Składniki
200g łososia wędzonego
4 jajka
450g mrożonego szpinaku
200g serka śmietankowego/kanapkowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
skórka z 1 cytryny
4 łyżki posiekanego koperku
sok z połówki cytryny
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut.
Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórke z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny.
Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia jak na zdjęciu. Powoli zrolować. Po tym rolada jest gotowa do jedzenia, przechowywać w lodówce. SMACZNEGO
Królewska szarlotka
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl mąki
- pół szkl cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać i upiec ok 20 min, najpierw 10 min w 160ºC , na kolejne 10 min zwiekszyć do 175-180ºC .
Masa jabłkowa:
- 1,5 litra musu jabłkowego (miałam tylko jeden duży słoik domowej roboty - bez cukru, dlatego dodałam 3 dość duże jabłka pokrojone w kosteczkę)
- 2 galaretki kwaśne (cytrynowe lub pomarańczowe) (wegetarianie mogą zastąpić galaretki kisielem o tym samym smaku!- sprawdzałam na własnym przykładzie ;)
Mus zagotować (dodałam do niego pokrojone jabłka i tak długo podgrzewałam aż zmiekły i je pogniotłam). Do gorącego musu wsypać 2 galaretki i dobrze wymieszać. Gdy masa wystygnie wylać ją na (również wystygnięte) ciasto.
Masa budyniowa:
- 2 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki mąki (płaskie)
- duży budyń smietankowy (lub waniliowy)
W 1,5 szkl mleka rozpuścić cukier i zagotować (mieszać! by nie przypalić). W pozostałym mleku rozpuścić resztę składników i wlać to gotującego się mleka z cukrem. Energicznie mieszać, aż zgęstnieje (uwaga!!! łatwo się przypala). Masę wystudzić. Utrzeć pół kostki masła i pół kostki margaryny. Dodawać stopniowo budyń. Utrzeć na puszystą masę. Wyłożyć na masę jabłkową. Wyrównać i polać polewą czekoladową (ja w kąpieli wodnej stopiłam tabliczkę gorzkiej i mlecznej czekolady), polewa nie może być gorąca ponieważ masa maślana może zacząć się topić!
1kg twarogu sernikowego
200g masła
250g drobnego cukru
4 duże jaja / rozdzielone /
50g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy lub rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
puszka brzoskwiń lub rodzynki
W misie rozetrzeć masło z cukrem na puszystą masę, pojedyńczo dodawać żółtka, aromat i zmiksować. Dodać kasze manny, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Można dorzucić pokrojone brzoskwinie lub rodzynki. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową delikatnie mieszając. Na zdjęciu pieczony w tortownicy 23 cm. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na godzinę.
Smaki Alzacji : Domowy serek jogurtowy Rafała
Składniki:
2 opakowania jogurtu greckiego (po 400g każdy )
odrobina soli
gaza
chrupki chlebek ( użyłam firmy Kupiec )
Jogurt wymieszać z solą, przełożyć na gazę, zawiązać i powiesić w miejscu gdzie może odciekać z niego woda. Serek wisi ok 1,5 dnia i jest gotowy do spożycia. Nie ma konsystencji twarogu, jest bardzo kremowy i lekki.
Smacznego :)
Królewski tort łososiowy
Składniki na blaty:
2 opakowania ciasta francuskiego (2x300g)
ok.4 łyżki płatków migdałowych
1 roztrzepane jajko
Ciasto rozwinąć i złożyć na pół tworząc grubsze ciasto o kształcie mniej więcej kwadratu. Tortownicą (24 lub 26cm) odciskamy koło. Możemy potem dokładniej odciąć nożem lub nożykiem do pizzy. Okrągłe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto.
Można również pominąć migdały i upiec samo ciasto posmarowane jajkiem. To będzie nasz spód tortu.
Drugie ciasto wyjmujemy z opakowania i tak samo jak poprzednio składamy na pół. Tą samą obręczą tortownicy odciskamy koło i przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nożykiem do pizzy kroimy (tak jak pizzę) na 12 kawałków. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i znów posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto. Studzimy.
Składniki na masy:
440g serka śmietankowego kremowego (typu philadelphia)
250g serka mascarpone
1 kopiata łyżka posiekanego koperku
75g startej na grubej tarce cukinii
sól
biały pieprz
koperek w gałązkach do dekoracji
250g wędzonego łososia (użyłam łososia norweskiego z firmy Suempol)
Cukinię leciutko posolić i odłożyć na chwilę. Następnie odlać ewentualny sok.
Serki śmietankowe zmiksować, dodać serek mascarpone i miksować jeszcze chwilkę. Dodać koperek i wymieszać (na tym etapie nie doprawiać!). Masę podzielić w proporcjach 1/3 i 2/3
Do 1/3 masy dodać startą cukinię i doprawić solą i pieprzem.
Do 2/3 masy dodać 50g wędzonego łososia pokrojonego w kawałki (pozostałe 200g będzie nam potrzebne do przekładania. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji.
Teraz przystępujemy do składania tego w całość :)
Na paterze układamy spód (okrągłe ciasto). Na to wykładamy masę z łososiem. Układamy na niej poszarpane plastry łososia. Na to wykładamy masę z cukinią i znów poszarpane kawałki łososia.
Na wierzchu układamy trójkąty. Na każdym z nich robimy małą rozetkę z masy łososiowej i dekorujemy maleńką gałązką koperku. I już :) Zachwycamy się cudownym smakiem :)
Smacznego :)
Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc -
6 jajek 2 cebule (2 x 10 dag) 20 dag drobiowej szynki w plasterkach (np. filet pieczony z indyka) 1 kabanos drobiowy (10 dag) 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy 3 łyżeczki chrzanu sól morska pieprz rzeżucha
ajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w kostkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyć bez tłuszczu na złoty kolor. Szynkę i kabanosa pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do zrumienionej cebuli dodać szynkę, kabanosa i czosnek. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Ostudzoną cebulę z szynką przełożyć do miski. Następnie dodać jajka, jogurt naturalny, musztardę i chrzan. Wszytko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na kilka godzin. Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.