dekoracja

31 inspiracji
2 obserwujących
Mohito! Lub jak ktoś woli modżajto! :)
skladniki :
2 limonki / 1 do dekoracji
125ml wody gazowanej/pòł szklanki
125ml sprite lub czegos o podobnym smaku
Pare listkòw mięty
Pòł cytryny
Kostki lodu wedlug uznania

sposòb przygotowania :
wrzuc do mixera ( dzbanek z ostrzami na dole do rb koktajlòw ) obraną ze skòrki limonk, pół cytryny, wlej sprite, wode i miksuj az limonka i cytryna będą w kawałkach. Przygotuj szklankę. Na jej dno wsyp potłuczony wczesniej lòd i dodaj pare listków mięty. Jezeli chcesz dolac alkochol to wlasnie jest na niego czas, lecz jezeli robisz mochito wedlug mojego przepisu to w tym momencie wlewasz mieszkanke z miksera. Przyozdabiasz szklanke ćwiartkami limonki i gotowe. SMACZNEGO ;)

PS. zamiast mixera mieszanke mozna rozdrobnić blenderem. Jezeli chodzi o lòd ja rozdrabniak go tłuczkiem. Owijam w śćierke i tłucze do uzyskania malych kawalkow.
MAKARONOWE MUSZLE Z PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE.

Składniki (na 4 porcje):
- 20 dużych muszli makaronowych

nadzienie:
- 2 szalotki
- 50 g wędzonej szynki
- 250 g pieczarek
- 250 g fety
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2-3 łyżki masła

sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- odrobina pieprzu

- ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania



Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Przygotowanie farszu:
szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić.
Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut.


Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut.
Składniki, 2 porcje:

• garść świeżego szpinaku sałatkowego
• 4 łyżeczki oliwy extra vergine
• 1 duże, dojrzałe awokado
• 2 łyżeczki soku z cytryny

• 2 kromki dobrego pieczywa (najlepiej domowego)
• 2 plasterki szynki parmeńskiej

• 150 g sera koziego w roladce (np. takiego) w temperaturze pokojowej

• rzeżucha do posypania
• sól morska i świeżo zmielony pieprz





Sałatka z awokado, szpinakiem i serem kozim
z rzeżuchą i grzankami z szynką parmeńską
Przygotowanie:

Szpinak wyłożyć na sito i dokładnie opłukać wodą. Osuszyć na ręcznikach papierowych. Włożyć do miski, posolić, dodać dwie łyżeczki oliwy i wymieszać.
Awokado przekroić na pół, wyjąć miąższ łyżeczką. Pokroić na paseczki, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Pieczywo pokroić na paski i obwinąć szynką parmeńską. Podsmażyć (bez tłuszczu) na patelni aż szynka się zarumieni.
Ser kozi pokroić na plasterki i ułożyć na gorące grzanki. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Szpinak i awokado rozłożyć do dwóch salaterek. Na wierzch ułożyć grzanki z serem kozim. Posypać rzeżuchą, całość skropić oliwą extra vergine.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona