackiem i odstawić do lodówki. Po schłodzeniu dowolnie udekorować.