jedzonko

60 inspiracji
OBIAD W KILKA MINUT, czyli kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

1 duża pierś z kurczaka (ok. 350-400g)
3 łyżki oliwy z oliwek lub zalewy z pomidorów suszonych
2 czubate łyżeczki przyprawa do kurczaka
2 ząbki czosnku drobno posiekanego lub...
Kuchnia w wersji light: Ciastka owsiane dietetyczne, bez mąki i cukru

SKŁADNIKI:
1,5 szklanki gęstego musu jabłkowego
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów granulowanych (użyłam śliwkowych)
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki płatków migdałowych
6 czubatych łyżek tartych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 3-4 łyżki stewii, cukru brzozowego, miodu


Umieść wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj. Mus jabłkowy wymieszaj z oliwą, jajkiem i aromatem. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobinę otrębów pszennych lub mielonych migdałów.
Ciasto można dosłodzić, ale ja tego nie robiłam, bo zrobiłam mus z naprawdę słodkich jabłek i to wystarczyło.
Z ciasta, rękami moczonym w wodzie, formuj kulki o średnicy mniej więcej 5 cm.
Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczaj łyżką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Ja piekłam na termoobiegu.
Składniki (na około 30 małych drożdżówek): 1 cukier waniliowy 500g mąki tortowej 40g świeżych drożdży 10 łyżek cukru 150g masła 1/2 szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni (jak wkładam do takowego mleka palec, czujemy leciutkie ciepło - jeżeli nas parzy, to trochę przeszarżowaliśmy :-P) 2 jajka + 1 żółtko szczypta soli 1 opakowanie cynamonu tłuszcz do wysmarowania blachy
Przygotowanie: Mąkę przesiać przez gęste sitko do dużej miski. Drożdże rozdrobnić i dodać do mleka razem z 1 łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać (drożdże powinny się rozpuścić) i odstawić do "wystartowania" (drożdże startują, kiedy zaczynają rosnąć :-P). W mące zrobić dołek - ma ona wyglądać jak wulkan z głębokim kraterem po środku. Do niego wlać drożdże, 100g roztopionego masła, dodać sól, 5 łyżek cukru, jajka i żółtko. Mieszać drewnianą łyżką, a następnie wyjąć z miski, przełożyć na wysypany mąką blat i wyrobić dłońmi. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypywać po trochu mąki. Gotowe ciasto powinno być jednolite i nie może kleić się do rąk. Kulę ciasta spowrotem przełożyć do miski, przykryć materiałową szmatką lub oblepić folią spożywczą i odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce - najlepiej w pobliżu grzejnika (ciasto musi podwoić swoją objętość!). Blachę natłuścić, podsypac lekko mąką. Piekarnik włączyć na 180 stopni, grzanie góra-dół (nie na termoobieg!).

Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie wyrobić rękoma. Uformować prostokąt i rozwałkować go [wałkiem :-P] na grubość około 1cm. Pędzelkiem spożywczym albo zwykłym wyaprzonym wrzątkiem pędzlem (ale takim nieużywanym, nowo kupionym!) rozsmarować na cieście pozostałe masło. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem. Ciasto zwijać roladą wzdłuż krótszego brzego prostokąta. Ostrym nożem kroić na krążki o szerokości mniej więcej 2cm. Krążki przekładać na blachę. Piec przez około 20 minut, aż drożdżówki uzyskają złoty kolor:)
Dietetyczny kurczak pomarańczowy
Pomarańczowy sos z kurczaka Składniki:
3 ząbki czosnku, mięsa mielonego
1/2 szklanki soku pomarańczowym
1/2 szklanki miodu (dodać więcej do słodzenia, w razie potrzeby)
Sosu sojowego 1/3 szklanki
1/4 szklanki octu winnego ryżu
3 łyżki. skrobia kukurydziana
1/2 łyżeczki. mielonego imbiru
1/2 łyżeczki. biały pieprz
skórka z jednej pomarańczy
szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 cukinii
2 duże jajka
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki plasterki szalotki (zielone i białe części)
olej roślinny

Podawać z jogurtem
Zdrowie przez kuchnie: Lekki omlet

Składniki na jeden omlet:

2 jajka
łyżka otrębów owsianych
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka ksylitolu lub cukru
łyżeczka lnu mielonego
Składniki omletu miksujemy aż do ich połączenia się. Masę wlewamy na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy na minimalnym płomieniu. Kiedy boki omletu zaczną odchodzić, przewracamy na drugą stronę pomagając sobie szeroką łopatką. Podajemy z twarogiem i powidłami albo świeżymi owocami.
Weekendowe comfort food, czyli pyszny i zdrowy omlet bananowy
. Sam omlet to 232,4kcal w tym 16,4g białka, 6,1g tłuszczu, 20,3g węglowodanów oraz 16,3g błonnika. Dla porcji ze zdjęcia, wzbogaconej o dodatki, wartości prezentują się następująco: 487,4kcal, 37,7g białka, 17,8g tłuszczu, 40,4g węglowodanów, 20,3g błonnika.


SKŁADNIKI:

40g otrębów żytnich
40g banana
1 jajko
2 białka
cynamon
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wody

DODATKI:

150g serka wiejskiego lekkiego
25g malin
20g jagód
35g banana
15g masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE:

Otręby zmielić na mąkę i zmiksować z jajkiem, białkami i drobno pokrojonym bananem
Dodać cynamon, proszek do pieczenia oraz wodę i ponownie zmiksować
Smażyć na teflonowej patelni, bez tłuszczu, pod przykryciem
Po około 1,5 minuty przekręcić ostrożnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć jeszcze około 1 minuty

Później pozostaje dodać ulubione dodatki i nieziemsko pyszny i puszysty omlet gotowy!
FIT!!!

Czekoladowy omlet-kanapka

Składniki:
• 2 jajka (1 żółtko)
• 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
• 1 łyżeczka kakao
• 1 miarka odżywki bialkowej ( u mnie Trec Nutrition czekolada kupione w sklepie strefamocy.pl )

Przygotowanie:

jajka ubijamy na gęsta, puszysta pianę, dodajemy do nich reszte produktów, mieszamy i wrzucamy na patelnie. Jesli nie masz spreyu PAM, użyj kilka kropelek oliwy i rozetrzyj ręcznikiem papierowym po całej patelni. Tym trikiem zbierzesz resztki zbędnej oliwy z patelni. W 4-5 minut powinno byc gotowe, smacznego!
Dodatki na zdjeciu to maslo orzechowe, sok z malin gesty w formie dżemu FIT od mamy, wiórki kokosowe i borówki Emotikon smile

Omlet smakuje również genialnie jako drugie sniadanie albo szybka przekaska, swietnie wspolpracuje z owocami i maslem orzechowym Emotikon heart
Omlet hiszpański

Składniki:

2 duże ziemniaki
1 duża cebula
4 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki mrożonego groszku
1/2 szklanki tartego żółtego sera
natka pietruszki lub szczypiorek
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
sól
pieprz

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Gotujemy je przez ok. 15 minut w osolonej wodzie (ja robię to w mundurkach, potem obieram). Jak najbardziej nadają się ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Ugotowane i obrane ziemniaki kroimy na 0,5 cm plastry. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC (grzanie górne lub grill). Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Paprykę pozbawiamy pestek i także kroimy w kostkę. Jajka ubijamy (ręcznie lub mikserem) – potem dodajemy do nich śmietanę, pomidora, paprykę i groszek. Porządnie solimy i dodajemy odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Na patelni z metalową rączką* rozprowadzamy tłuszcz – także po jej bokach. Podsmażamy cebulę. Gdy zaczyna być szklista dodajemy ziemniaki. Przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy masą warzywno-jajeczną. Smażymy przez dwie minuty, posypujemy obficie żółtym serem i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 3-5 minut lub do czasu, aż zacznie się rumienić na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką lub szczypiorkiem i kroimy jak tort.

* jeśli nie mamy patelni, którą można wstawić do piekarnika, wystarczy przesmażyć cebulę, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wraz z pozostałymi warzywami i upiec omlet hiszpański w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona