Krówka bez pieczenia - KulinarnePrzeboje.plKrówka bez pieczenia – Składniki:
ok. 200g herbatników
1 kostka masła (200g)
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500ml mleka
1 opak. budyniu śmietankowego (...
Wilgotna babka kakaowa
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 8 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wrzątek i ekstrakt.
2. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy kaszką manną, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy.
4. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę, chłodzimy, aby polewa zastygła.
bez pieczenia
Składniki na spód:
160 g ciastek typu digestive
50 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników,
300 ml śmietany kremówki 36%,
100 g batonika Toblerone bardzo drobno posiekanego,
120 g białej czekolady
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (można zrobić to mikserem). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (lub zmiksować). Dodać pokruszone Toblerone i wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce. Sernik podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.
Proste i dietetyczne sosy do sałatek
Jak zrobić idealną sałatkę
SERNIK ORZECHOWY.
Spód:
1 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek digestive (ewentualnie herbatników),
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Piec 6 min. w 175°C.
Masa orzechowa:
1/3 szklanki rozpuszczonego masła,
1 łyżka cukru trzcinowego,
2/3 szklanki golden syrup'u,
1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
2 jajka,
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, podgrzewać na małym ogniu ok. 8 min. Przełożyć na podpieczony spód.
Masa serowa:
800 g sera trzykrotnie mielonego,
1 szklanka cukru trzcinowego,
2 kopiaste łyżki mąki,
4 jajka,
2/3 szklanki kremówki,
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
Ser zmiksować z cukrem, dodać mąkę i stopniowo po jednym jajku. Zmiksować, a następnie dodać kremówkę i cukier wanilinowy. Ponownie zmiksować. Przelać na masę orzechową. Piec 1 h 15 min. w 175°C . Jeśli sernik zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryć folią aluminiową. Wystudzić (najlepiej w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach).
Polewa czekoladowa:
1 łyżka masła,
4 łyżki mleka,
2 paski gorzkiej czekolady,
2 łyżeczki ciemnego kakao.
Masło rozpuścić z mlekiem, dodać czekoladę, a kiedy się rozpuści, wsypać kakao. Dokładnie wymieszać. Polać sernik, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Przechowywać w lodówce, przynajmniej 4-5 h. Na chwilę przed podaniem przechowywać w temp. pokojowej.
Sernik z gruszkami w imbirze i musem czekoladowym